Ders Planı / TARİHİ ÇEVRE KORUMA BİLİNCİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi FATMA SEDES
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Ders notları PPS sunumlarTARİHİ ÇEVRE KORUMANIN MİMARLIK BOYUTU, KUBAN,D.SÜLEYMANİYE EVLERİ, SEDES, F.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Türkiye'deki tarihi çevreler, özellikle 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren giderek artan bir ivmeyle önemli değişimlere uğramakta ve geleneksel özelliklerini büyük ölçüde yitirmektedirler. Bu geriye dönüşü olmayan kayıplar, sayısız tarihi değer içeren İstanbul ve Anadolu yerleşmelerinin, birbirine benzer tekdüze yapılaşmalarla neredeyse tüm geleneksel özelliklerinin ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Dersin amacı, tarihi çevre korumanın esasını oluşturan verilerin tanımlanması ve Türkiye'de gerçekleştirilen tarihi çevre koruma uygulamalarından belirli örneklerin tartışılması, ayrıca yabancı ülkelerdeki başarılı tarihi çevre koruma örnekleri üzerinde durularak, konuyla ilgili farklı yaklaşımların incelenip, değerlendirilmesidir.
Dersin İçeriği Türkiye'deki tarihi çevreler, özellikle 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren giderek artan bir ivmeyle önemli değişimlere uğramakta ve geleneksel özelliklerini büyük ölçüde yitirmektedirler. Bu geriye dönüşü olmayan kayıplar, sayısız tarihi değer içeren İstanbul ve Anadolu yerleşmelerinin, birbirine benzer tekdüze yapılaşmalarla neredeyse tüm geleneksel özelliklerinin ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Dersin amacı, tarihi çevre korumanın esasını oluşturan verilerin tanımlanması ve Türkiye'de gerçekleştirilen tarihi çevre koruma uygulamalarından belirli örneklerin tartışılması, ayrıca yabancı ülkelerdeki başarılı tarihi çevre koruma örnekleri üzerinde durularak, konuyla ilgili farklı yaklaşımların incelenip, değerlendirilmesidir.

Haftalık Ders Konuları

1Sit koruma kavramı; tanımlar; bölgesel koruma; etkileme geçiş alanı.
2Sit koruma projesinin içeriği; envanter fişleri; tipolojiler; siluetler; sit korumada uzmanlararası yaklaşımın gerekliliği.
3Korunması gerekli tarihi çevrelerin “ortak” ve “bölgesel” özellikleri.
4Türkiye’den örnekler: TEKİRDAĞ, GEMLİK VE ANKARA
5Türkiye’den örnekler: ANTAKYA
6Türkiye’den örnekler: SİDE (ANTALYA), İZMİT
7Türkiye’den örnekler:İSTANBUL
8Dünyadan örnekler: FRANSA VE İTALYA
9Dünyadan örnekler: TUNUS VE MISIR
10Ara sınav
11Dünyadan örnekler: İNGİLTERE
12Dünyadan örnekler: AMERİKA
13Ödev haftası
14Ödev haftası

Kaynaklar

1-Akın, N., "İstanbul'un Tarihi Çevrelerinde Kimlik Değişimi ve Yitirilen Çevresel Kalite", Mimari ve Kentsel Çevrede Kalite Arayışları Sempozyumu, İstanbul, 1995, s.150-153.

Akın, N., Balkanlarda Osmanlı Dönemi Konutları, İstanbul, 2001.