Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Yenilikçi Ürünlerin Mimarlıkta Kullanımı: Bu derste temel amacımız, mimarların yeni nesil malzemeler, yazılımlar ve benzeri teknolojik ürünlerle nasıl etkileşime geçebileceklerini öğretmek ve bu ürünlerin mimari tasarıma nasıl entegre edilebileceğini anlatmaktır. İhtiyaç Analizi ve Proje Geliştirme: Öğrencilere, mevcut mimari pratiklerdeki eksiklikleri belirleme yeteneği kazandırmak ve bu eksiklikleri gidermek veya iyileştirmek için yenilikçi fikirler geliştirme becerisi kazandırmak.
Dersin İçeriği Mimarlık ve Teknoloji: Mimarlık alanındaki yenilikçi teknolojilerin, malzemelerin ve yazılımların tanıtımı. İhtiyaç Analizi ve Araştırma: Mevcut mimari süreçlerdeki zorlukların ve eksikliklerin belirlenmesi için araştırma yöntemleri. Yaratıcı Fikir Geliştirme: Belirlenen ihtiyaçlardan yola çıkarak yeni fikirler oluşturma ve bu fikirleri projelere dönüştürme süreci. Proje Yönetimi ve Prototip Oluşturma: Fikirlerin prototiplere dönüşümü, proje yönetimi süreçleri ve uygulama adımları.

Haftalık Ders Konuları

1Giriş ve Tanım: Dersin amacı, içeriği ve genel tanımının sunulması; mimari AR-GE kavramının açıklanması.
2Yeni Nesil Malzemeler, Yazılımlar vb Teknolojilerin Mimaride Kullanımı: Özgün yeni nesil malzemeler, yazılımlar ve teknolojilerin mimari bağlamda kullanımı üzerine örneklerle detaylı açıklamalar.
3Fikirlerin Oluşturulması ve İhtiyaç Analizi: Mimaride farklı ihtiyaçların sorgulanması, özgün fikirlerin geliştirilmesi ve projelendirmek için proje kısa tanımının nasıl oluşturulabileceğinin örneklerle açıklanması.
4İhtiyaç Analizi Projesi ve Ön Fikir Sunumu:Öğrencilere verilen ihtiyaç analizi projesi (Dönem Projesi) üzerinde çalışma süreci ve ön fikir sunum materyallerinin hazırlanması.
5Yenilikçi ve Özgün Yaklaşımların Geliştirilmesi: Dönem projesi kapsamında yenilikçi ve özgün yaklaşımların nasıl geliştirilebileceğine dair örneklerle detaylı açıklamalar.
6Proje Özeti ve Yöntemlerin Tanımlanması:Dönem projesi kapsamında proje özetinin oluşturulması, kullanılacak yöntemlerin ve süreçlerin tanımlanması üzerine örnekli anlatımlar.
7Proje Özeti ve Yöntemlerin Tanımlanması:Dönem projesi kapsamında proje özetinin oluşturulması, kullanılacak yöntemlerin ve süreçlerin tanımlanması üzerine örnekli anlatımlar.
8Ara Sınav
9Proje Detaylandırma ve Hedeflerin Belirlenmesi:Seçilen fikirlerin detaylı bir şekilde tasarıma dönüştürülmesi, proje hedeflerinin AR-GE sistematiği ile nasıl belirleneceğinin örneklerle anlatımı.
10Proje Detaylandırma ve Hedeflerin Belirlenmesi:Seçilen fikirlerin detaylı bir şekilde tasarıma dönüştürülmesi, proje hedeflerinin AR-GE sürecinde kulanılacak yöntemlerin nasıl oluşturulacağına dair örneklerler anlatım.
11Proje Detaylandırma ve Hedeflerin Belirlenmesi:Seçilen fikirlerin detaylı bir şekilde tasarıma dönüştürülmesi, proje hedeflerinin yenilikçi yönlerinin nasıl ifade edilebileceğinin örneklerle anlatımı.
12Proje İş Zaman Planı ve Kaynak Belirleme:Proje iş zaman planının oluşturulması, kaynak gereksinimlerinin belirlenmesi ve örnekler üzerinden anlatım.
13Proje İş Zaman Planı ve Kaynak Belirleme:Kaynak ihtiyaçlarının belirlenmesiyle birlikte projenin çıktılarının nasıl belirleneceğine dair örnekler üzerinden anlatım.
14Teknolojik İnceleme ve Proje Sunumu:Projenin teknoloji düzeyinin 'state-of-the-art' incelenmesi, mevcut çalışmaların gözden geçirilmesi ve öğrencilerin geliştirdiği projelerin sınıfa sunulması.

Kaynaklar

1- Külekçi Akpınar, E. (2019). Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanında Yenilikçi Yaklaşımlar, Gece Akademi, Ankara
2- Canbeyli Y., Özen Yavuz, A., (2018). Mimarlıkta Yenilikçi Tasarım Yaklaşımları Olarak: Üretken Biçimlendirme Yaklaşımları, 1st International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies
3- Başar, M.E., Acar Ata, İ., (2023). Mimarlık, Planlama ve Tasarımda Öncü ve Çağdaş Çalışmalar, Duvar Yayınları