'Kültürümüzde Edebiyat' Konferansı


2013-2014 AKADEMİK YILININ SON KONFERANSI,

PROF. DR. NECAT BİRİNCİ'NİN 

"TOPLUM KÜLTÜRÜNDE EDEBİYATIN ROLÜ" 

BAŞLIKLI KONFERANSI OLDU...


ED1.jpg


İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ – TARMER) Tarafından Düzenlenen TARMER Seminerleri, dönem sonu konferansında İAÜ- TARMER Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem'in moderatörlüğünde Prof. Dr. Necat Birinci'nin "Toplum Kültüründe Edebiyatın Rolü" başlıklı konferansı ile gerçekleşti.



"ÇINAR KÜLTÜRSE DALLARINDAN BİRİ EDEBİYATTIR."

"Edebiyat Kültürün Alt Başlığıdır" diyen Birinci; Kültürü Çınar ağacına benzetmesi ile Edebiyatın, kültürü oluşturan unsurlardan biri olduğuna değindi. Kültür kelimesinin hayatımıza 19. yüzyılın sonlarında girdiğine değinen Birinci, "Kültür" kelimesinin ekip biçmek anlamına geldiğini, Fransa'da ise toplumda değişme anlamları taşıdığını ve bizim de dilimizde bu anlamda alındığını aktardı.


ED 2.jpg


"EDEBİYAT KÜLTÜRÜ PEKİŞTİRİR."

Edebi eserlerden yararlanmıyoruz diyen, Birinci; Edebiyatın nesiller üzerindeki etkilerine değinerek, "Dede Korkut'tan; bir cenaze nasıl kalkar, Türklerde çocuklara isim nasıl verilir bunu öğreniriz. Yunus Emre'den; imanı nasıl geliştireceğimizi öğreniriz. Fuzuli'den; şehir hayatını, çarşıda nasıl alışveriş yapıldığını öğreniriz. Karacaoğlan ise; dizelerinde sohbet meclisini anlatır. Sohbet meclisleri bir kültür unsurudur. Günümüzde sohbet meclisleri unutulmuştur ama bugün bir dernek, bir sivil toplum kuruluşu o zamanın sohbetleri nasıldı dese bu edebi eserler bizlere bunların yanıtını verebilir. "diyerek örneklerle bu edebi eserlerin kültürümüze nasıl kaynaklık ettiğini anlattı.

Edebiyatın bu gözle okunması gerektiğini vurgulayan Birinci, Namık Kemal'den okuduğu dizelerle, siyasi kültürden de örnekler verdi.
Eski eserlerle her şey yeniden yapılabilir diyen, Necat Birinci, Polonyalıların Prag'ı nasıl yeniden inşa ettiklerini  öğrencilere hatırlattı.
Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Necat Birinci'ye, İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem'in İstanbul Aydın Üniversitesi adına plaket vermesiyle konferans son buldu.

Program kaydını İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN..!


güncelleme: 2.3.2017 16:17