Bölüm Başkanı Mesajı

Sevgili Öğrenciler,

 

Ülkemizin "İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Teknolojisi Programı'na hoş geldiniz. Sizleri Üniversitem ve Bölümüm adına sevgiyle selamlıyorum.

Gıda yaşamımız için de bir vazgeçilmez olup, güvenli ve kaliteli gıdaya ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Günümüzde tüm dünyada gıda sektörü oldukça önemli bir yere sahiptir. Gıda Teknolojisi, gıda ürünlerinin üretimi, işlenmesi, muhafazası, ambalajlanması, etiketlenmesi, kalite yönetimi ve dağıtımı ile ilgili tekniklerle ilgilenen bir bilim dalıdır. İnsanların vazgeçilmez bir ihtiyacı olan gıdaların üretildiği gıda sektörü her geçen gün hızla büyümektedir ve yaşadığımız pandemi gibi kriz dönemlerinde bile en az etkilenen alanlardan birisi olmuştur. Gıda teknologları bilimlerinde güçlü bir geçmişe sahiptir ve bilgilerini gıda ürünleri üretmek, tasarlamak ve geliştirmek için kullanırlar. Gıda teknikerleri tarladan sofraya kadar olan süreçte gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik, duyusal özelliklerini teorik ve uygulamalı olarak inceler ve  gıda güvenliği, kalite, depolama, muhafaza, paketleme, işleme ve dağıtımı geliştirmek için gıda bilimi araştırmaları uygularlar.Gıda üretiminin her aşamasında rolü oldukça fazla olan Gıda teknikerlerine gereksinim her geçen gün artmaya devam etmektedir. Gıda alanında, teknolojiye uyum sağlamış, bilgili, yetkin, yenilikçi, yaratıcı ve girişken gıda bilim ve teknolojisi ile uğraşan bilim insanlarına ihtiyaç vardır.

İstanbul Aydın Üniversitesi, Florya Yerleşkesi'nde bulunan bölümümüz, şehrin merkezinde en büyük vakıf üniversitesi kampüsünde yer almaktadır. Gıda İşleme Bölümümüzün bünyesinde iki farklı programı vardır: Gıda Teknolojisi Programı ve Gıda Kalitesi Kontrol ve Analiz Programı.  Gıda Teknolojisi Programı İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü bünyesinde 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında kurulmuştur. Bölümümüz geniş ve deneyimli bir akademik kadroya, zengin bir laboratuvar donanımına sahiptir.   Türk öğrenciler, Gıda Teknolojisi Programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavı sonucuna göre kabul edilirler. Eğitim süresi iki yıldır ve örgün öğretim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda program mezunlarına ön lisans diploması ve Gıda Teknikeri meslek unvanı verilmektedir.

Bu amaç doğrultusunda; Üniversitemiz Gıda Teknolojisi Programı'nda Gıda alanında bütün detayları ile gerekli teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Eğitim süresince gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, beslenme bilimi, gıda hijyeni ve sanitasyonu,  laboratuvar teknikleri, iş sağlığı ve güvenliği, ve gıda teknolojisi dersleri gibi alanlardan teorik eğitimi yanı sıra paralel olarak yapılan laboratuvar uygulamaları sayesinde laboratuvar becerine sahip öğrenciler yetişmektedir. Öğrencilerimiz gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolleri, güncel gıda yönetmelik ve mevzuatını takip edebilmekte, gıda güvenliği ve üretimi gibi konulara hakim olmuş şekilde mezun olmaktadır. Dersler dışında ayrıca yerinde uygulama ve staj olanakları, teknik geziler, seminerler, eğitimler ve aktiviteler ile öğrencilerimizi kendini geliştirme imkânı bulmaktadır. Bölümümüzde ulusal ve uluslararası projeler yürütülmekte ve öğrencilerimizin bu projelere katılımı sağlanmaktadır. Yurt dışı deneyimi yaşamak isteyen Öğrencilerimiz Erasmus ve diğer değişim programlarından yararlanarak yurtdışına gidebilmektedir.

 

 

Mezunlarımız gıda alanında yaşam boyu öğrenme kültürüne sahip olur ve gıda alanı ile ilgili gündemdeki olayları ve gelişmeleri takip edebilir. Üniversitemizin çok sayıda bulunan programlarında çift ana dal imkânı ile de öğrenciler mezun olduklarında çift diplomaya sahip olabilmektedirler. Verilen girişimcilik dersleri ve sertifika ile isteyen öğrencilerimiz kendi işyerini açarak iş dünyasına adımını atabilecek bilgi ve beceriye kavuşmaktadır.

Gıda Teknolojisi programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'nda başarılı oldukları takdirde Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Kimya,  Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik Mühendisliği lisans programlarına geçiş yapabilirler. DGS ile 4 yıllık bölümlere devam etmek isteyen öğrencilerimiz için okulumuzda ücretsiz DGS hazırlık kursları düzenlenmekte ve okulumuzda bulunan Beslenme ve Diyetetik ve Gıda Mühendisliği bölüme geçiş yapmalarında kolaylık sağlanmaktadır.

Amacımız, dört dönemlik Gıda Teknolojisi eğitimi sonrasında sizlerin gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında yetkin,  sektörün ihtiyaç duyduğu öz güveni yüksek, girişimci, bilgiye nasıl ulaşabileceğini bilen, analitik düşünme becerisi bulunan, sorumluluk bilincinde,  tüm üretim aşamaları hakkında gerekli bilgiye sahip, gıda laboratuvarlarında gerekli kalite kontrol ve analizleri yapabilen ve yorumlayabilen, gittiği her yerde fark yaratan Gıda Teknikerleri olarak bu bölümden ayrılmanızı sağlamaktır. Gıda Teknolojisi lisans programlarından mezun olanlar için harika kariyer fırsatları bulunmaktadır. Birçok kurum ve kuruluşta görev yapabilirler. Mezun olan öğrencilerimiz Kamu ve Özel sektörlerde bulunan gıda laboratuvarlarında, her türlü gıda işletmesinde iş imkânlarına sahiptir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler,  İl Sağlık Müdürlükleri, gıda üreten fabrikaların gıda laboratuvarları, özel gıda laboratuvarları,  gıda üretimi yapan tüm gıda işletmeleri, gıda depolaması ve paketlemesi yapan firmalar,  gıda katkı maddeleri üretimi ve pazarlaması yapan firmalar,  gıda ambalajı üreten firmalar, hazır yemek işletmeleri,  fast  food gıda üretimi ve satışı yapan firmalar mezunlarımızın çalışma alanlarını kapsamaktadır.

Tecrübeli ve dinamik akademik kadromuzla, güçlü, gelişmiş fiziki ve laboratuvar altyapımızla, şehir merkezindeki kampüsümüzdeki sosyal ve kültürel olanaklarımızla, üniversitemize ayak bastığınız anda başlayacak ve mezun olduktan sonra da devam edecek olan mesleki yolculuğunuzda sizlerle beraber olmaktan mutluluk duyacağız.

 

Sevgilerimle

Ayla ÜNVER ALÇAY

Gıda Teknolojisi/ Program Başkanı


güncelleme: 20.9.2021 19:13