Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. HALE TORUN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Mitoloji ve kültür eksenli bu dersin amacı; bir disiplin olarak mitolojiye ilişkin kavramsal bakış açısı kazandırmak; mitolojinin doğuşu, anlamı ve uygarlık tarihine etkileri hakkında bilgilendirmek; mitolojiyi kültür ile olan etkileşimi bağlamında konu ederek mitolojinin sanata ve sinemaya yönelik yansımalarını mercek altına almaktır.
Dersin İçeriği Ders; Mitolojinin Doğuşu, Anlamı ve Etkileri, Mit Türleri, Klasik Mitoloji ve Dünya Mitolojilerini içermektedir.

Haftalık Ders Konuları

1Mitoloji Nedir? Mitolojinin Doğuşu, Anlamı ve Etkileri Mitoloji kavramı: Mythos, Logos ve Ethos; Mitolojinin işlevleri, Mitolojinin uygarlık tarihine etkileri.
2Mit Nedir? Mit Türleri Mit, Ritüel, Efsane, Destan, Halk öyküsü, Masal, Fabl; Mit türleri: Ritüel mitleri, Orijin mitleri, Kült mitleri, Prestij mitleri, Eskatalogya mitleri.
3Mezopotamya ve Mısır Mitolojileri Mezopotamya uygarlıkları ve kültürü; Sümer uygarlığı, kültürü ve mitolojisi; Babil uygarlığı, kültürü ve mitolojisi; Gılgamış Destanı; Mısır uygarlığı, kültürü ve mitolojisi.
4Klasik Mitolojiye Giriş Antik Çağ, Hellenizm, Yunan uygarlığı ve kültürü, Roma uygarlığı ve kültürü, Yunan ve Roma mitolojileri.
5Klasik Mitoloji: Yunan ve Roma Mitolojileri Yunan mitolojisi, Homeros ve Homeros Destanları, Heseidos; Roma mitolojisi, Vergilius, Ovidius.
6Ortadoğu mitolojileri Ortadoğu uygarlıkları ve kültürü; Musevi mitolojisi ve Tevrat; Hristiyanlık mitleri ve İncil; Ermeni mitolojisi; İran mitolojisi.
7Anadolu mitolojisi Anadolu uygarlığı ve kültürü; Hitit uygarlığı, kültürü ve mitolojisi; Ana tanrıça kültü; Anadolu efsaneleri
8Arasınav (Vize)
9Doğu Asya ve Türk mitolojileri Doğu Asya uygarlığı ve kültürü: Çin uygarlığı, kültürü ve mitolojisi; Japon uygarlığı, kültürü ve mitolojisi; Türk uygarlığı, kültürü ve mitolojisi, Dede Korkut Hikayeleri.
10Mitoloji ve Çağcıl Dünyaya Yönelik Yansımaları Moles ve ‘Dinamik mit’ kavramı, Jung ve ‘Arketip’ kavramı, Sembolizm, Çağcıl mitler. Anlatım ve Örnek Olay Çözümlemeleri
11Mitoloji ve Sanat Sanat, İkon, İkonografi, Mitolojinin Batı sanatına etkileri ve sanat yapıtları üzerine analizler... Anlatım ve Örnek Olay Çözümlemeleri .
12Kültür Nedir? Kültür kavramı, Kültür-hayat ilişkisi, Kültür analizi ve sosyolojisi, Sözlü ve Yazılı kültür.
13Kültür-İdeoloji İlişkisi Kültürel kuram, İdeoloji, Kültür-ideoloji ilişkisi...
14Sinema , Mitoloji ve Kültür Sinema kavramı, Kültürel bir gösterge olarak sinema ve mitoloji ilişkisi, Sinemada Mitolojinin Kullanılmasına İlişkin Çözümlemeler, Sinemada mitolojik kahramanlara mitolojik olay örgülerine göndermeler, ve mitolojik simgelere yönelik göndermeler. Anlatım ve Örnek Olay Çözümlemeleri.

Kaynaklar

1-Barthes, Roland (1990). Çağdaş Söylenler. Çeviren: Tahsin Yücel. İstanbul: Metis Yayınları.
2-Bayat, Fuzuli (2005). Mitolojiye Giriş. Çorum: Karam Yayıncılık.
3-Bayladı, Derman (1996). Efsaneler Dünyasında Anadolu- Anadolu Mitolojisi. İstanbul: Say Yayınları.
4-Bilgin, Nuri (2003). Sosyal Psikoloji Sözlüğü-Kavramlar, Yaklaşımlar. İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
5-Binyazar, Adnan (1996). Dede Korkut. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.