Ders Planı / LABORATUVARLAR İÇİN KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 1.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Temel laboratuvar kalite yönetim sistemlerine göre işleyişini öğrenmek, gerekli yeterlilikleri belirlemek
Dersin İçeriği 1 Biyokimyasal ve mikrobiyoloji laboratuvarlarının tanıtılması, gerekli teknik ekipmanın incelenmesi 2 Laboratuvar güvenlik sistemleri 3 Kalite kontrol sistemlerinin öğrenilmesi, laboratuvar validasyonu hakkında bilgi verilmesi 4 TSE EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO 15189 standardın incelenmesi 5 TSE EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO 15189 standardın incelenmesi 6 TSE EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO 15189 standardın incelenmesi 7 ARA SINAV 8 Analitik proseslerin farklılaştırılması, analitik prosedurlerin kalitesi ve kalite kontrol 9 Analitik metotların oluşturulması, 10 Örneklerin analize hazırlanması ve örnek hazırlama teknikleri 11 Örnek hazırlama teknikleri 12 Analitik metotların karakterize edilmesi, kalibrasyon, dedeksiyon limitleri, blank değerleri. 13 Standartların oluşturulması, iç standart uygulanması, günlük ayarlamalar 14 Laboratuvar kalite kontrollerinin denetlenmesi

Haftalık Ders Konuları

1Biyokimyasal ve mikrobiyoloji laboratuvarlarının tanıtılması, gerekli teknik ekipmanın incelenmesi
2Laboratuvar güvenlik sistemleri
3Kalite kontrol sistemlerinin öğrenilmesi, laboratuvar validasyonu hakkında bilgi verilmesi
4TSE EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO 15189 standardın incelenmesi
5TSE EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO 15189 standardın incelenmesi
6TSE EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO 15189 standardın incelenmesi
7ARA SINAV
8Analitik proseslerin farklılaştırılması, analitik prosedurlerin kalitesi ve kalite kontrol
9Analitik metotların oluşturulması
10Örneklerin analize hazırlanması ve örnek hazırlama teknikleri
11Örnek hazırlama teknikleri
12Analitik metotların karakterize edilmesi, kalibrasyon, dedeksiyon limitleri, blank değerleri.
13Standartların oluşturulması, iç standart uygulanması, günlük ayarlamalar
14Laboratuvar kalite kontrollerinin denetlenmesi

Kaynaklar

1-DERS NOTLARI