'Âile ve Toplum' Konferansı

 "TARMER SEMİNLERLERİ" ETKİNLİĞİNİN BEŞİNCİSİNİ 

"ÂİLE VE TOPLUM" KONULU KONFERANSLA GERÇEKLEŞTİRDİ...


at1.jpg


İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) tarafından beşincisi düzenlenen TARMER Seminerlerinde Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye MAVİLİ AKTAŞ "Aile ve Toplum" konulu konferansla İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Moderatörlüğünü Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem'in yaptığı konferansa öğrencilerin yoğun ilgisi dikkatleri çekti. Öğrencilerin sorularıyla katıldığı konferansta Aktaş; aile, toplum ve birey üçlemesi olarak ele aldığı konuda ailenin en yoğun, en uzun süren, en yakın ilişkilerin yaşandığı bir birliktelik olarak birey temeli olan varoluş olduğunu belirtirken bireyin  hak temelli varoluşuna dayanan aileler birlikteliğinin daha uzun sürdürebilir olduğuna değinerek konuşmasına başladı.


"BİZ GRİLERE ULAŞIRIZ!"

Uzun yıllar Psikodrama eğitmenliği yapan Aktaş, 
"Beyaz ve kara; doğru ve yanlışlıkla tanımlanır. Bizse grilere ulaşırız." diyerek 
her insanın varoluşuyla ilgili bir kaygı taşıdığına değindi...


at2.jpg


"İNSANIN OLMADIĞI YERDE AİLE OLMAZ!"

Aile içinde birlikte var olan  kadın ve erkeğin kendi aile geçmişleri yetişme tarzları ve kültürel mirası ile birlikteliğin içinde var olduklarını ve ailenin başlangıç itibariyle ortak bir sıfır noktasında başlamadığını belirtirken Batıda her üç evlilikten birinin boşanma ile sonuçlandığını belirtirken bizde ise kentlerde özellikle metropol ve megapollerde daha belirgin bir artış olduğunu ancak %3-5 oranındaki bir ortalama ile batıdaki kimi gelişmiş ülkelerdeki %30 yada %50 gibi bir yüksekliğe ulaşamadığımızı açıkladı.


"DÜNYANIN TAMAMINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDET VAR!"


Kadına yönelik şiddet konusuna da değinen Aktaş, son yapılan araştırmalarda şiddete maruz kalan 45.000 kadının sığınma evlerinde olduğunu açıklarken; niçin ve neden sorularına yanıt aramaktan çok bununla nasıl baş edilebilir yönteminin daha iyi sonuçlar verebileceğini belirtti.

Mutlu aile, mutlu birey olmanın esaslarında ise; özgür irademizle gelemediğimiz bir dünyada sınırlarımıza özen gösterilen, güven verilen, sevgi gösterilen bir ailede yaşama hakkının getirdiği mahkûmiyet ve bağımlılıkların mutluluk ve aidiyet ödülünde vazgeçilemeyeceğini vurguladı. Bireyselleşmenin aidiyet bağlarından kopartıldığında yalnızlık ve kopukluğa dönüşebileceği vurgularken mutlu ailelerde hayır deme hakkına sahip, kendi seçimlerini yapabilen birey yeteneklerinin gelişebileceğini ve bağımlılık denildiğinde herkes tarafından ürkütücü gelen olgunun böylesi bir var oluşun içinde aile bağımlılığının bir sorun oluşturmayacağını açıkladı.

Öğrencilerin sorularını da içtenlikle yanıtlayan Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş'a Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ-TARMER) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim YEPREM'in İstanbul Aydın Üniversitesi adına plaket takdim etmesi ile konferans son buldu.

Program kaydını İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN..!


güncelleme: 2.3.2017 16:43