Ders Planı / FİDANLIK TESİSİ VE YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Fidanlık kavramı, fidanlık ve seraların sınıflandırılması, fidanlıkta yer seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar, fidanlık ve seralarda uygulanan metodlar hakkında bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Fidanlık ve seraların tanımı, sınıflandırılması, yer seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, repikaj, uygulama yöntemleri, havalandırma ve soğütma sistemleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Haftalık Ders Konuları

1Fidanlık kavramı, Ülkemizde Fidanlığın tarihçesi, Özel ve Kamu kurum Fidanlıkları hakkında bilgiler verilmesi
2Fidanlıkları Sınıflandırılması, Sahiplik açısından fidanlıklar, Fonksiyonları açısından faidanlıklar, Üretim sistemleri açısından fidanlıklar ve Üretilen fidan materyalinin tipleri açısından fidanlıklar
3Sera tanımı ve Seraların sınıflandırılması
4Fidanlık ve Sera İşletmeciliğinde yer seçimi, mevki özellikleri, makro ve mikro iklim koşulları
5Toprak koşulları, Fidanlığın su ihtiyacı, ekonomik koşullar
6Örtü Altı İşletmeciliğinde yer seçimi, doğal koşullar, ekonomik koşullar
7Fidanlık kuruluş planı
8Açık saha Fidanlık işletmelerinde İç Plan
9Sera işletmelerinde kuruluş planı
10Ara Sınav
11Fidanlıklarda sahanı drenajı, Shayı koruma önlemleri
12Sulama Tesisleri
13Seralarda havalandırma Sistemleri, Soğutma Sistemleri
14Fidanlıklarda ekim yerinin seçilmesi ve hazırlanması ile ekim metodları

Kaynaklar

Ürgenç, S. (1998), Ağaç ve Süs Bitkileri Fidanlık Tesisi ve Yönetimi