'Sorumluluk ve Kader İnancı' Konferansı


İAÜ- TARMER,

"İNSAN SORUMLULUĞU BAĞLAMINDA KADER İNANCI" KONULU PANELİNDE 

ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU.


Kİ1.jpg


İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi 23.10.2013 tarihinde düzenlenen "İnsan Sorumluluğu Bağlamında Kader İnancı" konulu panelinde öğrencilerle bir araya geldi.

İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesine yeni kazandırılan Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) TARMER SEMİNERLERİ-1 etkinliği kapsamında ilk panelini gerçekleştirdi. Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) Müdürü olan İlahiyat Profesörü Mustafa Saim Yeprem ilk panelinde kendisine sıkça sorulan soru olarak değerlendirdiği Kader konusunu ele aldı.15 günde bir her Çarşamba günü İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesinde yapılacak olan panelin ilk konusu; "İnsan Sorumluluğu Bağlamında Kader İnancı" oldu.


 "Kuran-ı Kerim Esas Alındığında Kader, 
Tabiat Kanunlarının Başka Adıdır."


Öğrencilerin yoğun ilgiyle katıldığı panelde Yeprem "Kader" konusuna öncelikle kaderin kelime anlamını tanımlayarak başladı. "Kuran-ı Kerim esas alındığında Kader, Tabiat Kanunlarının başka adıdır" diyen Yeprem, Kaderin bir ölçüler-kurallar-kanunlar topluluğu olduğunu ve insan beyninin, kendisinin de dahil olmak üzere, algıladığı bütün varlıkların taşımakta olduğu, ölçülebilir cinsten, tüm değerlerin "Kader" olduğunu belirtti. Kaderin bilgi mi yoksa geleneksel bir inanç mı olduğuna dair ipuçları veren Yeprem, birçok örneklemelerde bulunarak gençleri Kader konusunda aydınlattı. Kazanın ise Kaderin ayrılmaz parçası olduğunu söyleyen Yeprem, Kader"tabiat kanunları" olarak, bu kanunların reel dünyadaki oluşumlarını ise "Kaza" olarak tanımladı.
"Bizim zihnimizin dışında mutlak anlamda bir zaman ve mekan yok."

Kİ2.jpg

Zaman algısı kişisel subjektif bir algıdır diyen Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem zaman ve mekânın birbirinden ayrılmaz, insana özgü kavramlar olduğunu vurgulayarak Allah'a zaman ve mekân kavramlarının nisbet edilemeyeceğini belirtti. Aynı zamanda "Hayır, Şer" gibi konulara da değinilen panelde, Allah'ın fiillerinde Hayır ve Şerr gibi vasıfların düşünülemeyeceği, onun fiillerinin, yani tabiatta meydana gelen olayların kendi başlarına nötr (değer hükmü taşımayan) nitelikte olduğu, bunların insanlara etkisi açısından bakıldığında, insanların durumlarına ve bakış açılarının farklılığına göre Hayır veya Şerr gibi değişik değer hükümlerini oluşturduğu çeşitli örneklemelerle açıklandı.

Panel, öğrenciler ve bazı öğretim elemanlarının soruları ile son buldu. 

Program kaydını İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN..!


Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem'in 
Kader, İrade Hürriyeti, İnsan sorumluluğu, Allah'ın ilmi konularındaki açıklamaları 
ve
Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır ile yaptığımız şöyleşiyi İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN..!


güncelleme: 2.3.2017 15:30