Ders Planı / SÜS BİTKİLERİ ÜRETİM TEKNİKLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Süs Bitkilerinin Vegetatif ve generatif yöntemler ile üretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Süs bitkilerinin Tohumla, Çelikle, daldırma ve Aşı yöntemleri ile çoğaltılması anlatılmaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Tohumla üretme, tanımı, kullanım nedenleri, çimlendirme ortamları
2Çimlenmeyi etkileyen koşullar. Çimlenmeyi uyarıcı işlemler
3Tohum ekimi (tohum ekim kapları, tohum ekim yöntemleri, şaşırtma)
4Vegetatif üretme çeşitleri, çelikle üretme (çelik alma, çeliklere uygulanan işlemler, köklenmeyi uyarıcı maddeler)
5Köklendirme ortamları, çeliklerde köklenmeyi etkileyen koşullar
6Çeliklerde söküm, söküm sonrası işlemler
7Aşı ile üretme anaç çeşitleri, anaç üretimi, aşının tutmasını etkileyen faktörler, aşılama zamanları
8Aşı alet ve malzemeleri, aşı çeşitleri, göz aşıları
9Kalem aşıları, aşı sonrası bakım işlemleri
10Ara Sınav
11Daldırma ile üretme tanımı, kullanım nedenleri
12Daldırma yöntemleri
13Özelleşmiş gövdelerle üretim (Soğan, yumru, rizom)
14Doku kültürü ile üretme

Kaynaklar

1-