2023-14, Ek-01 Mühendislik Fakültesi Bitirme Projesi Dersi Uygulama Esasları


Amaç

Madde 1- Bu esaslar, Bitirme Projesi I (Graduation Project-I) I ve Bitirme Projesi II (Graduation Project- II) ile ilgili uygulama esaslarını düzenler.


Kapsam

Madde 2- Bu esaslar; İstanbul Aydin Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde lisans eğitimi gören öğrencilerin; eğitimlerinin bir parçası olarak almakla yükümlü oldukları Bitirme Projesi (Graduation Project) derslerinin temel ilkelerinin planlanmasına, uygulanmasına, denetlenmesine ve değerlendirilmesine dair hükümleri kapsar.


Dayanak

Madde 3- Bu esaslar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14., 17., 43., 44. maddeleri ve İstanbul Aydin Üniversitesi Lisans Eğitim-öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar

Madde 4- Bu usul ve esaslarda geçen;

(a)  Akademik Kurul: İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanları, Bölüm Başkan Yardımcıları ve Program Başkanları ile Dekanın görevlendireceği dekan yardımcısından oluşan kuruldur.

(b)     Proje Koordinatörlüğü: Proje atama ve yürütme esaslarında belirtilen çerçevede, proje çalışmalarının doğru bir şekilde çalışmasını koordine eden birimdir.

(c)  Proje Koordinatörü: Proje atama ve yürütme esaslarında belirtilen çerçevede, proje çalışmalarının doğru bir şekilde çalışmasını koordine eden ve dekan tarafından görevlendirilen kişidir.

(ç) Danışman: Proje önerisi kabul edilmiş grupların projelerini yürüten öğretim üyesi ve/veya öğretim görevlisidir.

(d)   Proje Takvimi: Proje atama ve yürütme esaslarında belirtilen işlerin, dönem içerisinde hangi tarihlerde, nerede ve kimler tarafından uygulanacağını gösteren takvimdir. Proje Takvimi Fakülte kurulu tarafından belirlenir.

(e)  Bitirme Projesi: Eğitim planına göre dördüncü sınıfta alınan ders veya derslerdir. Bitirme çalışması

olarak da isimlendirilir.

(f)  Proje Konusu: Bitirme Projesinin hangi genel çerçevede olduğunu belirtir.

(g)  Proje Kapsamı: Bitirme Projesinin belirlenen proje konusu içerisinde hangi dar çerçevede olduğunu

belirtir.

(ğ) Ara Rapor: Bitirme Proje çalışmasının gereği olarak, proje yazım esasları uyarınca hazırlanan projenin o anki durumunu tanıtan yazılı rapordur.

(h)   Karton Kapaklı Rapor: Proje yürütücüsü tarafından proje savunmasına/sınavına girmesi uygun bulunan öğrencilerin vermeleri gereken ve sınavda jüri tarafından değerlendirilecek beyaz karton kapaklı rapordur.

(ı) Proje Kitabı: Proje savunmasından/sınavından başarılı olan projeler için hazırlanacak olan karton kapaklı rapordur.

 

 

Ön Koşullar ve Önemli Hususlar

Madde 5- Bitirme projesi, senatoca belirlenmiş yönetmelikteki şartları sağlayan öğrenciler tarafından alınabilir.

Madde 6- Projeler, aynı bölümden en fazla üç kişinin bulunabildiği ve en fazla beş kişilik proje grupları tarafından yapılır. Yarışma projesi vb. gibi gerek duyulduğu durumlarda akademik kurul onayı ile kişi kısıtı kaldırılabilir.

Madde 7- Bitirme projelerine öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri danışmanlık yapabilir. Akademik kurul kararı ile uygun görülmesi durumunda öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerine ilave olarak yüksek lisans eğitimini tamamlamış araştırma görevlileri de danışmanlık yapabilir.

 

 

Proje Öneri süreci

Madde 8- Öğretim elemanları İçin Proje Öneri Süreci

  1. Öğretim elemanları; proje önerisini, belirlenen tarihler içerisinde verirler.
  2. Öğretim elemanları, en az dört proje önerisi verirler. Proje önerisinde proje grubu sayısı ve grup üyelerinin bölümleri ayrıca belirtilir.
  3. Öğretim elemanları, aynı proje önerisini Akademik kurul kararı ile birden fazla gruba verebilirler. (ç) Akademisyenler tarafından verilen öneriler akademik kurulda değerlendirilir.
  4. Akademik kurul sonucu onaylanan proje önerilerinin başlıkları öğrencilere ilan edilir.


Madde 9- Öğrenciler İçin Proje Öneri Süreci

(a)  Öğrenciler; proje önerisini, belirlenen tarihler içerisinde proje konusuna yakın çalışma alanı olan bir öğretim elemanına verirler. Proje önerisinde grup üyeleri ve bölümleri belirtilir.

(b)  Öğretim elemanları, öğrenciden gelen öneriyi inceler, gerek görmesi halinde değişiklikler talep eder

ve son halini verdiği projeyi akademik kurula sunar.

(c)  Öğrenciler tarafından önerilen ve öğretim elemanı tarafından sunulan projeler akademik kurulda

değerlendirilir.

(ç) Akademik kurul sonucu onaylanan proje öneri sahibi öğrencilere bildirilir.

 

 

Bitirme Projesinin Dağıtılması

Madde 10- Öğretim elemanları tarafından önerilen ve akademik kurul tarafından onaylanan projelerin dağıtılması

(a)  Önceden belirlenen tarih aralığında ilan edilen bitirme projelerine öğrenciler dilekçe ile başvurur. Öğrenci tercih sırasına göre en fazla üç bitirme projesi önerisine başvurabilir.


(b)  Başvuru bireysel yapılabileceği gibi grup olarak da yapılabilir.

(c) Bitirme projesi konularının dağıtımına önce grup başvurularından başlanır. Aynı projeye birden fazla grubun başvurusu olması durumunda grupları oluşturan öğrencilerin genel not ortalamalarının ortalamaları büyükten küçüğe sıralanır. Genel not ortalamalarının ortalaması en yüksek olan guruptan başlanarak grupların tercihine göre dağıtım yapılır.

(b) Bitirme Projesi konularının dağıtılması amacıyla öğrencilerin genel not ortalamaları büyükten küçüğe sıralanır. Not ortalaması en yüksek olan öğrenciden başlanarak sırayla öğrencilerin tercihlerine göre dağıtım yapılır.

Madde 11- Öğrenciler tarafından önerilen ve akademik kurul tarafından onaylanan projeler doğrudan öneri sahiplerine verilir.

 

 

Proje Teslim Süreci

Madde 12- Öğrenciler proje takviminde belirtilen tarihlerde proje raporlarını teslim ederler.

Madde 13- Raporlar daha önceden duyurulan yere imza karşılığında teslim edilir. Birden fazla kişinin yaptığı projelerde, projeyi yapan öğrencilerden birinin imzası yeterlidir.

Madde 14- Proje raporları eğitim dili Türkçe olan bölümlerde Türkçe, İngilizce olan bölümlerde İngilizce

olarak belirtilen proje kitabı şablonuna göre yazılır.

Madde 15- Ara raporlarda Türkçe yazılanlar için mavi, İngilizce yazılanlar için sarı plastik dosyaya konularak teslim edilir. Projenin her sayfası ayrı şeffaf dosyaya konulmaz. Ara rapor sayısı her yarıyılda en az iki olmak üzere proje danışmanı tarafından belirlenir.

Madde 16- Ara rapor teslim edilirken (var ise) daha önce verilmiş olan ara raporun da teslim edilmesi gerekir. Ara raporlar danışman ile yapılan görüşmelerden sonra gerekli düzenlemeleri, değişiklikleri ve eklemeleri doğru yapabilmeleri için öğrencilere iade edilir.

Madde 17- Öğrenci ara raporların en az yarısını teslim etmelidir. Teslim etmeyen ya da proje grubunda katkısı bulunmayan öğrenci devamsız sayılır ve bulunulan yıl için proje süreci sonlandırılmış olur. Bu aşamada proje süreci devam eden öğrencilerden karton kapaklı rapor istenir.

Madde 18- Karton kapaklı rapor; Türkçe yazılanlar için mavi, İngilizce yazılanlar için sarı karton kapak

ile ciltlenir.

Madde 19- Karton kapaklı rapor, dönem içerisinde teslim edilir. Karton kapaklı raporu proje takviminde belirtilen tarihlerde teslim etmeyen öğrenciler proje değerlendirme sınavına (final) giremez.

Madde 20- Karton kapaklı raporu eksik olan ya da zamanında teslim etmeyen öğrenciler, proje takviminde belirtilen tarihlerde karton kapaklı raporu teslim etmeleri halinde bütünleme sınavına girebilirler.


Proje Değerlendirme Süreci

Madde 21- Proje Danışmanın proje değerlendirme sınavına girecek yeterlikte bulmadığı projeler final ve bütünleme sınavına alınmazlar.

Madde 22- Proje koordinatörlüğü tarafından belirlenen sınav jürileri, bir proje danışmanı olmak üzere 3 kişiden oluşur.

Madde 23- Projelerin notlandırılmasında;

  1. Dönem içi değerlendirme: Toplam başarı notunun %25'ini oluşturur. Öğrencinin proje üzerinde harcadığı emeğin ve çalışma disiplininin göstergesidir. Form-3'e göre danışmanı ile en az üç proje görüşmesi gerçekleştirmeyen proje öğrencisi/grubu, değerlendirmeye alınmaz.
  2. Jüri sınav değerlendirmesi: Toplam başarı notunun %75'ini oluşturur. Projenin ve dokümantasyonun başarım göstergesidir. Jürideki üyelerin notları eşit ağırlığa sahiptir.


Madde 24- Değerlendirmeler sonucu başarılı kabul edilecek notlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir

 

Başarı NotuYıl Sonu NotuKatsayı
100-91AA4.0
90-81BA3.5
80-71BB3.0
70-61
CB2.5
60-51CC2.0

 

Madde 25- Proje değerlendirmesinde yeterli olmayan projelere; jüri onayı ile bütünleme sınavlarına kadar süre verilir.


Bütünleme Süreci

Madde 26- Proje Danışmanın proje değerlendirme sınavına girecek yeterlikte bulmadığı projeler bütünleme sınavına alınmazlar.

Madde 27- Proje final sınavında yeterli olmayan veya final sınavına girmemiş öğrenciler için bütünleme süreci başlatılır.

Madde 28- Karton kapaklı rapor, belirlenen süre içerisinde teslim edilir. Karton kapaklı raporu proje takviminde belirtilen tarihlerde teslim etmeyen öğrenciler proje bütünleme sınavına giremez. 

Madde 29- Değerlendirme kriterleri proje final sınavındaki değerlendirme kriterleri ile aynıdır. 


Değerlendirme Sonrası Süreç

Madde 30- Proje değerlendirmesinde başarılı bulunan projeler için proje kitapları hazırlanır.

(a)  Beyaz karton kapaklı olacak şekilde hazırlanan proje kitabı, gerekli doküman ve dosyaların yer aldığı CD ile birlikte belirtilen proje takviminde belirtilen tarihlerde teslim edilir

(b)  Proje kitabı ve CD'nin eksiksiz alınması ile birlikte proje süreci tamamlanmış olur.


Madde 31- Çeşitli nedenlerle tamamlanamayan projeler için danışman onayı ile yaz okulunda devam edebilir.

  1. Devam kararı verilen projeler için danışmanın onayı olmadan proje konusu değiştirilemez.
  2. Proje danışmanının onayı ile aynı projeye başka bir danışman ile devam edebilir.


Yürürlük ve Yürütme

Madde 32- Bu usul ve esasların hükümlerini İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı yürütür.

güncelleme: 30.4.2024 11:49