Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Transplantasyon hemşireliği dersinin amacı hemşirelik öğrencilerine, organ nakli hemşireliği temel kavramları, nakil sürecinde sistemlerin izlemi ve fonksiyonlarının sürdürülmesi, hastanede ve evde bakım yönetimi hakkında bilgi ve uygulama becerisi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Bu ders, organ nakli hemşireliğinde hasta öyküsü ve fizik muayenesi, immün yanıt, ağrı, transplante edilen organın fonksiyonize olması, cerrahiye ilişkin sorunlar, eşlik eden sorun ve hastalıkların yönetimi, ağrı, sıvı ve elektrolit sorunlarının giderilmesi, kas iskelet sistemi, gastrointestinal sistem ve diğer organ ve sistemlerin etkin çalışmalarının sürdürülmesi, her yönüyle bakım ve tedavi uygulamalarının yapılması girişimlerini içerir. Yara iyileşmesi, immünosupresyon, transplantasyon türleri ve uygulanan cerrahi girişime yönelik bakım ve tedavi uygulamaları konusunda kanıt temelli acil ve perioperatif ve uzun dönem postoperatif bakım uygulamalarını içerir.

Haftalık Ders Konuları

1Organ nakli hemşireliğinde temel kavramlar, tarihsel gelişim, organ nakli türleri, hasta öyküsü ve fizik muayene, immün sistem fonksiyonları
2İmmün sistem fonksiyonları, immünosupresif ilaçların doğası, metabolizması
3İmmünosupresif ilaç türleri, etkileri, seçim kriterleri
4Karaciğer nakli ve perioperatif bakım
5Böbrek nakli ve perioperatif bakım
6Kalp nakli ve perioperatif bakım
7Akciğer nakli ve perioperatif bakım
8Nakli yapılan diğer organlar ve perioperatif bakım
9Organ nakli sonrası sık gelişen komplikasyonlar ve yönetim stratejileri
10Yapay deri üretimleri ve doku mühendisliği
11ERAS protokolünün organ nakli cerrahisinde kullanımı
12Organ naklinde robotik cerrahinin kullanımı, modern ve teknolojik yaklaşımlar
13Deri grefti ve flep cerrahisi uygulamaları, cerrahi teknikler, damar anastomozları ve hemşirelik girişimleri
14Organ nakli hastalarının taburculuğu ve evde bakımı

Kaynaklar

1-Çıtlık Sarıtaş S., Bülbüloğlu B., Kapıkıran G. Kardiyovasküler ve Solunum Sistemi Hastalıkları, Cerrahisi ve Bakım, Akademisyen Kitabevi, Ankara, Türkiye, 2021;1-415. (ISBN:978-625-7679-59-6)
2-Bülbüloğlu S., Şimşek Yaban Z. Komorbid Hastalıklar ve Cerrahi Bakım, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul, Türkiye, 2022;1-741. (ISBN:978-605-335-691-2)
3-Kirk, A. D., Knechtle, S. J., Larsen, C. P., Madsen, J. C., Pearson, T. C., & Webber, S. A. (Eds.). (2014). Textbook of organ transplantation set. John Wiley & Sons.
4-Hosenpud, J. D., Cobanoglu, A., Norman, D. J., & Starr, A. (Eds.). (2012). Cardiac transplantation: a manual for health care professionals. Springer Science & Business Media.
5-Corradetti, B., Scarritt, M. E., Londono, R., Badylak, S. F., & Hildebrandt, M. (2017). The immune response to implanted materials and devices.
6-Mehrabi, A., Fonouni, H., Müller, S. A., & Schmidt, J. (2008). Current concepts in transplant surgery: liver transplantation today. Langenbeck's archives of surgery, 393, 245-260.