Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ŞENİZ ATİK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Bulunmamaktadır.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Sığınaktan anıtsal yapıya uzanan mimarlık tarihindeki önemli gelişmeleri ve Antik Çağ mimarisinde klasikleşmiş düzenler ile, Tarihte ilk düzenli kentlerin kuruluşu ve düzenli bir kentte yer alan kamusal yapıların tanımı ve bu yapıların kent içi düzenlerini günümüz mimarlarının yakından tanımasını sağlamak.
Dersin İçeriği • Mağara yerleşimi, İlk barınaklar, köy yerleşimi ve düzenli kentlerin kuruluşu ile, düzenli bir kentte yer alan kamusal yapıları ve sivil mimari yapılarını (ev) ve kent içi düzenleri kapsar. Hippodamos Planının uygulandığı ilk düzenli kentler (Priene ve Miletos ) örneklerini kapsar. • Sığınaktan anıtsal yapıya uzanan mimarlık tarihindeki önemli gelişmeler ve Antik Çağ mimarisinde klasikleşmiş düzenler (Dor, İon, Korint ve Aiol düzeni gibi) ve Anıtsal yapı düzenlerini (Tapınak düzenleri: Templum in antis, distil in antis, dipteros, peripteros vb.) kapsar. Antik Çağ Mimarisinde • Klasikleşmiş kent düzenlerinde yer alan;Tiyatro, Agora, Stoa, Bouleuterion, Eklesiasterion, Prytaneion, Gymnasium, Stadion ve Tapınaklar gibi antik bir kentte bulunan yapıların tanımını ve kent düzenindeki yerleşimini kapsar.

Haftalık Ders Konuları

1Mimarlık ve Arkeoloji (GİRİŞ) Ön bilgilendirme; Antik Mimar Vitruvius’un “Mimarlık üzerine On Kitap” kitabının okunması tavsiyesi.
2İnsanın ilk yerleşimleri;Paleolitik Çağ’da mağara ve kaya kovuklarında başlayan yaşam ( örnek Antalya yakınında Karain ve İstanbul Yarımburgaz Mağaraları), Barınaklar.
3Mezolitik çağla başlayan köy yaşantısı, tarımın başlaması ile Neolitik adını verdiğimiz yeni bir kültür çağına yol açan süreç (örnek: Çatalhöyük vd. yerleşimlerden örnekler )
4İlk insanlar Mezolitik Çağ’da göçebelikten çok yerleşik düzene geçmeye başlamışlardır (İlk köyler ve barınak örnekleri; Diyarbakır yakınları Çayönü vd.)
5İlk kentlerin Mezopotamya, Mısır, İndus Vadisi ve Çin’in doğusundaki ovalık alanlarda, ortaya çıkışı M.Ö. 6000- 5000 yılları . En erken iki örnek, Filistin’deki Eriha (Jericho) ve Anadolu’daki Çatalhöyük’tür. Yakın çevre örnekleri : İstanbul Yenikapı bulguları (M.Ö.6000) da, burada bir yerleşimin varlığının ilk kanıtları olarak görselleri ile birlikte kısaca tanıtılacaktır.
6Yerleşimlerde ilk düzenli planlar ; “Grid plan” uygulamaları M.Ö.2.nci bin yılları (örnek; Mısır’da Kahun, Tell-El-Amarna; Kıbrıs Enkomi; Filistin Megiddo; Van Erciş Zernaki Tepe, İzmir Bayraklı vd..
7M.Ö.1.nci bin yerleşimleri ile Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönem Mimarisi (Mimaride Ana Düzenler: Dor,İon,Korint düzenleri ve Tapınak düzenleri )
8Antik Çağda ilk Düzenli Kentler. Hippodamos Planı ve Uygulandığı kentler; . Piraeus, Priene ve Milet.
9Ara Sınav
10Priene kenti ve Antik çağda bir kentte bulunan mimari yapılara genel bakış.
11Antik dönemde Bir kentte bulunan önemli kamusal yapılar: Tiyatro, Agora, Stoa, Bouleuterion, Ekklesiasterion, Prytaneion
12Gymnasium, Stadion ve Tapınaklar ve bu yapıların kent içindeki yeri ve önemi.
13Hippodamos Planının uygulandığı Kentlerden Miletos.
14Hippodamos Planının uygulandığı Kentlerden Miletos

Kaynaklar

1- E. Akurgal, Anadolu Uygarlıkları (1989).

2- E. Akurgal, Anadolu Kültür Tarihi (1998).

3- Mimarlık Üzerine On Kitap, Vitruvius