'Muhayyile ve Düşünme' Konferansı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN 

HAYAL ÂLEMİNE 

BİLGİ DOLU YOLCULUK...


İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi  (İAÜ- TARMER) tarafından "Muhayyileye Dayalı Düşünme" Konferansı düzenlendi.  İAÜ- TARMER Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem'in moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu konuşmacı olarak katıldı. Mehmedoğlu; 'muhayyel düşünme'nin yanı sıra imajinasyon, tahayyül, metafor gibi merak edilen bir çok konuya değindi.


MUH1.jpg


"DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DE VARLIK OLUYORUZ."

Muhayyile yani hayal gücünün, hayat anlamlarımız içerisinde nasıl bir yerde olduğu sorusuna öncelik verilen konferansta insan varlığının en temel yetisinin düşünme olduğunu belirten Mehmedoğlu, "Düşündüğümüz de varlık oluyoruz" dedi.


"İMAJİNASYON İNANÇ DEĞİLDİR."

Hayal ve düşünmenin yanı sıra imajinasyonun da önemine değinen Mehmedoğlu, imajinasyonun bir inanç olmadığını fakat inançlar için de yer almadığını belirtti. Ünlü filozoflarda örneklemlerle imajinasyonu açıklayan Mehmedoğlu böylelikle tarihte düşünmenin ve imajinasyonunda önemine de değindi.


MUH2.jpg


"SANAT KONUŞANDIR AMA SÖYLEYEN DEĞİLDİR."

Tahayyül ve Muhayyele arasında ki ilişki üzerinde duran Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu, Tahhayülün bazen sanatı etkileyen bir dil olduğunu bazense sanatın tahayyülü etkilen bir dil olduğunu öne sürdü. "Sanat konuşandır ama söyleyen değildir" diyen Mehmedoğlu, kendi düşüncelerini şekillendireninse Ünlü Alman Felsefeci Gadamer olduğunu tüm samimiyetiyle paylaştı.

İlahiyatçı oluşuyla da öğrenciler tarafından ilgi gören Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu bazı islam düşünürlerinin de tahayyül dilini sıklıkla kullandığı üzerinde durarak bir çok ayet tasfirlerinin metafor diline dayandığını öne sürdü. İnsan muhayyilesinin gelişmesi için bol bol kitap okumak gerektiğine dayanılan konferans, Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu'na  İAÜ- TARMER Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem tarafından plaket verilmesiyle son buldu. 

Program kaydını İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN..!


güncelleme: 2.3.2017 15:17