Ders Planı / DÖNEM SONU MUHASEBE İŞLEMLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. GÖKHAN TOKAÇ|Doç. Dr. MUSTAFA ÖZYEŞİL
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Dönem sonu muhasebe işlemleri, muhasebede değerleme, mali tablo kalemlerinin envanter işlemleridir. Muhasebenin hesaplarının işleyişinin temel alarak dönem sonu ve değerleme işlemlerinin mali tablo hazırlama aşamasına kadar öğretilmesidir.
Dersin İçeriği Muhasebede mali tabloların hazırlanması amacıyla dönem sonu işlemlerinin yapılması, genel kabul görmüş muhasebe kavramları ve ilkeleri ışığında dönem sonu işlemlerinin yapılarak muhasebe ile ilgili taraflara mali tablolar yoluyla doğru tarafsız ve güvenilir bilgilerin sunulması, ay sonu mizanların, genel geçici mizanın ve kesin mizanın hazırlanması, ayrıntılı bilanço ve gelir tablosunun hazırlanması, muhasebe kayıtlama sürecinin ardında yatan ilkelerin ve kavramların farkına varılması, yanlış kayıtların fark edilmesi ve düzeltilmesidir. Varlık ve kaynakları sayma ve değerleme, yıl sonu kayıtları, hatalı kayıtlar, mizan, ayrıntılı finansal tabloların hazırlanmasıdır.

Haftalık Ders Konuları

1Dönemsonu İşlemleri : Muhasebe ile ilgili temel bilgiler, muhasebe süreci.
2Muhasebede değerleme : Muhasebede değerlemenin tanımı ve amaçları, Vergi Usul Kanunu'na göre değerleme, Türk Ticaret Kanunu'na göre değerleme, Yeni TTK'ya göre değerleme, Türkiye Muhasebe Standartları'na göre değerleme.
3Dönen Varlıkların Envanter İşlemleri : Hazır değerler, menkul kıymetler, alacaklar. VUK'a göre değerleme, TMS'ye göre değerleme.
4Dönen Varlıkların Envanter İşlemleri : Şüpheli alacaklar, şüpheli alacağın tahsili, değersiz alacaklar.VUK'a göre değerleme, TMS'ye göre değerleme.
5Dönen Varlıkların Envanter İşlemleri : Stoklar, stokların envanteri, stokların kayıt yöntemlerine göre envanter işlemleri.VUK'a göre değerleme, TMS'ye göre değerleme.
6Dönen Varlıkların Envanter İşlemleri : Stokların maliyetle değerleme yöntemleri, stokların envanterinde karşılaşılan özellikli durumlar, diğer dönen varlıklarla ilgili envanter işlemleri.
7Duran varlıkların envanter işlemleri : Maddi duran varlıklar, VUK, TDHP ve TMS'ye göre genel açıklamalar, amortisman.
8Duran varlıkların envanter işlemleri : Maddi duran varlıklarda özel durumlar, maddi olmayan duran varlıklar, TDHP, VUK ve TMS'ye göre değerleme.
9Ara sınav
10Borçlar(kısa vadeli-uzun vadeli yabancı kaynaklar) ve özkaynaklarla ilgili envanter işlemleri.
11Gelir ve giderlerin envanter işlemleri : Gelir ve giderlerin sınıflandırılması, gelir ve gider hesapları ile ilgili dönem sonu işlemleri, ticari kar ve mali kar, gelir ve gider hesaplarının kapatılması.
12Gelir ve giderlerin envanter işlemleri : Gelir ve giderlerin sınıflandırılması, gelir ve gider hesapları ile ilgili dönem sonu işlemleri, ticari kar ve mali kar, gelir ve gider hesaplarının kapatılması.
13Mali tabloların hazırlanması ve sunumu : Mali tabloların hazırlanması ile ilgili düzenlemeler, bilançonun hazırlanması ve sunumu, bilanço düzenleme ilkeleri, bilançoda varlık ve kaynakların sınıflandırılması.
14Mali tabloların hazırlanması ve sunumu : Gelir tablosunun hazırlanması ve sunumu, gelir tablosu ilkeleri, gelir tablosunda gelir ve giderlerin sınıflandırılması.

Kaynaklar

Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri Kaynakları