Ders Planı / GRAFİK DESEN

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 1.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. NİHAT KEMANKAŞLI
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. MELTEM YENER TANRIVERDİ
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu derste atölye ortamında canlı model, mekan ve kompozisyon çalışmaları aracılığı ile füzen, grafit, çini mürekkebi v.b. malzemeler kullanılarak ve çizim teknikleri gösterilerek, öğrencinin resimsel alt yapısı oluşturulacaktır.
Dersin İçeriği Çizgi; Düz çizgi, Yuvarlak (Oval) çizgi, Spiral çizgi, Çizgilerin uyumları, Ahenklerine ait plastik bilgiler; Gövdelerde hareket planları, Gövde çizimleri, Maslar, Gövdenin kübist formu, Geometrik sadeleştirilmiş hareketli fonksiyonlu figürler; Portre çizimleri, Portrede kroki; Figüre kimlik kazandırma, Figüre haraket kazandırma, Skeçler, Hızlı çizim teknikleri, Figürü giyimle bütünleştirme.

Haftalık Ders Konuları

1Stilizasyon yöntemi Stilizasyon yöntemiyle objelerde yorum çalışmaları Objelerin biçim doku gibi özelliklerden yararlanarak çeşitli tekniklerle stilizasyon çalışmaları
2Resimsel elemanların tanımı. Üç boyutlu ortamı iki boyutlu ortama geçirme yöntemleri ve şekil – form problemleri. Form ve fon ilişkileri. Üç boyutlu kompozisyonu değerlendirme ve duruş uzaklığını ayarlama , kadraj alma ,görme konisinin tanımı ve kullanımı , gözü disipline etme yöntemleri
3Yaratıcı ve devingen çizgisel desen çalışması. Kağıt ve kalem temasını koparmadan jestüel , hızlı edüt çalımasına devam edilecek. Modeli kağıt düzlemine geçirme ve aks alma yöntemleri. Modelin denge noktalarının tespiti , yön ve hareket kavramları. Malzeme ; grafit kalem , kuru veya yağlı füzen.
4Atölye içi modelden çalışma (Obje)
5Atölye içi modelden çalışma (Obje)
6Düz ve sert çizgilerle çalışma. Planları ve sadece iç konturlar ile yüzeyleri görme hacim verme. Formu oluşturan geometrik alt yapıdan yararlanma yöntemleri.
7Atölye içi modelden çalışma (Obje)
8Atölye içi modelden çalışma (Tors ve Büst)
9ARA SINAV
10Lekesel ve kütlesel desen. Amaç kalın çizgiler kullanarak hem çizgisel hem de tonal desen yapmak.Yapıyı ekspresif bir tavırla kütleyi hissetirecek halde oluşturmak. Modelin hareketi , yönü ve kütlesellliği özellikle belirtilecek. Kuru füzenin uzun kenarı kullanılılacak. Modelen 3 - 5 dakikalık hızlı pozlar alınacak.
11Düz ve sert çizgilerle çalışma. Planları ve sadece iç konturlar ile yüzeyleri görme hacim verme. Formu oluşturan geometrik alt yapıdan yararlanma yöntemleri. Atölye çalışması - uygulama
12Modle etmek ve ışığı plan ve yüzey kapsamında kullanmak. Dış kontür çizgileri kullanılmadan sadece yatay çizgiler ve sadece dikey çizgiler kullanılarak yapılan çalışma
13Atölye içi modelden çalışma (Tors ve Büst)
14Çizgi ile ton ve hacim çalışması. Farklı tarama yöntemleri kullanılarak bir kağıt üzerine ayrı değerlerde tonlamalar yapılacak.

Kaynaklar

ÇAĞLARCA Sadettin, Güzel Sanatlara Hazırlık Karakalem Resim, İnkılap Kitabevi

Figure Drawing for All It's Worth - Andrew Loomis