Ders Planı / İÇ MİMARİ TASARIM YÖNTEMLERİ I

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi DİLEK YASAR
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Tasarım felsefesi bağlamında, tasarım sürecini değerlendiren, yönlendiren etkenleri irdelemek ve tasarım nesnesini, ilgili disiplinler çerçevesinde değerlendirmek üzere, temel kavramları incelemek ve iç mimari planlama sürecine yön veren ilkeleri çözümleme yetisinin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği İç mimari tasarım sürecinin, bağlam, işlev, malzeme ve strüktür ile bütünlük ana başlıklarıyla incelenmesi. Her bir içeriğin alt başlıkları ve birbirleriyle ilişkilerinin kurulmasına yönelik, değerlendirme çalışmalarının yapılması. Temel iç mimarlık kavramlarının tarih-kuram kapsamında incelenmesi ve örneklenmesi.

Haftalık Ders Konuları

1Dersin tanıtılması ve içerik konusunda bilgilendirme
2Biçim ve mekan örgütlenmesi ve mekansal ilişkiler: Bir mekan içinde mekan, Kesişen mekanlar, Komşu mekanlar, Ortak bir mekanla bağlanan mekanlar
3Mekânsal örgütlenmeler: Merkezi örgütlenme, çizgisel örgütlenme, ışınsal örgütlenme, kümelenmiş örgütlenme, ızgara örgütlenme
4Dolaşım ve Dolaşım öğeleri: Yaklaşım, giriş, iz öğesini yapılandırma (mekanların dizilimi); İz öğesi-mekan ilişkisi (kenarlar, odaklar ve iz öğesinin sonları); Dolaşım mekanının biçimi (koridorlar, holler, galeriler, merdivenler ve odalar)
5Dolaşım ve Dolaşım öğeleri: Yaklaşım, giriş, iz öğesini yapılandırma (mekanların dizilimi); İz öğesi-mekan ilişkisi (kenarlar, odaklar ve iz öğesinin sonları); Dolaşım mekanının biçimi (koridorlar, holler, galeriler, merdivenler ve odalar)
6Orantı ve Ölçek: Malzemelerin orantıları, yapısal orantılar, üretim orantıları; antropometri ve ergonomi
7Orantı ve Ölçek: Altın oran, düzenleyici çizgiler, Rönesans kuramları, Modulor, Ken  
8Ara Sınav
9Tasarıma etki eden faktörlerin irdelenmesi: Fiziksel çevreye yönelik faktörler (yapılı çevreye yönelik faktörler, alanın kendisinden kaynaklanan faktörler; doğal çevreye yönelik faktörler (biyotik ve abiyotik faktörler, ekolojik faktörler, coğrafyaya yönelik faktörler)
10Tasarıma etki eden faktörlerin irdelenmesi: Biçim ve işleve yönelik faktörler (mekansal düzenlemeye yönelik faktörler, fiziksel ve duyusal konfora yönelik faktörler, misyon ve vizyonun yansıtılmasına yönelik faktörler)
11Tasarıma etki eden faktörlerin irdelenmesi: Sosyo-ekonomik faktörler, Sosyo-kültürel faktörler, (kimlik, aidiyet, mahremiyet)
12Tasarımda sosyal sürdürülebilirlik yaklaşımları
13Tasarımda tematik ve metaforik yaklaşımlar
14Genel Değerlendirme

Kaynaklar

1-İç Mekan Tasarımı, Francis D.K. Ching 2-Bina Bilgisi, F. Evci – E.F. Arcan, birsen yayınları 3-Periyodik dergileri izlemek (Yapı Dergisi, Mimarlık-Dekorasyon, Tasarım vb.) 4- Yaşanan Mimari, Rasmussen, YEM yayınları 5- Mimarlık Kavramları, D. Kuban, YEM yayınları 6- Kültür – Sanat – Mimarlık, B. Özer, YEM yayınları 7- Mimarlıkta Süreç....., U. İzgi, YEM yayınları 8. Mutluluğun Mimarisi, Alain de Botton, Sel yayınları