Genel Bilgiler

Bölüm Hakkındaki Genel Bilgiler:

Sağlık Yönetimi Programı, sağlık hizmeti sunan tüm kurumların ve işletmelerin kaynaklarının ve olanaklarının toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda verimli ve etkili yönetimini amaçlayan sağlık hizmetleri alanına özgü bir yönetim disiplinidir. 

Sağlık hizmetleri alanına özel; sağlık sigortacılığı, sağlık ekonomisi, sağlık hukuku, sağlık hizmetlerinde kalite, sağlık hizmetlerinde pazarlama, sağlıkta stratejik yönetim, sağlık hizmetlerinde insan kaynakları yönetimi, sağlık politikaları, sağlık kurumlarında halkla ilişkiler ve sağlık turizmi gibi bir çok uzmanlık alanını kapsayan hizmetlerin organizasyonu, yönetimi konusunda geniş kapsamlı eğitim programlarını içeren Sağlık Yönetimi Bölümü’nün mezunlarına “Sağlık Yöneticisi” unvanı verilmektedir. Mesleğin eğitim süresi ise 4 yıldır.

Bölüm Olanakları: 
• Yandal
• Çift anadal
• Uluslararası değişim programları ile yurt dışında eğitim (1 veya 2 yarıyıl)
• Mezuniyet sonrası yüksek lisans programlarına devam imkanı

Kariyer Olanakları:

Sağlık yönetimi son yıllarda sadece sağlık kurumlarını sınırlılığını aşarak sağlığı yönetmek yaklaşımıyla kullanım alanını genişletmiştir. Bu durum, sağlık yönetiminde daha verimli ve daha yenilikçi çözüm önerileri geliştirebilecek ve sektörü yönlendirebilecek kavramsal, analitik ve teknik bilgi, beceri ve yeteneğe sahip yöneticilere ve sağlık danışmanlarına duyulan ihtiyacı artırmıştır. Dolayısıyla, sağlık yöneticiliği ve sağlık danışmanlığı kariyer planlamasında gelecek vadeden meslekler arasında ön sıralarda yerini almaktadır. 

Mezunlarımız, Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, kamu ve özel hastaneleri, sağlık sigortası ve reassünans kuruluşları, ilaç, tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri üreten ve tedarik eden kuruluşlar, sağlıkla ilgili araştırma merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda, sağlık turizmi ile ilgili işletmelerde, sağlığın geliştirilmesine yönelik sağlık danışmanlık hizmetlerinde ve yüksek lisans eğitimine başladıklarında üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler.

Meslekte İlerleme: 
Sağlık yönetimi mezunları; lisans eğitimini tamamladıktan sonra alanlarında Master (Yüksek Lisans) ve Doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler. Yüksek Öğretim Kurumlarında Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Doçent ve Profesör gibi ünvanlarla akademik personel olarak görev yapabilirler. Mesleki eğitimi tamamladıktan sonra sağlık kuruluşlarının yönetim birimlerinde uzman personel olarak çalışmaya başlanır. Mesleki başarı ve deneyime göre müdür yardımcılığı ve müdürlüğe kadar yükselebilirler.

güncelleme: 17.8.2020 13:35