Drama ve Oyunculuk




instagram.jpgindir.png



İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ'NİN YENİ KÜRATÖRÜ 

MEHMET BİRKİYE 

Mehmet Birkiye_67421.jpg

İstanbul Tiyatro Festivali’nin 2024 ve 2025’te düzenlenecek 28. ve 29. edisyonlarının küratörü, yönetmen-oyuncu ve akademisyen Prof. Mehmet Birkiye olarak belirlendi. Köklü Kent Oyuncuları geleneğinin önemli temsilcilerinden biri olan, kariyeri boyunca birçok oyunun yönetmenliğini üstlenen, kuruculuğunu ve bölüm başkanlığını üstlendiği İstanbul Aydın Üniversitesi Drama ve Oyunculuk Bölümü’nde akademik alana önemli katkılar sunan Birkiye, iki yıl süreyle İstanbul Tiyatro Festivali’nin küratörlüğünü üstlenecek.

Prof. Mehmet Birkiye, yeni göreviyle ilgili “İstanbul Tiyatro Festivali dünya tiyatrosuna açılan bir kapıdır. Birçok tiyatrocu bu kapıdan geçerek dünya tiyatrosuyla tanıştı. En azından kendim için bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Şimdi bu kapıyı açık tutmakta benim de katkımın olacağını düşünmek, heyecan verici bir sorumluluk. Umarım tiyatrocularımızı ve seyircilerimizi bu kapıdan geçirerek dünya tiyatrosunun güzellikleriyle buluşturabiliriz,” dedi.

Mehmet Birkiye’nin küratörlüğünde hazırlanacak dopdolu programıyla 28. İstanbul Tiyatro Festivali, Aygaz, Entek, Opet, Tüpraş sponsorluğunda Ekim-Kasım 2024’te sanatseverlerle buluşacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 2022 yılında programını yeni bir yapıyla şekillendirmiş ve bu yıldan itibaren festival programının, sahne sanatları alanından bir küratör eşliğinde gerçekleştirilmesine karar verilmişti. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk küratörü Işıl Kasapoğlu olmuş; 2022 ve 2023 yıllarında Kasapoğlu’nun küratörlük görevini üstlendiği 26. ve 27. İstanbul Tiyatro Festivali, festival için tasarlanan özel projeleri, özgün metinleri ve farklı yaklaşımlar sunan birçok yeni yapımı izleyicilerle buluşturmuştu.








İKSV 27. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ
PROF. MEHMET BİRKİYE OLDU
mehmet-birkiye-2023.jpg

Bu yıl 25 Ekim- 25 Kasım tarihleri arasında 27.si düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivalinin tanıtım etkinliği  yer alan topluluklar ve destekçilerin katılımıyla, 4 Eylül Pazartesi akşamı Taksim The Marmara Otelinde gerçekleştirilen bir etkinlikle duyuruldu. Festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan destekçilere teşekkür plaketlerinin takdim edildiği gecede, 27. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Prof. Mehmet Birkiye'ye verildi.

İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü; ilk olarak 1997 yılında Yıldız Kenter'e sonraki yıllarda ise Melih Cevdet Anday, Robert Wilson, Genco Erkal, Pina Bausch, Şükran Güngör, Theodoros Terzopoulos, Müşfik Kenter, Münir Özkul, Peter Brook, Eimuntas Nekrosius, Engin Cezzar, Gülriz Sururi, Ferhan Şensoy, Thomas Ostermeier ve Tadashi Suzuki  gibi tiyatroya dünya çapında katkı sunmuş kişilere verilmiştir. 27. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü'nü Prof. Mehmet Birkiye'ye Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı sundu.

Mehmet Birkiye gecede yaptığı konuşmasında; "1997'den bu yana bu ödülün verildiği ustalara bakınca yüreğimi saran tebessümü saklamam, mümkün değil. Özellikle de 1997'de bu ödülü alan hocam Yıldız Kenter'i düşündükçe… Bildiğim tiyatronun güvenli sınırlarının dışına ilk defa 1975'te İstanbul Festivali kapsamında Rumeli Hisarı'nda sahnelenen The New Shakespeare Company'nin Bir Yaz Gecesi Rüyası'nın açtığı kapıdan çıktım. Ve bu kapı 1989 yılından sonra İstanbul Tiyatro Festivali ile daha da yoğunlaşarak doğuya, batıya, kuzeye, güneye açıldı. İstanbul Tiyatro Festivali'nin açtığı o kapıdan giren birçok yönetmeni, tiyatroyu takip ediyorum. Bir tiyatrocu olarak müteşekkirim. Ancak festivalin nasıl tarif edeceğimi bilemediğim bir özelliği daha var. Bizi Dionysos'un ateşine bağlayan ritmi. Genç yaşlı binlerce tiyatroseverle bu ritmin paydasında buluşmak heyecan verici. O nedenle İstanbul Tiyatro Festivali'ni sevelim sevdirelim," dedi. 

Ödül gecesinde, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, festival sponsorları adına Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu ile 27. İstanbul Tiyatro Festivali küratörü Işıl Kasapoğlu birer konuşma yaptı.






----------------------------------------------------------------------------------------------


WhatsApp Image 2023-06-11 at 15.14.52.jpeg

IMRE MADACH'IN TRAGEDY OF MAN'İ DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN OYUNCULUK ÖĞRENCİLERİNİ TİYATRO OLİMPİYATLARINDA BULUŞTURDU

 ·         Macaristan Ulusal Tiyatrosu Genel Direktörü Atilla Vidnyanszky'nin Yönettiği Oyun Tragedy Of Man/İnsanın Trajedisi Yazarın 200. Doğum günü Onuruna Sahnelendi.

·         Her bölümünü dünyanın farklı üniversitelerin tiyatro bölümleri tarafından çalışılan oyun, olimpiyatların kapanış temsili olarak sahnelendi.

·         7 saatlik temsil, Obuda Adası'nda bir tersanede sahnelendi ve seyirciler ayakta alkışlamasıyla sona erdi!

 

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü, Budapeşte Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi'nin davetiyle Macaristan'da düzenlenen "Uluslararası 10. Tiyatro Olimpiyatlarına" katıldı. On farklı ülkeden üniversitenin yer aldığı organizasyona ülkemizden İstanbul Aydın Üniversitesi davet edildi.

 

Macaristan'ın en önemli yazarlarından Imre Madách'ın 200. doğum yıldönümü vesilesiyle 'İnsanın Trajedisi' adlı oyun çerçevesinde Madách Projesi düzenlendi. Budapeşte'nin önemli okulları arasında yer alan, Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi (SZFE), Macar Kültür Bakanlığı, Macaristan Ulusal Tiyatrosu ve Mitem (Madach International Theater Meeting) ortaklığında düzenlenen proje, dünyanın dört bir yanından üniversitelerin oyunculuk bölümlerinin katılımıyla gerçekleşti. 15 bölümden oluşan oyunun farklı bölümleri farklı üniversiteler tarafından yıl boyunca çalışıldıktan sonra, olimpiyat öncesinde Budapeşte'te yapılan ortak provalarla oyun bir araya getirildi.

10. Tiyatro Olimpiyatlarının da sanat yönetmenliğini de üstlenen, Macaristan'ın önemli tiyatro, opera ve film yönetmenlerinden Attila Vidnyánszky'nin bir araya getirerek yönettiği "The Tragedy of Man/İnsanın Trajedisi", dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Macaristan'dan çeşitli tiyatro okullarının öğrencilerinden oluşan yaklaşık 250 kişilik bir kadroyla 23 Haziran 2023'te Budapeşte Obuda adasında bulunan bir tersane binasında bir gala temsiliyle seyirciyle buluştu. Aynı zamanda 10. Tiyatro Olimpiyatlarının da kapanış temsili olan oyun, 7 saati aşan bir sürede oynandı ve dakikalarca ayakta alkışlanarak sona erdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Drama ve Oyunculuk Bölüm öğrencilerinin oynadığı "Constantinople" bölümü, seyircinin büyük beğenisini topladı.

Oyunun yazarı Imre Madach'ın 200. Yaş gününe istinaden 'The Tragedy of Man''adlı oyun tamamen yeni bir konseptle sahnelendi. Macaristan Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi,  Tiyatro Olimpiyatlarının yüksek uluslararası standartları doğrultusunda, tiyatro bölümü olan 10 üniversiteyi Madách Projesine katılmaya davet etti. Fransa, İtalya, Romanya, İngiltere, Polonya, Yunanistan, Gürcistan, Kanada ve Macaristan'la birlikte, Türkiye'den İstanbul Aydın Üniversitesi Drama ve Oyunculuk Bölümünün davet edildiği bu organizasyonda tiyatro ve sahne sanatları öğrencileri, ülkelerinde kendi bölümlerini aylar süren provalarla hazırladıktan sonra, Budapeşte'de bir araya geldiler. 12 Haziran'da Macaristan Devlet Operası'nda bütün okullar,15 bölümden oluşan oyunun kendilerine ait olan bölümlerini, kendi dillerinde sahnelediler. İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümünün 24 öğrencisi, oyunun yedinci bölümü olan "Constantinople" sahnesini oynadılar. Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Prof. Mehmet Birkiye'nin yönetmenliğini üstlendiği oyunun dramaturgisini Prof. Dr. M. Melih Korukçu, koreografisini Prof. Tuğçe Tuna, oyunun beste ve müziklerini Öğr. Gör. Atilla Gündoğdu, Işık Tasarımını Cem Yılmazer, Yasin Gültepe, Dekor ve Kostüm Tasarımını Şirin Dağtekin Yenen, Maske ve Kukla Tasarımını Ayten Öğütçü, kadın oyunculuarın kostüm realizasyonunu Arş.Gör. Tuğçe Günaydın Sinir, oyunun Reji Asistanlığını ise Öğr. Gör. Gülşah Fırıncıoğlu, Öğr.Gör.Gökay Akgör ve Arş.Gör. Burak Çiçek'in yaptılar.

Tüm ülkelerin sahnelemelerinden sonra, oyunun yönetmeni Attila Vidnyánszky, iki hafta boyunca tüm öğrencilerle Obuda adasında bulunan bir tersanede yaptığı provalarla, oyunu ortak bir düşünce ve yapı içinde bir araya getirdi. Projenin prova süreci tamamlandığında 7 saat süren eşsiz bir oyun ortaya çıktı. Ulusal televizyon kanalları tarafından belgesel olarak kayıt altına alındığı proje, her ülkenin kendi diliyle sahne üzerinde var olduğu tiyatronun, kültürler, ülkeler, kıtalar arasında nasıl güçlü bir köprü olduğunun ispatı oldu.

 

 "Tiyatro Olimpiyatları tüm ülkeyi değil, ülke sınırları dışındaki şehirleri de etkileyecek. Attila Vidnyánszky, 2023 Tiyatro Olimpiyatları'nın önemini anlatırken, bu cümleyle Madach projesinin olimpiyatların içinde yer almasının altını çizdi. Öte yandan, Madach projesi hem ev sahibi hem de ortak üniversitelerden gelen öğrencilerin, farklı tiyatro üsluplarıyla buluşmaları, yeteneklerini sergilemeleri ve uluslararası profesyonel ilişkiler kurmaya başlamaları için eşsiz bir fırsat sağladı.

Öncelikli Görsel 1 Mutlaka haberle birlikte kullanılmalı).JPG
Öncelikli Görsel 5 (Mutlaka haberle birlikte kullanılmalı).jpg

Öncelikli görsel 9Mutlaka haberle birlikte kullanılmalı).JPG

Öncelikli görsel 8 Mutlaka haberle birlikte kullanılmalı).jpg

Öncelikli görsel 7.jpg
Madach 34.jpg

Öncelikli görsel 10.jpg
Madach 35.jpg


post3.png

MEHMET BİRKİYE'NİN YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI VİŞNE BAHÇESİ'NE AFİFE TİYATRO ÖDÜLLERİNDEN 3 DALDA ÖDÜL

sehir_tiyatrolari_15_yil_sonra_perde_diyor_h27331_87b73.jpeg
Hocamız Prof.Mehmet Birkiye'nin yönettiği, hocamız Melih Korukçu'nun dramaturgluğunu üstlendiği 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir  Tiyatroları'nın Vişne Bahçesi adlı oyunu, YapıKredi 24. Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 
Yılın En Başarılı Oyunu, 
Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı ve
Yılın En Başarılı Hareket Düzeni ödüllerine layık görülmüştür.



afife-tiyatro-odulleri.jpg

Hocamız Mehmet Birkiye'nin yönettiği, hocamız Melih Korukçu'nun dramaturgluğunu üstlendiği Vişne Bahçesi tiyatro oyunu, Yapıkredi 24. Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında;
Yılın En Başarılı Oyunu, 
Yılın En Başarılı Yönetmeni, 
Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı, 
Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı, 
Yılın En Başarılı Sahne Müziği, 
Yılın En Başarılı Işık Tasarımı ve 
Yılın En Başarılı Hareket Düzeni dallarında aday gösterilmiştir. Ödüller noter huzurunda gerçekleştirilecek oylama sonrası 19 Ekim'de sahiplerini bulacaktır.

Mezun öğrencimiz Ahmet İlker Ergin, kendi kurmuş olduğu Germinal Tiyatro çatısı altında yönettiği, oyuncu olarak yer aldığı ve kendi yazdığı "Pasaport or Passport oder Reisepass" oyunu ile Yapıkredi 24. Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı dalında aday gösterilmiştir. 



WhatsApp Image 2022-09-23 at 13.17.11.jpeg

Ekaterina Korepanova ve hocamiz Dr. Öğretim Üyesi Tuğrul Karanfil'in öncülüğünde İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen "Andrei Tarkovsky lnternational Workshop" kapsamında dört gün süren eğitimin sonucunda bölüm öğrencilerimiz ve konuk Rus öğrenciler ortak bir performans sergilemişlerdir.

Russian and Turkish participants delivered a joint performance as a consequence of the four-day training as part of the "Andrei Tarkovsky International Workshop" held at Istanbul Aydın University under the leadership of Ekaterina Korepanova, Valeria Ivanova, and Assist. Prof. Tuğrul Karanfil.



Adsız (910 × 512 piksel).jpg

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Güzel Sanatlar Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Prof. Mehmet Birkiye, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde yönetmiş olduğu Vişne Bahçesi oyunu, NoTiyatro'nun düzenlemiş olduğu oylama ile 2021-2022 Tiyatro Sezonu "Yılın En Başarılı Yönetmeni" seçilmiştir.

Prof. Mehmet Birkiye’nin yönetmenliğini yaptığı, Rus Yazar Anton Çehov'un kaleme aldığı 'Vişne Bahçesi' Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarınca sahneye taşındı. Kocaeli’nde seyircilerden tam not alan oyun İstanbul’da da sahnelendi.

Vişne Bahçesi oyununun konusu, 19. yüzyılın ortalarında toprak köleliğinin kaldırılması ve burjuvazinin yükselişe geçmesiyle ülkenin değişen toplumsal, politik ve ekonomik düzenine uyum sağlayamayan aristokrat bir ailenin dokunaklı portresidir. İçinde büyük bir vişne bahçesinin bulunduğu aile çiftliğinin borçlar nedeniyle satılması söz konusudur. Yeni düzen karşısında kararlı davranamayan aile, mülkünü elinde tutmaktan acizdir. Çiftlik sahiplerinin çocukluk anılarıyla birlikte vişne bahçeleri de geçmişte kalmıştır artık.

                                                                                                                                                                               7.07.2022



Kartal Belediyesi Uluslararası Üniversite Tiyatro Bölümleri Festivali'den 
 Drama ve Oyunculuk Bölümü'ne
İki Ödül Birden!
''Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu'' ve '' En İyi 3.Oyun''


Eşeğin Gölgesi Oyunu Ödül Sonrası.jpeg


Yönetmenliğini Emrah Eren'in yaptığı mezuniyet oyunumuz Eşeğin Gölgesi, Kartal Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu Uluslararası Üniversite Tiyatro Bölümleri Festivali kapsamında 4 Haziran'da sahne almıştır. Oyunumuz festival jüri ekibi tarafından değerlendirilmiş ve bölümümüz 10 Haziran tarihinde gerçekleştirilmiş olan ödül törenine davet edilmiştir. Bu törende öğrencimiz Delal Yıldırım, Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne ve oyunumuz En İyi 3. Oyun Ödülü'ne layık görülmüştür.

Yazar: Haldun Taner
Yönetmen: Emrah Eren
Yardımcı Yönetmen: Burak Çiçek
Dekor Tasarım: Cihan Aşar
Hareket Düzeni: Alparslan Karaduman
Işık: Gökay Akgör, Ata Şimşek
Dekor Uygulama: Sırrı Topraktepe
Reji Asistanları: İlayda Şallı, Selen Genel
Afiş Tasarım: Nabi Sarıbaş

Oyuncular: Atakan Avcı, Barışcan İğdeli, Berfin Gümüş, Beyza Şen, Burcu Ulusu, Delal Yıldırım, Emre Can Koç, Gizem Kök, İlayda Şallı, Selim Ata Polat, Senanur Altın


WhatsApp Image 2022-07-22 at 10.01.42.jpeg
Yüksek lisans Sahne Sanatları (Yönetmenlik) ve Oyunculuk Programı öğrencilerimiz için Cem Yılmazer'in düzenlediği ışık workshopu
2-3 Temmuz'da F Blok Siyah Sahne'de.


OYUNCULUK YÜKSEK LİSANS BAŞVURULARIMIZ BAŞLADI!

Oyunculuk-02 (1) (1).jpg


Başvuru yapmak için tıklayınız





Sahne Sanatları-02 (1) (1).jpg


Başvuru yapmak için tıklayınız










MEHMET BİRKİYE'DEN VİŞNE BAHÇESİ

153-visne-bahcesi-20201020-111802-kocaelibel_oyun_307x429.jpg
sehir-tiyatrolari-pe-c596bb4d38c86470af83.jpeg
WhatsApp Image 2021-10-04 at 13.48.19.jpeg


Kocaeli Şehir Tiyatroları, 2021-2022 sezonuna Anton Çehov’un Vişne Bahçesi oyunuyla merhaba dedi.  Anton Çehov'un yazdığı, bölüm başkanımız Prof. Mehmet Birkiye'nin yönettiği, hocalarımızdan Doç.Dr. M.Melih Korukçu'nun dramaturgluğunu yaptığı  oyun,1 Ekim 2021 Cuma akşamı saat 20.00’de prömiyerini gerçekleştirdi.  

Yazan: Anton Pavloviç Çehov
Yönetmen: Mehmet Birkiye
Çeviren: Belgi Paksoy
Dekor Tasarımcısı:Efter Tunç 
Kostüm Tasarımcısı: Ayşegül Alev
Işık Tasarımcısı: Cem Yılmazer
Müzik: Fırat Akarcalı 
Koreograf: Tuğçe Tuna
Efekt Tasarımcısı: Ahmet Tanık
 Dramaturg: Melih Korukçu 
Yönetmen Yardımcısı: Arzu Bigat Baril
Reji Yardımcısı: Azer Şelte 
Oyuncular; Esra Bezen Bilgin, Ezgi Özbalı, Seda Güven Şahin, Nuri Karadeniz, H.Fatih Sevdi, Başar Alemdar, Bülent Baytar, Emre Işık, Zeynep Özan, Cüneyt Gürbüz, İlker Bağlam, Sarper Saydam, Sezen Düzakar Çetindaş, Duygu Mine Özcan, Tunç Efe, Nursel Çeliktürk, Semih Eraslan.






KEREM KARABOĞA AFİŞ.jpeg

17f75e00-2b5a-4003-b7eb-d9da58fff78c.jpg




afiş sergi.jpg


YENİ TİYATRO DERGİSİ 8.EMEK ve BAŞARI ÖDÜLLERİ

s200_selen.korad_birkiye.jpg  

Değerli hocamız Doç.Dr. Selen Korad Birkiye, Yeni tiyatro Dergisi 8. Emek ve Başarı Ödülleri'nde, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun ''Uçmak (Hezarfen Ahmed Çelebi)'' adlı oyunundaki başarılı çalışması ile ''Yılın Dramaturgu'' ödülünün sahibi oldu.








salagasoss.jpg



YIGIT SERTDEMIR-01.jpg







Dönüşümler ve Yaratıcı Sahneleme Süreci Afisi2-01 (1).jpg


Türk tiyatro yönetmeni Müge Gürman, 19 ve 20 Aralık  tarihlerinde Sahne Sanatları Yüksek Lisans Programı öğrencilerimiz ile "Değişimler ve Yaratıcı Sahneleme Süreci" konulu bir workshop gerçekleştirdi. Workshopta rejisörün metin ile kuracağı derinlikli iletişimde araştırma yollarının neler olduğu; metnin sahneye uygun değişimi ve yaratıcı sahneleme süreci konuları üzerinde duruldu. Yönetmen ve dramaturg olarak bir çok prestijli ödülün sahibi olan Müge Gürman, sahnelediği oyunların yaratım serüvenlerini öğrencilerle paylaştı. Workshopun sonunda Gürman, öğrencilerin  sorularını yanıtladı.






PANEL: TÜRKİYE’DE ÇAĞDAŞ TİYATRO

Hocalarımız Doç. Dr. M. Melih Korukçu ve Doç. Dr. Selen Korad Birkiye'nin de konuşmacı olarak bulunduğu, İKSV Tiyatro Festivali kapsamında; Yeni Metin Yeni Tiyatro işbirliğiyle düzenlenen Panel Dizisi - 1. Oturum ile Türk tiyatrosunun son 30 yılı mercek altına alındı. 28 Kasım'da gerçekleştirilen panelde, Doç. Dr. M. Melih Korukçu "90'lar Türkiye Tiyatrosunda Arayışlar" ve Doç. Dr. Selen Korad Birkiye "Türk Tiyatrosunda Bir Geçiş Dönemi: 2000'ler " başlıklarını ele aldı.

29 Kasım'da gerçekleştirilen Panel'in 2. Oturumu ise Sahne Sanatları Yüksek Lisans Programı hocalarımızdan Öğr. Gör. Yeşim Özsoy'un açılış konuşması ile başladı.

 

melih hoca.jpgselen hoca.jpg




                                                Commedia dell'Arte Afis-01 (2).jpg detaylar için tıklayınız...


"BAHANE" BURCU SALİHOĞLU REJİSİYLE PRÖMİYER YAPTI

Bölümümüz hocalarından Öğr. Gör. Burcu Salihoğlu'nun Koma Sahne bünyesinde yönettiği "BAHANE" 30 Kasım'da Koma Sahnesi'nde prömiyer yaptı.

"Evli çift, korkunç bir saldırıya maruz kalır. Akla hayale sığması zor bu travma, kadını ve erkeği gerçek dışı bir hesaplaşmaya sürükler. "Bahane" bir ilişkinin karanlık odalarını ve loş koridorlarını gözler önüne sererken; katılaşmış kadın, erkek kodlarını yıkarak seyirciyi inşa edilmiş çekirdek aile kavramının yıkıntıları içinde bırakıyor."

bahane.jpg


PRÖMİYER:

'KAÇMIŞ EVLATLAR ORMANI / ÖYLE DURDUM BEKLİYORDUM GEÇMEYENLER KÖPRÜSÜNDE'

Hocalarımızdan Öğr. Gör. Lemi Mark Levitas'ın yönettiği, mezun öğrencilerimizden Ahmet İlker Ergin ve Halit Can Ünal'ın asistanlığını yaptığı 'KAÇMIŞ EVLATLAR ORMANI / ÖYLE DURDUM BEKLİYORDUM GEÇMEYENLER KÖPRÜSÜNDE', 29 Kasım' 18:30'da, İKSV Tiyatro Festivali kapsamında Sahne Beşiktaş'ta prömiyer yaptı.

"Kaçmış Evlatlar Ormanı, Almanya'da gerçekleşen Macbeth Over Europe adlı proje kapsamında 2016'da kaleme alınmıştı. Oyun, Shakespeare'in Macbeth metninde yalnızca bir sahnede görünen Fleance'ın peşinden ormana dalarak onun izini sürüyor. Bugünün gölgesi ormana vururken Shakespeare'in sessiz karakteri, karanlık bir masalın diliyle konuşmaya başlıyor. Avrupa'nın sayılı oyun yazarlığı odaklı tiyatrolarından biri olan Barcelona'daki Sala Beckett Tiyatrosu için 2010'da yazılan Öyle Durdum Bekliyordum Geçmeyenler Köprüsünde ise otobiyografik öğeler öne çıkıyor. İzlanda'daki volkanik patlama nedeniyle Barcelona Havaalanı'nda üç gün boyunca mahsur kalan genç bir sanatçı kadının ekseninde ilerleyen oyun, yersiz-yurtsuzluğun köke dönüştüğü yerde geçmişle bugün arasında bir köprü kurmanın imkânını sorguluyor."

                                                               indir.jpg



Pasaport or Passport oder Reisepass

PRÖMİYER YAPTI

Mezun öğrencilerimizden Ahmet İlker Ergin'in kurduğu, Germinal Tiyatro bünyesinde yazdığı ve yönettiği; bölümümüzde uzman olarak çalışmakta olan sahne teknikeri Gökay Akgör'ün "ADAM" rolünü üstlendiği; mezun öğrencilerimizden Cansu Arslan Saran, Eren Çiğdem, Ezgi Gün Ünal ve Halit Can Ünal'ın ve öğrencilerimizden Nasmina Tüten'in rol aldığı; öğrencilerimizden Merve Ceylan'ın asistanlığını yaptığı Passaport 1 Kasım Cuma günü saat 20:30'da Sahne Besiktaş 'ta prömiyer yaptı.


                                                                                       pasaport-or-passport-oder-reisepass.jpg









afiş.jpg

HEDDA GABLER SEYİRCİ İLE BULUŞTU


Norveçli yazar Henrik Ibsen'in yazdığı, Patrick Marber'ın uyarladığı Hedda Gabler adlı oyun; Drama ve Oyunculuk Bölümü Başkanı Prof. Mehmet Birkiye'nin​ rejisi ve güçlü oyuncu kadrosu ile  4 ekim Cuma günü sahne DasDas'da seyirci ile buluştu. Kadrosunda; Demet Evgar, Tuğrul Tülek, Osman Karakoç, Tolga Çiftçi, Nazan Diper, bölümün öğretim görevlilerinden Yeşim Koçak ve bölümün mezun öğrencilerinden Merve Satılan'ın  yer aldığı oyun; bir kadın anti-kahramanın gözünden insanın modern dünyadaki yaşam amacını ve bu amacın varlığını sorgulatıyor.  


"Can sıkıntısının tragedyası" olarak tanımlanan, modern döneme damgasını vurmuş ve dünya çapında ses getirmiş bir metin olma özelliğini taşıyan Hedda Gabler, ülkemizde ilk kez bir özel tiyatro tarafından sahneleniyor.


oyun görsel 2.jpg






DRAMA VE OYUNCULUK BÖLÜMÜ

SEKTÖRLE BULUŞMA PROJESİ KAPSAMINDA İKİ MÜZİKAL OYUN SERGİLEDİ

 

Drama ve Oyunculuk Bölümü'nün dört yıllık eğitimini tamamlamak üzere olan öğrencilerinin, alanında tanınmış bir yönetmen ile profesyonel çalışma şartlarında hazırlandığı mezuniyet projelerini sektörle (oyuncular, yönetmenler,  prodüktörler ve cast ajansları) buluşturmak ve hem üniversitemiz, hem de öğrencilerimizin sektör ile ilişkilerini sağlamak ve geliştirmek amacıyla bu sene başlatılan 'SEKTÖRLE BULUŞMA HAFTASI' etkinliğimiz 18-22 Haziran tarihlerinde İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesi'nde gerçekleştirilmiştir.

Drama ve Oyunculuk Bölümü lisans 4. sınıf öğrencilerinin oynadığı,  Türk tiyatrosunun önde gelen yönetmenlerinden Şakir Gürzümar ve Ayşe Lebriz Berkem tarafından yönetilen Günün Çorbası ile Atları da Vururlar müzikal tiyatro oyunu; tiyatro, TV ve sinema sektöründen davetlilerin yoğun katılım sağladığı bu gösterimlerde seyircilerin büyük beğenisini topladı. 

 İstanbul Aydın Üniversitesi Drama ve Oyunculuk Bölümü bünyesinde kurulan İART (İstanbul Aydın Repertuar Tiyatrosu) ortaklığıyla gerçekleştirilen Sektörle Buluşma Projesinin her yıl gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

IMG_0882.JPG  IMG_0929.JPG

IMG_0821.JPG  IMG_0802.JPG


İkili Afiş - Günün Çorbası - Atları da Vururlar.jpg

 
 
 

"TİYATRO HER KESİMİN BULUŞABİLDİĞİ BİR YERDİR"

TRT 2'nin her gün 18:00-18:35 saatleri arasında yayınlanan 'Hayat Sanat' programına  bu hafta Drama ve Oyunculuk Bölüm başkanı Prof. Mehmet Birkiye konuk oldu.  Üniversitemizin Florya kampüsü Drama ve Oyunculuk Bölümü  sahnesinde çekilen programda; Prof. Mehmet Birkiye'nin tiyatro yaklaşımından yakın zamanda yönettiği oyunlara, oyunculuk eğitimine yaklaşımından ülkemiz genç oyun yazarlarına kadar birçok konuya değinildi.​​
mehmet hoca görsel.jpg



27 MART 2018 10.YIL PROGRAMI

10.YIL BROŞÜR-01.jpg 10.YIL BROŞÜR-02.jpg
 

 


güncelleme: 12.1.2024 13:30

  Bölüm Başkanı Mesajı

Değerli adaylar ve öğrenciler,
Sanatın insan ve toplum yaşantısındaki anlam​ ve değerinin farkında olan İstanbul​​​ Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar​​​ Fakültesi, bu amaçla hazırladığı​​… 

Prof. Dr. Mehmet BİRKİYE

Haberler

  • "TİYATRO HER KESİMİN BULUŞABİLDİĞİ BİR YERDİR."

Duyurular

  • Öğretim Görevlisi Tuğrul Karanfil: ‘Teknoloji, Sanatsal Bilginin Transferinde Başrolde'
  • Üniversitelerarası Tiyatro Festivali’nden İstanbul Aydın Üniversitesi’ne Çifte Ödül!
  • 'BABA' Oyunu Bilkent Tiyatro Günlerinde!

Aydın Dergi

Aydın Gazete

Rehbere Sor

İletişim Bilgileri

Tanıtım Filmi