Ders Planı / EKONOMİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. VELİ BÜLENT UÇAR
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere ekonominin prensiplerini öğretmek ve hane halkları ve firmalar gibi ekonominin aktörlerinin sahip oldukları kaynakları verimli bir biçimde nasıl yönetecekleri/dağıtacakları hakkında temel bir anlayış sağlamaktır. Bu ders öğrencilere temel piyasa yapıları, arz ve talep, tüketici davranışları, ürün piyasasındaki firma davranışları, üretim süreci, girdi piyasaları, piyasa gücüyle ilgili kararlar ve kapitalist ekonomilerde piyasa başarısızlığı gibi piyasa ekonomilerinin karşılaştığı temel mikroekonomik konuları değerlendirme yetisi kazandıracaktır. Daha spesifik olarak ise, öğrenciler ikinci yıl alacakları ileri seviye “Mikroekonomi” dersinden başarılı olabilmeleri için gerekli olan donanıma sahip olacaklardır.
Dersin İçeriği Ekonomi kıt kaynakların, insanların istek ve ihtiyaçlarını karşılama doğrultusunda verimli kullanımını, bireylerin aldıkları kararları ve davranışlarını inceler. Bu ders, ekonominin her biriminin (hanehalkı, firmalar ve devlet) kararlarını ve davranışlarını analiz eden mikroekonomi dalının temel ilkelerine giriş niteliğindedir. Ekonomi biliminin temel kavramları, piyasa ekonomisi, arz, talep ve fiyat oluşumu, esneklik, tüketici ve firma dengesi, tam rekabet, tekel, tekelci rekabet ve oligopol piyasaları ve faktör fiyatlandırması gibi temel konuları içermektedir.

Haftalık Ders Konuları

1Tanışma, Ders Akışının ve içeriğinin öğrencilere anlatılması
2Piyasalar, verimlilik ve fizibilite şartları, ekonomik aktivite alanları, çeşitli piyasa oyuncularını, ekonomik tercihleri belirlemek.
3Bir ekonomist gibi marjinlerde düşünmeyi özümsemek.
4Tüketim, üretim, değişim, gibi ekonomik aktivitelerin çeşitli amaçlarını, arz ve talep, piyasa fiyat ve miktar dengesi kavramlarını tanımlamak.
5Arz ve talep, rekabetçi piyasa modelini, üretim olanakları sınırları gibi temel modelleri gafiklerle çizerek denge ve benzeri sonuçları göstermek.
6Talebin fiyat ve gelir esnekliklerini, arzın fiyat esnekliğini, tüketici ve üretici fazlasını, vergilerin kısmi piyasa dengesine etkilerini hesaplamak.
7Talebin fiyat ve gelir esnekliklerini, arzın fiyat esnekliğini, tüketici ve üretici fazlasını, vergilerin kısmi piyasa dengesine etkilerini hesaplamak.
8Tam rekabet, tekelci, monopolist, oligopolist ve monopolit rekabetçi piyasaları karı maksimize eden fiyat ve miktar tercihlerine göre karşılaştırıp kıyaslamak.
9Kişilerin ve toplumların piyasa aktiviteleri ve ekonominin foksiyonları çerçevesinde karar alırken karşı karşıya kaldıkları tercih ve fırsat maliyetlerini farkedip doğru tarif etmek.
10Fırsat maliyeti, marjinal maliyetler, faydalar, etkinlik, karşılaştırmalı üstünlük, piyasa yapısı ve verimlilik gibi temel kavramları örneklerle göstermek.
11Sosoyal Hizmet ve Ekonomi İlişkisi1
12Sosyal Hizmet ve Ekonomi İlişkisi 2
13Sosyal Hizmet ve Ekonomi İlişkisi 3
14Genel Değerlendirme

Kaynaklar

1- 1-Microeconomics in Context, Second Edition, Neva Goodwin, Julie A. Nelson, Jonathan Harris. M.E. Sharpe, London England, 2009.