1 | BESLENME-TANIMLAMA (KAVRAM VE KAPSAM)
• Tanımlama
• Sınıflama
• Beslenmede Amaçlar |
2 | SAĞLIKLI BESLENME
• Besin Maddeleri (Sınıflamalar)
• Besin Maddeleri Gereksinimleri (Terimler Ve Tanımlar)
• Minimum Gereksinim Miktarı
• Optimum Gereksinim Miktarı
• 2.3. Besin Maddeleri Gereksinmesi Üzerinde Etkili Olan Faktörler
• Yaş Ve Cinsiyet Gruplamaları
• Vücut Cüssesi (Boy-Ağırlık)
• Fizyolojik Durumu |
3 | 3. BESLENMEDE KARBONHİDRATLAR
• Giriş Ve Tanımlama
• Karbonhidratların Sindirimi
• Karbonhidratların Emilimi ve Taşınması
• Karbonhidrat Metabolizması ve Kullanımı
• Amino-Asitler, Diyet Proteinleri ve Karbonhidrat İlişkisi
• Obezite ve Karbonhidrat İlişkisi
• Karbonhidrat Emilimi ve Metabolizması Bozukluklarının Yol Açtığı Hastalıklar |
4 | BESLENMEDE YAĞ VE LİPİDLER
• Gıda ve Diyetlerde Yağlar
• Yağların Fiziksel ve Kimyasal Yapı ve Özellikleri
• Yağ Asitleri
• Yağ Ve Lipidlerin Vücuttaki Fonksiyonları
• Yağ ve Lipidlerin Sindirim Ve Emilimi
• Esansiyel Yağ Asitleri (Efa) Ve Fonksiyonları
• İnsanlarda Efa Yetersizliği Belirtileri
• Efa İhtiyaç Miktarları
• Esansiyel Yağ Asitlerinin Aşırı Miktarda Tüketimi |
5 | BESLENMEDE PROTEİNLER
• Giriş-Terminoloji
• Proteinlerin Kimyasal Yapısı
• Amino Asitler - Peptid Bağları
• Esansiyel Amino Asitler
• Proteinlerin Sınıflandırılması
• Protein Sindirim ve Emilimi
• Protein Gereksinmesi
• Gıdaların Protein İçeriği (Kantite)
• Gıdalardaki Proteinlerin Amino Asit İçerikleri (Kalite) |
6 | BESLENMEDE SU VE ELEKTROLİTLER
• Vücuda Sıvı Alımının (İntake) Regulasyonu
• Vücuttan Sıvı Atılmasının (Output) Regulasyonu
• Deri Yolu İle Sıvı Atılması
• Akciğerlerden Nefes Verme Yolu İle Sıvı Atılması
• Gastro, İntestinal Sistem Yolu İle Sıvı Atılması
• Böbreklerden Sıvı Atılması..
• Bebeklerde Su Dengesi Ve Su İhtiyacı,
• Vücutta Su Birikmesi (Retansiyonu)
• Vücuttan Su Kaybı-Dehidratasyon
• Elektrolitler
• Sodyum Ve Potasyum Sorunları |
7 | BESLENMEDE MİNERALLER VE İZ ELEMENTLER
• Giriş-Genel Bilgiler
• Minerallerin Sınıflandırılması
• Kalsiyum
• Fosfor
• Magnezyum
• Kükürt
• Demir
• Çinko
• Bakır
• Krom
• İyod
• Krom
• Fluor
• Selenyum |
8 | BESLENMEDE VİTAMİNLER
• Giriş - Genel Bilgiler
• Vitaminlerden Yararlanmada Etkisi Olan Faktörler
• Emilebilme Durumu
• Antivitaminler
• Provitaminler
• Besin Maddeleri ile Vitaminin Etkileşimi
• Vücuttan Vitamin Atılmasının Artması
• Yağda Eriyen Vitaminler
• A Vitamini – Retinol
• D Vitamini - Cholecalcıferol
• E Vitamini-Tokoferol (Tocopherols)
• K Vitamini - Koagülasyon Vitamini
• Suda Eriyen Vitaminler
• Vitamin C- Askorbik Asit.
• Thiamin - Vitamin B1
• Riboflavin- Vitamin B
• Nikotinik Asit – Vitamin PP
• Piridoksin – Vitamin B6
• Pantotenik Asit
• Biotin
• Anemi Sorununu Önleyen Vitaminler
• Folik Asit
• Vitamin B12 |
9 | GIDA GRUPLARI
• Giriş
• Temel Gıda Grupları
• Süt ve Süt Ürünleri Grubu
• Etler-Et Ürünleri, Balık, Yumurta, Kurubaklagiller ve Yağlı Tohumlar Grubu
• Tahıllar ve Tahıl Ürünleri Grubu
• Taze Sebze ve Meyve Grubu |
10 | GEBELİK VE EMZİKLİLİKTE BESLENME
• Gebe Annenin Ağırlık Kazanması
• Gebelikte Yetersiz Ve Dengesiz Beslenmenin Anne Sağlığına Etkileri
• Anne Sütünün Bebek Beslenmesindeki Önemi, Süresi ve Emzirme Tekniği |
11 | 0-1 YAŞ BEBEK BESLENMESİ |
12 | 1-5 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ |
13 | KRONİK HASTALIKLARDA BESLENME |
14 | YAŞLILIKTA BESLENME |