BİYOFİZİK ANABİLİM DALI

science-equipments_1308-36936.avif
Biyofizik Anabilim Dalı, biyolojik sistemleri incelemek için fizik, matematik ve kimya ilkelerini birleştiren bir tıp bilimi dalıdır. Tipik olarak bir tıp fakültesi veya bir üniversitenin sağlık bilimleri bölümünde bulunur ve modern tıbbi araştırma ve uygulamanın temel bir bileşenidir. Biyofizik Bölümünün birincil rolü, tıp öğrencileri de dahil olmak üzere öğrencilere, moleküler düzeyden organizma düzeyine kadar biyolojik sistemlerin yapı ve işlevinin altında yatan fiziksel ve kimyasal ilkeleri öğretmektir. Bu, proteinler ve nükleik asitler gibi biyolojik makromoleküllerin yanı sıra hücrelerin, dokuların ve organların fiziksel özelliklerinin incelenmesini içerir.
Biyofiziğin tanımı için; "canlı organizmaların fiziği" veya "canlı yapıların incelenmesinde fiziksel kuralların uygulanması" gibi farklı tanımlar kullanılmaktadır. Vücut sistemlerinin basınç, akım, hareket gibi fiziksel olaylarının değerlendirilmesi genel biyofizik konuları arasındadır. Elektriksel olayların canlı organizma ile etkileşimi veya organizmanın ürettiği elektriksel olayların neler olduğu elektrobiyofizik konularındandır. Radyoaktivitenin ve elektromanyetik ışımaların canlı ile etkileşimi, tıpta teşhis ve tedavi amacı ile kullanılması konuları radyasyon biyofiziğini ilgilendirir. Canlı organizmanın moleküler yapısı, birbirleri ile etkileşimleri, nanoteknolojiden kanser mekanizmasına kadar olan hücresel olaylar ise moleküler biyofizik konularındandır.
Biyofizik, öğretimin yanı sıra moleküler ve hücresel düzeyde biyolojik sistemler hakkında daha derin bir anlayış kazanmak için moleküler biyofizik, yapısal biyoloji ve biyoinformatik gibi çeşitli alanlarda araştırmalar yürütmektedir. Bu araştırma, tıbbi bilginin ilerlemesi ve hastalıklar ve yaralanmalar için yeni tedaviler geliştirilmesi açısından önemlidir.
Biyofizik, biyolojik sistemlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin ve bunların tıbbi uygulamalarla nasıl ilişkili olduğunun kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için biyokimya, genetik ve farmakoloji gibi diğer bölümlerle de işbirliği yapmaktadır. Bu, biyolojik sistemlerin biyofiziksel özelliklerinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasına dayanan yeni teşhis araçları, terapiler ve tedaviler geliştirmeyi içerir. Genel olarak, Biyofizik, modern tıbbi araştırma ve uygulamada kritik bir rol oynamakta ve çok çeşitli tıbbi alanlardaki ilerlemeleri destekleyen bir bilgi temeli sağlamaktadır.

Misyonumuz
Tıp fakültelerinin temel tıp bilimleri dersleri arasında yerini almış olan biyofizik, klinik uygulamalara ışık tutan bir bilim dalıdır. Öğrencilerimize bu saydığımız konuları hem teorik hem de kendilerinin bizzat çalışabilecekleri ileri düzeydeki laboratuvarımızda deneyler yaptırarak tecrübe ve bilgi aktarmaya çabalamaktayız. Oldukça genç bir tıp fakültesi olan İstanbul Aydın Üniversitesinde geleceğin düşünen, üreten, doğru teşhis ve tedavi uygulayan hekimlerine bu bilgileri sağlamak, ülkesine ve insanlığa yararlı, Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlığa ulaşmış doktorları yetiştirmek asıl hedefimiz ve misyonumuzdur. 

Vizyonumuz 
Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı'nın vizyonu kurumlar arasında farklılık gösterebilmekle birlikte genel olarak şunları içermektedir:
  1. Gelişen bilgi: Biyofizik, biyolojik sistemleri yöneten fiziksel ve kimyasal ilkelere ilişkin bilimsel bilgiyi geliştirmeyi amaçlar. Bu, moleküler ve hücresel düzeyde biyolojik sistemler hakkında daha derin bir anlayış kazanmak için en son araştırmaların yürütülmesini içerir.
  2. Yeni nesil bilim insanlarını yetiştirmek: Biyofizik, lisanstan doktora sonrası eğitime kadar her seviyedeki öğrencilere yüksek kalitede eğitim ve öğretim sağlamayı amaçlamaktadır. Bu, öğrencileri biyofizik alanında lider olmak için gerekli bilgi ve becerilerle donatan kurslar, seminerler ve araştırma fırsatları sunmayı içerir.
  3. Yeni tanı araçları, tedaviler ve tedaviler geliştirmek: Biyofizik, biyolojik sistemlerin biyofiziksel özelliklerinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasına dayalı yeni tanı araçları, tedaviler ve tedaviler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu, bilimsel keşifleri insan sağlığını iyileştiren pratik uygulamalara dönüştürmek için diğer departmanlar ve kurumlarla işbirliği yapmayı içerir.
  4. Disiplinler arası işbirliğini teşvik etmek: Biyofizik, karmaşık tıbbi sorunların üstesinden gelmek için farklı alanlardan bilim adamları ve klinisyenler arasında disiplinler arası işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu, tıbbi zorluklara yenilikçi çözümler geliştirmek için araştırmacılar ve klinisyenler arasındaki iletişim ve işbirliğini teşvik etmeyi içerir.
  5. Genel olarak, Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı'nın misyonu, bilgiyi ilerletmek, yeni nesil bilim insanlarını eğitmek, yeni teşhis araçları ve tedavileri geliştirmek ve insan sağlığını iyileştirmek için disiplinler arası işbirliğini teşvik etmektir.

 AKADEMİK KADRO 
    Prof. Dr. Mustafa Tunaya KALKAN.jpg        Doç. Dr. Dilek DÜZGÜN ERGÜN.jpg        Doç.-Dr.-Turan-Onur-BAYAZIT.jpg
      Prof. Dr. Mustafa Tunaya KALKAN                             Doç. Dr. Dilek DÜZGÜN ERGÜN                                   Doç. Dr. Turan ONUR BAYAZIT
      Anabilim Dalı Başkanı                                                       Biyofizik Anabilim Dalı                                                      Biyofizik Ana Bilim Dalı (İng.)
      E-posta: [email protected]                          E-posta: [email protected]                                  E-posta:[email protected]
      Tel: 444-1-428 / 52053                                                      Tel: 444-1-428 / 52056                                                      Tel: 444-1-428 / 52054

güncelleme: 17.4.2024 16:56