Genel Bilgiler

​​​​​​​​ÖZGÖREV   

Ülkemizde artan nüfus ve gelişen turizm sektörü ve turistik tesisler nedeniyle üniversitelerde  verilen aşçılık eğitimi de önem kazanmış ve bu eğitime talep büyük artış göstermiştir. Seyahat imkanlarının gelişmesi yerli ve yabancı turizmi de etkilemiş ve bu tesislerdeki yiyecek-içecek  hizmetlerinde yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını arttırmıştır. İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı, Turizm işletmelerinde, muhtelif (lokanta, vb.) yerlerde, bulunduğu bölge ve Türk Mutfağına hakim tecrübeli eleman ihtiyacını karşılamak üzere, üstün bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç aşçılar yetiştirmek, zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmak amacı ile 2015 yılında kurulmuştur.   

BÖLÜM OLANAKLARI   

İki yıllık  program süresince adaylara mesleki anlamda yemek hazırlama ve sunma ile her türlü mutfak becerisi edinmeye yönelik uygulama ağırlıklı bir eğitim verilecektir. Aşçılık öğrencilerinin, farklı kültür ve yemek çeşitlerini öğrenebilecekleri uygulama dersleri Mutfak Uygulama, Baharat ve Soslar, Unlu Mamuller ve Tatlılar, Soğuk Mutfak, Pastacılık ve Çikolata gibi dersler verilmektedir. Uygulama dersleri Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu içinde yer alan öğrencilerin bilgi, beceri ve yaratıcıklarını geliştirebilecekleri üst düzey teknoloji ile düzenlenmiş profesyonel bir uygulama mutfağında yapılmaktadır. Bu mutfak, 640 m2' lik bir alana sahiptir. Öğrenciler uygulama derslerinde, her türlü ön hazırlık ve yemek yapma imkanına sahiptirler. Öğrenciler, aldıkları derslerin yanı sıra mesleki gelişimlerini pekiştirmek, insan ilişkilerini güçlendirmek, edindikleri teorik bilgileri kullanmak amacı ile 4 dönem içinde üç defa yerinde uygulama (42gün) yapma ve bir defa yaz stajı (30gün) yapma zorunluluğuna sahiptirler. Bu uygulamalar toplam 72 iş günü olarak yapılmakta ve sonunda öğrendikleri bilgileri yazdıkları defterler incelenmekte ve değerlendirilmektedirler.   

KARİYER OLANAKLARI   

Aşçılık bölümü mezunları eğitimlerini tamamladıktan sonra gerek yurt içi gerekse yurt dışında otellerde, restoranlarda, catering şirketlerinde aşçı ya da yönetici olarak çalışabilmektedirler. Son dönemde ortaya çıkan uçan aşçılık gibi yükselen mesleklerde görev alabilirler. Aynı zamanda basın yayın organlarının yiyecek içecek bölümlerinde yemek yazarlığı, stilistliği ve benzeri pozisyonlarda aktif rol oynayabilirler.

güncelleme: 20.5.2021 18:39