Türkiye'ye Yönelik Tehditler, Toplumsal Algı ve Medya Paneli

13 Mart 2019


EN SON AFİŞ.jpg


          "Türkiye'nin karşı karşıya olduğu mevcut tehditler toplum tarafından ne şekilde algılanıyor ve medya tarafından nasıl ele alınıyor?" sorusuna yanıt aramak amacıyla İAÜ TARMER ve İAÜ USAM ortaklığıyla düzenlenen "Türkiye'ye Yönelik Tehditler, Toplumsal Algı ve Medya" başlıklı panel; 13 Mart 2019 Çarşamba günü 10.30-12.00 saatleri arasında İstanbul Aydın Üniversitesi A Blok Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.


3.JPG


          İAÜ Öğr. Üyesi Dr. Ramazan Kağan Kurtoğlu'nun ve Habertürk TV Moderatörü-Gazeteci, İAÜ Öğr. Gör. Mehmet Akif Ersoy'un konuşmacı olduğu etkinliğin açılış konuşması İAÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. İbrahim Hakkı Aydın tarafından yapılmış; panelin moderatörlüğü ise, İAÜ Fen. Ed. Fak. Öğr. Üyesi, Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu tarafından yürütülmüştür.


14.JPG

7.JPG2.JPG

6.JPG


PANELİN BASIN HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..!


BASIN HABERİ FOTOSU - DHA.pngBASIN HABERİ 2 - İHA.png


PANELDEN ARA BAŞLIKLAR...


"Günümüzde Algı Yönetimi Moda Oldu!"

Panelin moderatörlüğünü yapan İAÜ Öğr. Üyesi ve Strateji Uzmanı Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, algı yönetiminin günümüzde sihirli bir sözcük olduğunu söyledi. Dr. Babüroğlu, "Algı yönetimi günümüzde moda olan bir terim. Algıda, belirlenen hedef üzerinde belirli bir etki yaratmak amaçlanır. Bilim insanları kitlelere herhangi bir şeyi yaptırmak için üç etkili yoldan söz ederler. İlki zor kullanma, ikincisi para ile satın alma, üçüncüsü ise inandırma ve ikna etmedir. Bu terimi ilk kullanan ABD, algı yönetimini küresel güç olarak dünya coğrafyasında etkili bir şekilde uyguladı.  İnandırmak ve ikna etmek, algı yönetimi sanatının kullandığı etkili bir yöntemdir. Algı yönetimi, inandırmayı ve ikna etmeyi kişilerin bilinçlerine ve duygularına seslenerek gerçekleştirir." şeklinde konuştu.


"İnsanoğlu, Sürekli Tehdit Altında..."

Tehditlerin insanlık tarihi boyunca hep var olduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Naim Babüroğlu, "Beş bin yıllık yazılı dünya savaş tarihinde sadece 236 veya 240 yılın barış içinde geçtiği ortaya çıkıyor. Demek ki insanoğlu sürekli tehdit altında. Terör, silah ticareti, kitle imha silahları, genetiği değiştirilmiş ürünler, kimyasal atıkların çevreye olumsuz etkileri gibi sayısız tehdit örnekleri var." ifadelerini kullandı.


Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Kağan Kurtoğlu: "Vatanımız Açık Tehdit Altındadır." 

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehditleri ve toplumun tehdit algılamasında öne çıkan sorunları ele alan İAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi-Ekonomist Dr. Ramazan Kurtoğlu ise, "Vatanımız açık tehdit altındadır. Bunun lami cimi, komple teorisi yoktur; bu tarz karartmalara inanılmaması gerekmektedir. Türk vatanı apaçık tehdit altındadır ve bu tehdit de siyasal partilerle alakalı değildir, topyekûndur. Tehdit; tarihi, siyasi nedenlerle, bulunduğumuz dini coğrafyadan kaynaklanıyor. Küresel elitler yeni bir dünya düzeni kurmak istiyorlar. Mesele budur." dedi.


"Sakın Bitcoin Oynamayın!"

Günümüzde toplumlara kripto paranın pompalandığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi R. K. Kurtoğlu, "Artık kripto para dünyaya dayatılacak. Bu 'Bitcoin' falan değil, sakın 'Bitcoin' oynamayın. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kendi parası olacak, 1969 yılından beri hazır zaten! Dolayısıyla da, 'Bitcoin' sadece şu an için vitrinize edilen bir para. Günümüzde bilgi ekonomisi var, bu ekonomide de nakitsiz bir toplum ve kripto para özellikle pompalanıyor!" şeklinde konuştu...


11.JPG

4.JPG1.JPG


PANELİN VİDEO KAYDINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ..!


Toplumsal Algıda Medyanın Rolü

Gazete ve televizyonları takip edenlerin sayısının her geçen gün azaldığını söyleyerek medyanın toplum üzerinde oluşturduğu algı yönetimine ilişkin açıklamalarda bulunan Gazeteci Mehmet Akif Ersoy da, "Televizyon, gazete, internet; aslında size hiç tanımadığınız kişileri çok sevdirir veya düşman gösterir. Hakkında hiçbir fikir sahibi olmadığınız, oturup çay kahve içmediğiniz, görmediğiniz kişilerle ilgili zihninizde birtakım şeyler belirlenir ve bu hikaye, esasen bir algı hikayesidir. 


Öğrneğin ABD Irak'ı işgal edecekse; önce size Irak'ın tehlikeli bir ülke olduğunu, Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in kimyasal imha silahlarına (KİS) sahip olduğunu anlatmalıdır. Dünyanın süper gücü olsa bile, sizi buna inandırmalı; ardından da Irak'ı işgal etmelidir. Sonra 'Yanlışlık oldu!' diyebilir, zira o algıyı yöneten de yine medyadır. Siz sadece izlersiniz ve izlediklerinizden etkilenirsiniz..." ifadelerini kullandı.


Ersoy: "Haber Aldığınız Kaynakları Çeşitlendirin."

Öğrencilere olaylara objektif olarak yaklaşmaları ve haber aldıkları kaynakları çeşitlendirmeleri yönünde uyarılarda da bulunan Gazeteci Mehmet Akif Ersoy, "Beslendiğiniz kaynaklara bağlı olarak bakış açınız, duruşunuz şekillenir. Hiçbir zaman sadece belli bir kaynaktan beslenerek, gerçekten ne olduğunu anlayamazsınız. Sosyal medya bile böyledir. Herkes size kendi hikayesini anlatır ve burada önemli olan da haber aldığınız kaynakları çeşitlendirmektir. Küresel mesellere bakış açınızı daha objektif, kaynak çeşitlendirerek belirlemeli ve olayı doğru şekilde anlamaya çalışmalısınız." dedi.


13.JPG5.JPG

12.JPG

15.JPG9.JPG

10.JPG


SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI


Paylaşım 1

Paylaşım 2

Paylaşım 3

Paylaşım 4

Paylaşım 5

Paylaşım 6

güncelleme: 9.4.2019 13:32