Ders Planı / BESLENME İLKELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Fakültede Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? F
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı İnsan sağlığının geliştirilmesinde çok önemli yeri olan beslenmenin değerlendirilmesi, besin öğeleri, besin grupları ve çeşitli durumlarda beslenmenin öğrenilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği Beslenmenin değerlendirilmesi, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıkta ve hastalıkta beslenme ilkeleri, yeterli ve dengeli beslenme kuralları.

Haftalık Ders Konuları

1BESLENME-TANIMLAMA (KAVRAM VE KAPSAM) • Tanımlama • Sınıflama • Beslenmede Amaçlar
2SAĞLIKLI BESLENME • Besin Maddeleri (Sınıflamalar) • Besin Maddeleri Gereksinimleri (Terimler Ve Tanımlar) • Minimum Gereksinim Miktarı • Optimum Gereksinim Miktarı • 2.3. Besin Maddeleri Gereksinmesi Üzerinde Etkili Olan Faktörler • Yaş Ve Cinsiyet Gruplamaları • Vücut Cüssesi (Boy-Ağırlık) • Fizyolojik Durumu
33. BESLENMEDE KARBONHİDRATLAR • Giriş Ve Tanımlama • Karbonhidratların Sindirimi • Karbonhidratların Emilimi ve Taşınması • Karbonhidrat Metabolizması ve Kullanımı • Amino-Asitler, Diyet Proteinleri ve Karbonhidrat İlişkisi • Obezite ve Karbonhidrat İlişkisi • Karbonhidrat Emilimi ve Metabolizması Bozukluklarının Yol Açtığı Hastalıklar
4BESLENMEDE YAĞ VE LİPİDLER • Gıda ve Diyetlerde Yağlar • Yağların Fiziksel ve Kimyasal Yapı ve Özellikleri • Yağ Asitleri • Yağ Ve Lipidlerin Vücuttaki Fonksiyonları • Yağ ve Lipidlerin Sindirim Ve Emilimi • Esansiyel Yağ Asitleri (Efa) Ve Fonksiyonları • İnsanlarda Efa Yetersizliği Belirtileri • Efa İhtiyaç Miktarları • Esansiyel Yağ Asitlerinin Aşırı Miktarda Tüketimi
5BESLENMEDE PROTEİNLER • Giriş-Terminoloji • Proteinlerin Kimyasal Yapısı • Amino Asitler - Peptid Bağları • Esansiyel Amino Asitler • Proteinlerin Sınıflandırılması • Protein Sindirim ve Emilimi • Protein Gereksinmesi • Gıdaların Protein İçeriği (Kantite) • Gıdalardaki Proteinlerin Amino Asit İçerikleri (Kalite)
6BESLENMEDE SU VE ELEKTROLİTLER • Vücuda Sıvı Alımının (İntake) Regulasyonu • Vücuttan Sıvı Atılmasının (Output) Regulasyonu • Deri Yolu İle Sıvı Atılması • Akciğerlerden Nefes Verme Yolu İle Sıvı Atılması • Gastro, İntestinal Sistem Yolu İle Sıvı Atılması • Böbreklerden Sıvı Atılması.. • Bebeklerde Su Dengesi Ve Su İhtiyacı, • Vücutta Su Birikmesi (Retansiyonu) • Vücuttan Su Kaybı-Dehidratasyon • Elektrolitler • Sodyum Ve Potasyum Sorunları
7BESLENMEDE MİNERALLER VE İZ ELEMENTLER • Giriş-Genel Bilgiler • Minerallerin Sınıflandırılması • Kalsiyum • Fosfor • Magnezyum • Kükürt • Demir • Çinko • Bakır • Krom • İyod • Krom • Fluor • Selenyum
8BESLENMEDE VİTAMİNLER • Giriş - Genel Bilgiler • Vitaminlerden Yararlanmada Etkisi Olan Faktörler • Emilebilme Durumu • Antivitaminler • Provitaminler • Besin Maddeleri ile Vitaminin Etkileşimi • Vücuttan Vitamin Atılmasının Artması • Yağda Eriyen Vitaminler • A Vitamini – Retinol • D Vitamini - Cholecalcıferol • E Vitamini-Tokoferol (Tocopherols) • K Vitamini - Koagülasyon Vitamini • Suda Eriyen Vitaminler • Vitamin C- Askorbik Asit. • Thiamin - Vitamin B1 • Riboflavin- Vitamin B • Nikotinik Asit – Vitamin PP • Piridoksin – Vitamin B6 • Pantotenik Asit • Biotin • Anemi Sorununu Önleyen Vitaminler • Folik Asit • Vitamin B12
9GIDA GRUPLARI • Giriş • Temel Gıda Grupları • Süt ve Süt Ürünleri Grubu • Etler-Et Ürünleri, Balık, Yumurta, Kurubaklagiller ve Yağlı Tohumlar Grubu • Tahıllar ve Tahıl Ürünleri Grubu • Taze Sebze ve Meyve Grubu
10GEBELİK VE EMZİKLİLİKTE BESLENME • Gebe Annenin Ağırlık Kazanması • Gebelikte Yetersiz Ve Dengesiz Beslenmenin Anne Sağlığına Etkileri • Anne Sütünün Bebek Beslenmesindeki Önemi, Süresi ve Emzirme Tekniği
110-1 YAŞ BEBEK BESLENMESİ
121-5 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ
13KRONİK HASTALIKLARDA BESLENME
14YAŞLILIKTA BESLENME

Kaynaklar

1- Akşit, A.T.C. Beslenmeye Giriş. Anadolu Üniversitesi Yayınları NO:491.
2- Kavas A. Sağlıklı Yaşam için Doğru Beslenme. 1. Baskı. Literatür Yayıncılık, İstanbul 2000.
3- KEPAN Yönetim Kurulu. Klinik Nütrisyon Temel kavramlar 2. Baskı. ESPEN Kurslar Yayını, 2000.
4- Orhan Y. Beslenme. İstanbul Medikal Yayıncılık, 1. Baskı. İstanbul, 2005.
5- Oşar Z, Erkan T. Sağlıkta ve hastalıkta Beslenme. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp fakültesi Sürekli Tıp eğitimi Etkinlikleri Sempozyumu Dizisi No: 41, İstanbul, 2004.
6- Toprak İ, Şentürk Ş, Yüksel B, Özer H, Çakır B, Bideci E. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali. Ankara 2002.