Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. AYŞE SİREL
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı 1970'li yıllardan itibaren çevresel sorunlar bilimsel bir gerçekliğin ötesinde tüm duyularımızla hissedilebilir hale gelmiş, yapılı çevre çevresel tartışmaların odağında yer almaya başlamıştır. Dersin amacı; çevre-enerji-ekoloji ilişkisi ve ekolojik bina tasarımı gibi mimarlıkta sürdürülebilir yaklaşımları toplumsal, ekonomik ve ekolojik boyutuyla, ulusal ve uluslararası örnekler üzerinden incelemek, araştırmak ve tartışmaktır. Bu bağlamda teknik bilgiyle donanmış, doğal çevreye saygılı, uygulama pratiğine sahip mimari projeler tasarlanmasını sağlamaktır. Dersin bir diğer amacı ise; öğrencinin çevre konusunda duyarlılığını uzmanlık bilgisine dönüştürebilmesinin ve bu konuda araştırmalar yürütebilmesinin yolunu açmayı sağlamaktır.
Dersin İçeriği Çevreci-yeşil-ekolojik-sürdürülebilirlik kavramlarının; ortaya çıkış nedenleri, gelişim süreçleri ve kullanım alanlarının mimarlıkta nasıl yer bulduğu açıklanmaktadır. Sürdürülebilirlik standartları ve sertifikaları anlatılmakta, sürdürülebilir tasarımların çevreye ve mimarlık ortamına kazandırdıkları tartışılmaktadır. Bu konuda son yıllarda tasarlanmış ve uygulanmış Dünya ve Türkiye deki önemli örnekler üzerinden sürdürülebilir mimarlık kavramı irdelenmektedir.

Haftalık Ders Konuları

1Dersin amacı, içeriği ve yürütülmesi üzerine bilgi verilmesi.
2Çevre Sorunları ve Algısı: Çevre sorunlarına kısa bir bakış, çevre sorunlarının ortaya çıkış nedenleri ve mimarlıkta çevre duyarlılığının önemi.
3Çevreci Yaklaşımların Tarihsel Arka planı: Toplumsal ve Mekansal Perspektifler. Çevreciliğin tarihsel bağlamı, tarihsel perspektifte çevre kavramların değişimi, çevre tartışmaları ve mevcut politik yaklaşımlar, mimarlık-çevre etkileşiminin ikilemleri.
4Çevre, İnsan, Doğa etkileşimi: Sürdürülebilir mimarlığın kavramsal çerçevesi: doğa, insan, kaynak, zaman boyutu.
5Sürdürülebilir mimarlığın ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutu.
6Sürdürülebilir mimari tasarım prensipleri: bina ve çevre morfolojisini örnekler üzerinden irdeleme Sürdürülebilir mimari tasarımda kullanılabilecek aktif ve pasif yöntemler; doğal aydınlatma, doğal havalandırma ve pasif ısıtma ilkeleri. Alternatif enerji kaynaklarından enerji üreten sistemler, mimari tasarıma entegrasyonları, yapı kimliğine ve plastiğine olan etkileri. Çağdaş mimarlık örneklerle üzerinden inceleme.
7Yeşil binalar ve yeşil çatı uygulamaları, genel tasarım ilkeleri ve değerlendirme sistemleri (LEED, Casbee, Breeam vb).
8Mimari tasarımda yeniden kullanım, esnek kullanım, geri dönüşüm ilkeleri ve uygulamaları.
9Ara sınav
10Öğrenci sunumları: (Hazırlamakta oldukları mimari proje üzerinden)
11Öğrenci sunumları: (Hazırlamakta oldukları mimari proje üzerinden)
12Öğrenci sunumları: (Hazırlamakta oldukları mimari proje üzerinden)
13Öğrenci sunumları: (Hazırlamakta oldukları mimari proje üzerinden)
14Öğrenci sunumları: (Hazırlamakta oldukları mimari proje üzerinden)

Kaynaklar

1-Kim, J. ve Ridgon, B., (1998), Introduction to Sustainable Design, National Pollution Prevension Center for Higher Education, Michigan.
2-Meadows, D., Renders, J., Meadows, D., (2004), Limits to Growth: The 30-Year Update, Universe Books, New York.
3-Sev, Ayşin (2009). Sürdürülebilir Mimarlık, YEM Yayınları, İstanbul
4-S.Tönük, "Bina Tasarımında Ekoloji", YTÜ.MF.DK-01.0628 Yayın No: MF.MİM-01-005
6- J.STEELE, "Ecological Architecture", Thames &Hudson, ISBN 13: 978-0-500-34210-7
7-Taipale, K., 2012, State of The World 2012: Moving Toward Sustainable Prosperity, From Light Green to Sustainable Buildings, Policy Briefs. URL. http://www.worldwatch.org/stateoftheworld2012
8-Williamson, T., Radford, A., Bennetts, H., 2003 Understanding Sustainable Architecture, London, UK: Spon Press,
9-Dikmen, Ç. B., 2011, Enerji Etkin Yapı Tasarım Ölçütlerinin Örneklenmesi, Journal of Polytechnic, Vol: 14 No: 2 pp. 121-134, 2011
10-Arsan, Z., D., (2008), “Türkiye'de Sürdürülebilir Mimari”, Mimarlık, s.340, sa. 21-30, Mart, Mimarlar Odası Yayını.