FİZYOLOJİ ANABİLİM DALI

unnamed-2.jpg
Tıbbi Fizyoloji Anabilim Dalı, insan vücudunun fizyolojik işlevlerinin incelenmesine odaklanan bir tıp bilimi dalıdır. Vücuttaki çeşitli sistem ve organların nasıl çalıştığı ve homeostazı sürdürmek için birbirleriyle nasıl etkileşime girdikleri mekanizmalarıyla ilgilenen önemli bir disiplindir. Tıbbi fizyologlar, kardiyovasküler, solunum, sindirim ve sinir sistemleri gibi vücudun işlevlerinin çeşitli yönlerini inceler. Hücresel ve moleküler biyoloji, genetik, biyokimya, biyofizik ve görüntüleme teknolojileri dahil olmak üzere bu sistemlerin nasıl çalıştığını araştırmak için çok çeşitli teknikler ve araçlar kullanırlar. Tıbbi Fizyoloji Anabilim Dalı'nda yürütülen araştırmalar, insan fizyolojisinin altında yatan temel mekanizmaları ve bunların hastalıktan nasıl etkilendiğini anlamaya yöneliktir. 
Tıp Fakültesindeki Fizyoloji Ana Bilim Dalı'nın temel işlevlerinden bazıları şunları içererir:
  1. Araştırma: Fizyoloji Bölümü, normal fizyolojik işlevlerin mekanizmalarını ve ayrıca hastalık ve işlev bozukluğunun altında yatan nedenleri araştırmak için araştırma yapabilir. Bu araştırma, moleküler biyoloji, elektrofizyoloji ve görüntüleme dahil olmak üzere çok çeşitli teknikleri içerebilir.
  2. Eğitim: Fizyoloji Anabilim Dalı tıp öğrencilerine ve diğer sağlık çalışanlarına insan vücudunun normal fizyolojik fonksiyonları ile hastalık ve fonksiyon bozukluklarının mekanizmaları hakkında bilgi vermekle sorumludur. Bu dersler, seminerler, pratik oturumlar ve diğer öğretim faaliyetlerini içerebilir.
  3. Hizmet: Fizyoloji Anabilim Dalı, Tıp Fakültesi bünyesindeki diğer bölümlere ve araştırmacılara, ayrıca hastaneler, araştırma enstitüleri, ilaç firmaları gibi dış kuruluşlara uzmanlık ve destek sağlayabilir. Bu, teknik destek sağlamayı, araştırma projelerine danışmanlık yapmayı veya yeni tedavilerin ve terapilerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı içerebilir.
  4. Genel olarak, Fizyoloji Bölümü, hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi için gerekli olan insan vücuduna ilişkin bilgi ve anlayış temeli sağlayarak tıp eğitimi ve araştırmasında kritik bir rol oynar.
Kısacası, fizyoloji derslerinin öncelikli amacı öğrencilere, mesleki yaşantıları boyunca yapacakları tüm uygulamalarda insan fizyolojisinin temel oluşturduğu bilincinin verilmesidir. Ayrıca dersle birlikte öğrencilerin tüm fizyolojik sistemler hakkında yeterli ve temel bilgiye sahip olması amaçlanmaktadır. Böylece öğrencilere üst sınıflarda öğrenecekleri klinik bilgilerin anlaşılabilmesi için bilgi zemini hazırlanmış olacaktır.

Misyonumuz 
Fizyoloji Ana Bilim Dalı'nın temel görevi, hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisini geliştirmek amacıyla normal ve anormal fizyolojik fonksiyonların altında yatan mekanizmalar hakkındaki bilimsel bilgiyi ilerletmektir. Bu misyon genellikle araştırma, eğitim ve hizmet faaliyetlerinin bir kombinasyonu ile gerçekleştirilir. Fizyoloji Ana Bilim Dalımızda ileride hekimlik yapacak gençlerimizin çok hızlı değişen ve sürekli yenilenen fizyoloji bilgileri ile donatılmakta ve en temel tıbbi pratik eğitimleri sağlanmaktadır.  Ayrıca genç akademisyenlerin lisansüstü, doktora ve tıpta uzmanlık gibi ileri düzey fizyoloji eğitimlerinin verilmesi misyonumuz içerisindedir. Bölümümüzde fizyolojinin çeşitli konularında bilimsel araştırmalar yürütülmektedir (Elektrofizyolojik ölçüm ve analizler;  Uyarılma / Olay İlişkili Potansiyel analizleri; Elektrodermal aktivite).  AmacımızÇağdaş standartlarda eğitim ve araştırmalar yapmak, İleri düzey teknolojilerin kullanıldığı öncü bir çalışma ortamı yaratmak, Ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmak, Temel uygulamalardan elde ettiğimiz bilgileri klinik alanlara taşıyacak ortak araştırma alt yapısı ve merkezlerin oluşturulmasına katkı sağlamaktır.

Vizyonumuz 
Fizyoloji Bölümünün vizyonu, insan fizyolojisinin altında yatan mekanizmalara ilişkin anlayışımızı ilerletmek ve bu bilgiyi insan sağlığını ve refahını iyileştirmek için kullanmaktır.
  1. Fizyoloji Bölümü araştırma, eğitim ve klinik uygulama yoluyla bu vizyonu gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bölümde yürütülen araştırmalar, sağlık ve hastalıktaki fizyolojik süreçlerin moleküler, hücresel ve sistemik mekanizmalarını anlamaya odaklanmaktadır. Bu araştırma, bir dizi hastalık ve durum için yeni terapiler ve tedaviler geliştirmek için temel sağlar.
  2. Eğitim açısından, bölümün vizyonu, öğrencilere fizyoloji ilkelerinde güçlü bir temel sağlamak ve onları araştırma, öğretim ve klinik uygulama alanlarındaki kariyerlere hazırlamaktır. Bu, öğrencilerin sahada uygulamalı deneyim kazanmalarına olanak tanıyan yüksek kaliteli kurslar, eğitim programları ve araştırma fırsatları sunmayı içerir.
  3. Son olarak, fizyolojinin klinik pratiği, fizyoloji araştırmalarından elde edilen bilgi ve tekniklerin hastalığın tanı ve tedavisine uygulanmasını içerir. Bir Fizyoloji Bölümünün vizyonu, araştırma bulgularını klinik uygulamaya dönüştürme ve hasta sonuçlarını iyileştirmek için klinisyenlerle birlikte çalışma taahhüdünü içerebilir

 AKADEMİK KADRO
     Prof. Dr. Emine Gülderen ŞAHİN.jpg         Prof.-Dr.-Nesrin-Zeynep-ERTAN.jpg         Doç.-Dr.-Turan-Onur-BAYAZIT.jpg
       Prof. Dr. Emine Gülderen ŞAHİN                                  Prof. Dr. Nesrin Zeynep ERTAN                                    Doç. Dr. Turan Onur BAYAZIT
       Anabilim Dalı Başkanı                                                        Fizyoloji Anabilim Dalı                                                        Fizyoloji Ana Bilim Dalı (İng.)
       E-posta: [email protected]                 E-posta: [email protected]                                  E-posta: [email protected]
       Tel: 444-1-428 / 52853                                                       Tel: 444-1-428 / 52504                                                        Tel: 444-1-428 / 52054

     Dr. Öğr. Üyesi Mukaddes SİNAN.jpg
       Dr. Öğr. Üyesi Mukaddes SİNAN
       Fizyoloji Anabilim Dalı
       E-posta: [email protected]
       Tel: 444-1-428 / 52152

güncelleme: 17.4.2024 18:25