KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI

  • otolaryngology-isometric-composition-set_1284-70825.avif
  • Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı, diğer adıyla Kulak Burun Boğaz, kulak, burun, boğaz ve ilgili yapıları etkileyen rahatsızlıkların ve durumların tanı, tedavi ve yönetimine odaklanan uzmanlaşmış bir tıp bölümüdür. Kulak enfeksiyonları, sinüzit, bademcik iltihabı, işitme kaybı, ses teli bozuklukları, alerjiler ve baş boyun tümörleri gibi çok çeşitli durumlarla ilgilenir. KBB'de uzmanlaşmış hekimler olan Kulak Burun Boğaz uzmanları, bu bölüme liderlik eder ve KBB rahatsızlığı olan hastalara kapsamlı bakım sağlamak için diğer sağlık profesyonelleri ile yakın işbirliği içinde çalışırlar.
  • KBB Hastalıkları bölümünün bazı temel yönleri ve işlevleri şunlardır:
  1. Teşhis ve Değerlendirme: KBB hastalıklarının teşhisinde ve değerlendirilmesinde kulak burun boğaz uzmanları çok önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıntılı tıbbi öyküler alırlar, fiziksel muayeneler yaparlar ve odyogramlar, görüntüleme çalışmaları, endoskopiler veya biyopsiler gibi teşhis testleri isteyebilirler. Bu değerlendirmeler sayesinde semptomların altında yatan nedenleri belirler ve kişiye özel tedavi planları geliştirirler.
  2. Medikal ve Cerrahi Tedaviler: Bölüm, KBB hastalıklarının hem medikal hem de cerrahi tedavilerini sunmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanları, enfeksiyonları, alerjileri veya iltihaplanmayı yönetmek için antibiyotikler, antihistaminikler veya kortikosteroidler gibi ilaçlar yazabilir. Ameliyatın gerekli olduğu durumlarda kulak burun boğaz uzmanları, tonsillektomiler, adenoidektomiler, septoplastiler, sinüs ameliyatları, kulak tüpü yerleştirmeler, ses teli ameliyatları ve baş ve boyun tümörünün çıkarılması gibi çeşitli prosedürler uygular.
  3. İşitme ve Denge Bozuklukları: Kulak burun boğaz uzmanları, işitme ve denge bozukluklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. İşitme kaybını değerlendirirler, işitme testleri yaparlar ve işitme cihazları, koklear implantlar veya düzeltici ameliyatlar gibi tedavi seçenekleri sunarlar. Ayrıca baş dönmesi veya Meniere hastalığı gibi denge bozukluklarını ilaçlar, vestibüler rehabilitasyon ve cerrahi müdahalelerin bir kombinasyonunu kullanarak değerlendirir ve tedavi ederler.
  4. Pediatrik KBB: KBB Hastalıkları bölümü, pediatrik KBB koşullarına odaklanır. Kulak burun boğaz uzmanları, bebeklere, çocuklara ve ergenlere özgü KBB bozukluklarının teşhis edilmesi ve yönetilmesi konusunda uzmanlığa sahiptir. Tekrarlayan kulak enfeksiyonları, işitme kaybı, bademcik iltihabı, obstrüktif uyku apnesi, KBB durumlarıyla ilgili konuşma ve dil gecikmeleri ve kulak, burun veya boğazın doğuştan anormallikleri gibi sorunları ele alırlar.
  5. Baş ve Boyun Cerrahisi: Bölümdeki kulak burun boğaz uzmanları, baş ve boyun bölgesindeki tümörlerin ve diğer anormalliklerin tedavisini içeren baş ve boyun cerrahisi konusunda eğitilirler. Baş ve boyun kanseri olan hastalara kapsamlı bakım sağlamak, tümörün çıkarılmasını takiben rekonstrüktif ameliyatlar yapmak ve tiroid nodülleri, tükürük bezi bozuklukları ve yüz travması gibi durumları yönetmek için onkologlar ve radyasyon terapistleri ile işbirliği yaparlar.
  6. Alerji ve Rinoloji: KBB bölümündeki kulak burun boğaz uzmanları genellikle alerjilerin ve burun ve sinüs bozukluklarının tedavisinde uzmanlaşmıştır. Kronik sinüzit, nazal polipler, alerjik rinit ve sapmış nazal septum gibi durumları teşhis eder ve yönetirler. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, burun spreyleri, alerji immünoterapisi veya sinüs cerrahisi yer alabilir.
  • KBB Hastalıkları Ana Bilim Dalı kulak, burun, boğaz ve ilgili yapıları etkileyen çok çeşitli durumların tanı, tedavi ve yönetiminde önemli bir rol oynamaktadır. Kulak burun boğaz uzmanları, KBB bozukluğu olan hastalara kapsamlı bakım sağlamak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için odyologlar, konuşma dili patologları, alerji uzmanları ve diğer uzmanlarla yakın işbirliği içinde çalışır.

  • Misyonumuz
Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nın misyonu, klinik bakım, eğitim ve bilimsel keşifte tanınan lider olmaktır. Sürdürülebilir mükemmelliği şu şekilde arıyoruz:
  1. Sofistike bir multidisipliner klinik sunum sistemi içinde birinci sınıf, şefkatli ve hasta merkezli bakım sağlayıcıları;
  2. Ülkede en çok aranan eğitim programı ve alanda yeni nesil liderlerin ve bilim insanlarının eğitmenleri olmamızı sağlayacak şekilde, öğrencilerin ve profesyonel meslektaşlarımızın harika ve yenilikçi eğitimcileri;
  3. Hastalarımızın hayatında fark yaratan bilgi yaratıcıları;
  4. Hayırsever, kurumsal ve okul dışı kaynakların sorumlu ve yenilikçi görevlileri;
  5. Bölüm ve sağlık ekibinin tüm üyeleri için çalışan bağlılığını, iş tatminini ve kariyer gelişimini artıran liderler;
  6. Öğrencilerimiz ve meslektaşlarımız için örnek rol modeller;
  7. Kapsayıcılığı, çeşitliliği ve sağlıkta eşitliği destekleyen bir kültür ve iklimin savunucuları olmak. 

  • Vizyonumuz
    Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, örnek klinik bakım sağlama, alanında yeni nesil liderleri yetiştirme ve kulak burun boğaz araştırmalarının ve hasta bakımının geleceğini şekillendirme konusunda ülke lideri olmak. 

  • AKADEMİK KADRO

Dr. Öğr. Üyesi Elif SARI

Anabilim Dalı Başkanı
E-posta: [email protected]
Tel: 444-1-428 / -

Prof. Dr. Özgün ENVER

Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
E-posta: [email protected]
Tel: 444-1-428 / 28701

Doç. Dr. Dastan TEMİRBEKOV

Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
E-posta: [email protected]
Tel: 444-1-428 / -

Dr. Öğr. Üyesi Erdal SAKALLI

Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
E-posta: [email protected]
Tel: 444-1-428 / -

Dr. Öğr. Üyesi Sinan EROĞLU

Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
E-posta: [email protected]
Tel: 444-1-428 / -

güncelleme: 1.12.2023 17:14