Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. MUSTAFA ÖZYEŞİL
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Elif Asoy

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu derste öğrencilere iş kanunu ve sosyal güvenlik uygulamalarının temellerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun kapsamına giren kişi ve faaliyetlerin neler olduğu, İş Kanunu'nun hangi hallerde uygulanabileceği hususu, işçilerin İş Kanunu kapsamında sahip olduğu hakların neler olduğu konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği İş Hukukunun kavramsal çerçevesi, İşçi kavramı, Dünya'da ve Türkiye'de İş Hukukunun tarihsel gelişimi, İş Hukunun ülkemizde uygulanan yazılı kaynakları, 4857 sayılı Kanunun kapsamı ve uygulanma zaman ve halleri. İş Sözleşmesinin tanımı, kurucu unsurları, tarafları, türleri ve iş sözleşmesinin hukuki altyapısı. Ücretin tanımı, unsurları, korunması,ücret sistemleri ve çalışma süreleri. İşçi ve iş verenlerin karşılıklı temel hak ve yükümlülükleri genel olarak dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1İş Hukuku Temel Kavramlar : İş Hukuku Nedir ? İş Kanunu Nedir ? Sanayi Devrimi ve İş Hukukunun Tarihsel Gelişimi. İş Sözleşmesi ve Toplu İş Sözleşmesi Ne Demektir ? İş Hukukunun doğuşunda etkili olan temel faktörler nelerdir. İşçi sınıfı ve sendikaların doğmasına neden olan faktörler nelerdir.
2İşçi, İşveren, İş Veren Vekili, Alt İşveren ve İş Yeri Kavramları. Alt ve Asıl İş Verenin Hukuki Sorumlulukları. 4857 Sayılı İş Kanunun Uygulama Kapsamı. İş Kanunu Kapsamına Kimler Girer ve Hangi İş Yerlerine Uygulanabilir.
3İş Sözleşmesi, Sürekli ve Süreksiz İş Sözleşmesi, Belirli ve Belirsiz Süreli İŞ Sözleşmesi, Tam ve Kısmi Süreli İş Sözleşmesi, Takım Sözleşmesi, Deneme Süreli İş Sözleşmesi, Mevsimlik İş Sözleşmesi. İşçinin Temel Yükümlülükleri olan Sadakat ve İş Görme Borcu, Temel Hakları Arasında Yer Alan Ücret ve İş Sağlığı ve Güvenliği.
4Ücret, Ücretin Belirlenmesi, Ücretin Ödenmesi, Ücretin Korunması. 4857 sayılı İş Kanununda Ücret Nasıl Tanımlanmıştır. Ücretin Unsurları Nelerdir ? Ücret Nasıl Belirlenir ? Asgari Ücret Nedir ? Ücretin Ödenmesi Konusu Kanunda Nasıl Düzenlenmiştir ? Kanunda Ücretin Korunması Konusunda Ne Tür Düzenlemeler Vardır ? İşçinin Çalışma Süresi ve bu kapsamda Çalışma Süresi, Fazla Çalışma, Hafta Tatili, Ulusal Bayramlar, Genel Tatiller ve Yıllık Ücretli İzin kavramları ele alınacaktır. 4857 sayılı İş Kanununa göre Çalışma Süresi Nasıl Tanımlanmaktadır ? Çalışma Süresinden Sayılan Haller Nelerdir ? Fazla Çalışma ile Fazla Sürelerle Çalışma Kavramları Arasındaki Farklar Nelerdir ? İşçilere Hangi Durumlarda Telafi Çalışması ve Kısa Çalışma Yaptırılabilir ?
5İş Sözleşmesinin Sona Ermesi, İşçinin Ölümü, İkale, Sürenin Dolması, Süreli Fesih. İş Sözleşmesi Hangi Hallerde Geçersiz Sayılır ? Derhal Fesih, Haklı Sebep, İş Güvencesi. İş Sözleşmesinin Derhal Fesih Yoluyla Sona Erme Sebepleri Nelerdir ?
6Sendika, Konfederasyon ve Üyelik Temel Kavramları. Sendika ve Konfederasyon Nedir ? Kimler Sendikaya Üye Olabilir ? Sendika Üyeliği Nasıl Gerçekleşir ? Sendika Üyeliğinden Doğan Haklar ve Borçlar Nelerdir ? Sendikal Faaliyetler Nelerdir ? Sendikal Faaliyetler Kapsamında Yasak ve Serbest Faaliyetler Nelerdir ?Sendikal Gelir ve Gider Tanımı Nedir ? Sendikal Üyeliğinde Fesih ve İnfisah Nasıl Gerçekleşmektedir ?
7Toplu İş Sözleşmesi Kavramı. Toplu İş Sözleşmesinin İçeriği. Bu kapsamda Sendika, Normatif Hüküm ve Borç Doğuran Hüküm Kavramlarının Ayrıntılı Olarak İncelenmesi. Toplu İş Uyuşmazlıklarının Çözümü. Bu kapsamda Uzlaştırma, Tahkim, Grev ve Lokavt konuları incelenecektir.
8Genel Tekrar
9Vize.
10Sosyal Güvenlik Teriminin Kavrmasal Çerçevesi. Sosyal Güvenlik, Sosyal Risk ve Sosyal Güvenlik Teknikleri Sağlama Yöntemleri.
11Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumunun Tarihsel Gelişimi. Kurumun en son haliyle Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Başkanlık Teşkilatı olmak üzere organları incelenecektir.
12Kısa Vadeli Sigortalar. İşsizlik Sigortasıve Genel Sağlık Sigortası Konuları Ele Alınacaktır.
13Uzun Vadeli Sigorta Kolları. Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Hakkında Detaylı Bilgiler.
14Genel Tekrar

Kaynaklar

1- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - Prof.Dr. Yusuf ALPER, Prof.Dr. İlknur KILKIŞ
2- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - Gürbüz ERDOĞAN