Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. ERHAN ÖZTÜRK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Öğr.Gör.Mustafa YILMAZ

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Temel termodinamik kavramları, iş, termodinamik kanunlar, çevrimler, motor çevrimleri, güç, verim ifadeleri, yanma ve yakıtların teorisi ile ilgili yeterlikler kazandırılacaktır.
Dersin İçeriği -Termodinamik ve enerji, boyutlar ve birimler, boyutlar ve genel kavramlar (sıcaklık,basınc,nem,hacim,SI ve diger olçu birimleri v.s.). -Safmaddelein özellikleri, termodinamigin sıfırıncı kanunu, hal durumları ve ideal gaz denklermleri, ısı ve iş tanımları. -Termodinamiğin birinci kanunu, termodinamiğin ikinci kanunu ve carnot cevrımlerı. -İdeal makina ve bir makinanın veriminin hesaplanması. -Isıtma ve soğutma çevrimlerinin incelenmesi.

Haftalık Ders Konuları

1Termodinamik ve Enerji kavramına giriş. *Termodinamiğin uygulama alanların irdelenmesi.
2Boyutlar ve birimlere giriş. *Bazı SI ve İngiliz birim sistemlerin karşılaştırılması. *Boyutların türdeşliği birim dönüşüm oranların belirlenmesi.
3Sistemler ve kontrol hacimlerinin yorumlanması. *Sistem özelliklerine giriş. *Sürekli ortam şartlarının değerlendirilmesi.
4Yoğunluk ve özgül ağırlık kavramlarının incelenmesi.
5Hal ve denge durumlarının değerlendirilmesi. *Hal önermesi kavramının incelenmesi. Hal değişimleri ve çevrim şartları. *Sürekli akış hal değişimlerinin incelenmesi.
6Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası. Sıcaklık kavramı. *Sıcaklık ölçekleri
7Basınç kavramı. *Basınç ve derinlik ilişkisinin incelenmesi. Manometre, barometre ve atmosferik basınç halleri ile diğer basınç ölçüm işlemlerinin incelenmesi.
8ARA SINAV.
9Genel enerji çözümlemeleri ve enerji geçişi kavramlarının incelenmesi. *Enerjinin biçimleri: İç enerji, nükleer enerji ve mekanik enerji kavramları. *Isı ile enerji geçişi. *İş ile enerji geçişi. *Elektrik işi. *İşin mekanik biçimleri. Termodinamiğin Birinci Yasası. *Enerjinin korunumu ve enerji değişimleri. Enerjide dönüşüm verimlerinin hesaplanması. Enerji ve çevre arasında ilişkinin irdelenmesi.
10Saf madde ve özelliklerine giriş. Saf madde fazları ve faz değişim işlemlerinin incelenmesi. *Sıkıştırılmış sıvı ve doymuş sıvı. *Doymuş buhar ve kızgın buhar. *Doyma sıcaklığı ve doyma basıncı.
11Faz diyagramlarının irdelenmesi. Özellik tablolarının incelenmesi. Mükemmel gaz denklemine giriş. Van der Waals, Beattie-Bridgeman ve Benedict-Webb-Rubin denklemlerinin yorumlanması.
12Kapalı sistemlerin enerji çözümlenmesi. *Hareket sınır işi. *Kapalı sistem enerji dengesinin belirlenmesi. *Özgül ısı kavramı. *Mükemmel gazlar ve katı-sıvılar için iç enerji, entalpi ve özgül ısı kavramlarının incelenmesi.
13Kontrol hacimleri için kütle ve enerji çözümlenmesi. *Kütlenin korunumu ilkesi. *Akış işi ve akışkan enerji kavramı. *Açık sistemlerinin irdelenmesi.
14Termodinamiğin ikinci yasası. *Isı enerji depoları ve ısı makinelerinin incelenmesi. *Soğutma makineleri ve ısı pompaların incelenmesi. *Carnot ilkeleri ve makineleri.

Kaynaklar

1. Termodinamik, Aksel ÖZTÜRK; Abdurrahman KILINÇ
2. Fundamentals of Thermodynamics, Richard Edwin. Sonntag, Claus Borgnakke, Gordon J. Van Wylen