Ders Planı / BESLENME İLKELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Sağlıklı ve dengeli beslenme, enteral , parenteral beslenme ilkeleri, hastalıklarda uygulanması, kullanılan ürünler, bileşimleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesini bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği 1 Sağlık ve beslenme, yeterli, dengeli beslenme 2 Besin ögeleri, karbonhidrat, protein 3 Besin ögeleri, yağlar, vitaminler,su ve mineraller

Haftalık Ders Konuları

1Sağlık ve beslenme, yeterli, dengeli beslenme
2Besin ögeleri, karbonhidrat, protein
3Besin ögeleri, yağlar, vitaminler,su ve mineraller
4Kronik hastalıklarda (böbrek hastalıklarında,diyabetli hastada,kardiyovasküler hastalıklarda) beslenme
5Beslenme bozuklukları,(malnütrisyon, obezite)
6Yaşlı hasta ve yatağa bağımlı hastada posa ve posalı gıdalarla beslenme
7Sınav
8Enteral beslenme nedir?
9Eser elementler
10Enerji ihtiyacının belirlenmesi
11Beslenme ve immün sistem
12Beslenme ve kalp sağlığı
13Postoperatif dönemde beslenme
14Yoğun bakım hastasında beslenme

Kaynaklar

1-Ders Notları