Ders Planı / BESLENME İLKELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Sağlık ve beslenme, beslenme ve iş verimi, besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, içecekler ve sıvı dengesi, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri enerji gereksinimi ideal boy kilo, obezite ve yol açtığı hastalıklar, özel durumlarda beslenme, gebe ve emziren anne, bebek ve çocuk beslenmesi konularını öğretmek
Dersin İçeriği Sağlıklı Beslenmenin Temel İlkeleri,Besin Öğeleri: karbonhidratlar proteinler yağlar,Günlük Enerji Gereksinimi,Sıvı Dengesi,Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri,İdeal Boy Kilo Oranı ,Obezite, Böbrek Yetmezliğinde Beslenme İlkeleri,Diyaliz Hastalarında Malnutrisyon,Diyaliz Hastalarında Sıvı Dengesi,Diyalizde Praotein Kısıtlaması

Haftalık Ders Konuları

1Sağlıklı Beslenmenin Temel İlkeleri
2Karbonhidratlar
3Proteinler
4Yağlar
5Vitaminler
6Minareller
7Sıvı Dengesi
8VIZE
9Besin grupları ve içeriklerinin tanımlanması
10Böbrek Yetmezliğinde Beslenme İlkeleri I
11Böbrek Yetmezliğinde Beslenme İlkeleri II
12Diyaliz Hastalarında Malnutrisyon
13Diyaliz Hastalarında Sıvı Dengesi-elektrolit dengesi
14Diyalizde Protein Kısıtlaması

Kaynaklar

1-Diyaliz El Kitabı. Yazar John T. Daugirdas Peter G. Blake Todd S. Ing Çevirmen Semra Bozfakıoğlu. Diyaliz Hekimi El Kitabı. TND