Ders Planı / KONFEKSİYON TEKNOLOJİSİ-I

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları ITKIB

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu ders ile öğrenciye ölçü alma, konfeksiyonun tanımı ve işlem akışının nasıl yapıldığını kavratmak, beden üzerinden ölçü alma, temel ve model uygulamalı etek, temel ve model uygulamalı pantolon kalıpları hazırlama yetenekleri kazandırılmak istenmektedir. Ayrıca öğrencinin kalıp üzerinde olabilecek hataları görmesi buna uygun çözüm üretmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Konfeksiyon Sektörünün genel durumu, üretim aşamaları ve yöntemleri görsel araçlar desteğinde verilir. Konfeksiyon Sektörünün üretim yöntemi ve tarzı güncel sayısal değerler ve örneklerle verilir. Temel kalıp – beden ilişkisi, ölçü sistemleri, temel etek kalıbı çıkartılır, Minyatürü uygulanır.

Haftalık Ders Konuları

1Konfeksiyonun tanımı ve işlem akışı anlatılır.
2Kalıp çıkartırken gerekli olan şablon bilgileri ve kullanılan terimler verilir.Eteğin tarihine ve kullanım alanlarına değinilir.
3Temel etek kalıbı ölçü tablosuna göre çıkartılır. Öğrencinin konuyu pekiştirmesi için kendi ölçüsünü beden üzerinden alıp, kalıbının çıkartılması sağlanır.
4Temel etek kalıbının beden üzerinde denenerek hataların giderilmesi sağlanır. Öğrencinin anlamadığı yer tekrar edilmiş olur.
5Birinci model uygulamalı etek kalıbının hazırlanması ve beden üzerinde denemesi yapılarak model uygulama aşamasına geçilir.
6İki adet model uygulamalı etek kalıbı çıkartılarak farklı model uygulamalarının işlem basamaklarının görülmesi sağlanır.
7İki adet model uygulamalı etek kalıbı çıkartılarak farklı model uygulamalarının işlem basamaklarının görülmesi sağlanır.
8Etekte hata unsurlarının nedenlerini ve düzeltme yöntemlerinin gösterilmesi ile hataların erken tespiti ve giderilmesi sağlanır.
9ARA SINAV
10Temel pantolon ölçüsünün, beden tablosu üzerinden alınıp ana kalıbı çıkartılır ve öğrencinin kendi ölçüleri ile ana kalıbını çıkartarak tekrarı sağlanır.
11Temel pantolon kalıpları kontrol edilerek hatalar düzeltilir. Konunun tekrarı sağlanır.
12Birinci model uygulamalı pantolon kalıbı çizilerek farklı model uygulamalarının işlem basamaklarının görülmesi sağlanır.
13İkinci model uygulamalı pantolon kalıbı çizilerek farklı model uygulamalarının işlem basamaklarının görülmesi sağlanır.
14Pantolonda hata unsurlarının nedenlerini ve düzeltme yöntemlerinin gösterilmesi ile dönem tamamlanır.

Kaynaklar

Metrik sistemle kalıp hazırlama, kalıp hazırlama İTKİP