Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. ALTAN ATİK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Endüstriyel Tasarım stüdyosu dersi, öğrencileri bir endüstriyel tasarım projesindeki tasarım sürecine adapte olmalarını, ürün tasarımı ve ilgili alanlardaki teorik ve pratik çalışmalara hazırlamayı ve eğitmeyi amaçlayan bir derstir.
Dersin İçeriği Endüstriyel tasarım stüdyo dersleri uygulamalı ve pratiktir. Eskiz, perspektif çizim, teknik çizim, açılım perspektif, modelleme ve prototip oluşturma dahil olmak üzere çok çeşitli becerilerin geliştirilmesine odaklanırlar. Bu beceriler fiziksel ürünlerin tasarlanması için gereklidir. Öğrenciler tasarım problemlerini nasıl tanımlayacaklarını ve yenilikçi çözümler geliştirmeyi öğrenirler. Öğrencilere araştırma ve konsept geliştirmeden prototip oluşturma ve test etmeye kadar tasarım sürecinin aşamaları öğretilir. Tasarıma yönelik yinelemeli bir yaklaşımın nasıl takip edileceği öğrenilir. Kullanıcı ihtiyaçlarını ve tercihlerini anlamak, endüstriyel tasarımın merkezi bir yönüdür. Stüdyo dersleri, hedef kitlenin ihtiyaç ve isteklerini karşılayan ürünler yaratmak için gerekli becerileri pekiştirmeyi de hedefler. Öğrenciler farklı malzemeler, üretim süreçleri ve üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bu bilgi, hem işlevsel hem de üretilebilir ürünler tasarlamak için çok önemlidir. Endüstriyel tasarımcıların keskin bir estetik anlayışına sahip olmaları beklenmektedir. Bu nedenle proje kapsamında görsel olarak çekici ürünler yaratmak için form, renk, doku ve diğer tasarım öğelerinin ilkeleri çalışılmaktadır. Stüdyo dersleri sürdürülebilirlik ve etik tasarım uygulamalarına ilişkin tartışma ortamını sağlar. Endüstriyel tasarım stüdyosu dersleri, öğrencileri güncel trendler, teknolojiler ve endüstri standartları ile tanıştırarak onların alandaki en son gelişmelerden haberdar olmalarını sağlar.

Haftalık Ders Konuları

1Ders Tanım-Tanışma: Öğrencilerle tanışma-anahtar kelimeler, proje disiplininin sömestr boyunca işlenme ve değerlendirme esaslarının açıklanması. (Bilgilendirme) 3 Boyutlu Form İnceleme: 3 boyutlu biçim çözümleme eskizi . Pafta yerleşimi eskizi.
2Temel Tasarım Öğeleri: Nokta, Çizgi, Şekil-Biçim, Yön, Ölçü, Aralık, Doku, Hareket, Işık-gölge,Renk; Tonlama-tarama çizim çalışması. Doku ve Tarama: 3 farklı geometrik obje tonlama çalışması. İlişkili 2 organik nesne, 2 ürün çizimi (Elma-bıçak soyucu; Limon-sıkacak).
3Temel Tasarım İlkeleri: Boşluk, tekrar, uygunluk, zıtlık, koram (hiyerarşi), denge, egemenlik, birlik. Gestalt anlatımı. Tasarım ilkelerinin ürünler üzerinde incelenmesi. Gestalt kavramları: Grup çalışması; Seçilen ürünler üzerinden fayda-problem matrisi oluşturmak ve öneri-çözüm geliştirme çalışması. Tekrar eden desen tasarımı (Zemin-duvar-çatı karosu/panosu). Birim-tekrar-uygulama gösterimi bulunan pafta.
4Hazırlık Çalış. Teslimi: Teslim sunumu değerlendirmesi. Açık alan ürün çizimi. Paralel Perspektif: Perspektif kavramı, Paralel perspektif, geometri “Dörtgen, çokgen, daire, elips, Küp, prizma, silindir, koni” çizimi. İzometrik perspektif çizimi. İzometrik perspektif çalışması perspektif 2B-3B geometri çalışması.
5Konik Perspektif: Perspektif kavramı, konik perspektif çizimi. 3 adet farklı ufuk çizgisi pozisyonunda, konik perspektif küp çizimleri. Konik perspektif teknik çizimi. 2 kaçışlı Konik perspektif teknik çizimi.
6Perspektif kompozisyon: Kompozisyon sunum. Masa üzerinde konumlandırılmış ürünlerden oluşan (Şişe, gözlük, kitap) kompozisyon çizimi). Şişe, gözlük, kitap kompozisyon çizimi. Strüktür: Strüktür. Köşeli kenarları bulunan ürün çizimi. Masa, sandalye, Tavla çizimi. (El feneri Temin edilmesi)
7İşlev/Fonksiyon: Makas örneği incelemesi ve işlev özelliği incelenen ürün çizimi. Bir ürün tipinde, işlev yönüyle farklılık gösteren 3 ürün incelenmesi, çizimi ve yeni işlev önerisi. İşlevsel Strüktür Çalışması: Nesting-fire levha malzemeden tasarım. Sadece kâğıt ve karton malzemeden, (yapıştırıcısız) katlama, kesme ve geçme detaylar kullanarak strüktür taşıyıcılığa sahip kalemlik tasarımı. (El feneri onayı)
8ARA SINAV Haftası Sınav haftasında ders yapılmamaktadır.
91.Evre Tas. Çalış. Teslimi: Teslim sunumu değerlendirmesi. El pozisyonları çizimi. Ergonomi. Ürün-İnsan İlişkisi: Ergonomi. Mevcut bir ürün seçimi (El feneri) sonrasında, ürün insan ilişkisi “El çizimi” ve ürün kullanımı çizimi. El feneri perspektif ve kullanım paftası çizimi.
10Teknik Resim: İzometrik perspektif çizimin teknik resim çizimi ve ölçülendirilmesi. Teknik resim (görünüm) çalışması. Seçilmiş ürünün (El feneri) ön, yan, üst, arka yönden teknik çizimi.
11Açılım/Patlamış Perspektif: Açılım patlamış perspektif. Seçilmiş ürünün (El feneri) açılım/patlamış perspektif çizimi. Teknik Detay Bileşenler: Bileşenler (Component). Ürün bileşenleri ve teknik inceleme çalışması. Patlamış perspektif teknik detay bileşenleri çizimi.
12Kesit: Teknik çizim kesit çalışması. Seçilmiş ürünün (El feneri) kesit çizimi. Pafta Hazırlık, Sunum: Pafta çalışması, sunum planlama. Seçilmiş ürünün (El feneri) sunum paftaları çizimi
132.Evre Tas. Çalış. Teslimi: Teslim sunumu değerlendirmesi. Tasarım Süreci: Tasarım yöntemleri ve Süreçler. Tasarım Süreci çalışması.
14YILBAŞI TATİLİ

Kaynaklar

Norman Donald, A. (2013). The design of everyday things
Tunalı, İ. (2012). Tasarım Felsefesi: Tasarım Modelleri ve Endüstri Tasarımı. Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları (Yem Yayınları).
Berger, J., & Salman, Y. (1986). Görme biçimleri. Yankı Yayınları
Foster, J. (2007). How to get ideas. Berrett-Koehler Publishers.
Bayazıt, N. (2004). Endüstriyel tasarımcılar için tasarlama kuramları ve metotları. Birsen.
Küçükerman, Ö. (1997). Endüstri tasarımı: ürün tasarımında adımlar. Yem Yayın.