Ders Planı / BESLENME İLKELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. HAYDAR ÖZPINAR
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Büşra Göz

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Besin ögeleri ile ilgili temel konuların öğretilmesidir.
Dersin İçeriği Yağda ve suda çözünen vitaminler, vitamin benzeri maddeler, mineraller, su ve elektrolitler, tokluk ve açlıkta metabolizma, karbonhidrat, protein, yağ metabolizması

Haftalık Ders Konuları

1Besin Maddelerinin Önemi ve Sindirimi
2Proteinler
3Karbonhidratlar
4Yağlar
5Probiyotikler ve Prebiyotikler
6Mineral Madde Kaynakları ve Besin Zincirindeki Önemi
7Biyoyararlılık
8Ara Sınav
9Makro Mineral Maddeler
10Mikro Mineral Maddeler
11Vitaminlerin Görevleri ve Sınıflandırılması
12Yağda Çözünen Vitaminler
13Suda Çözünen Vitaminler
14Genel Tekrar

Kaynaklar

Özpınar, Haydar. Beslenme ve Diyet. İstanbul: İstanbul Tıp Kitabevi, 2018.