Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin gıda isleme makineleri hakkında bilgi edinmesini sağlamak.
Dersin İçeriği Gıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, homojenizatörler, kurutucular, dondurucuların çalışma prensipleri ve özellikleri.

Haftalık Ders Konuları

1Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler
2Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri, Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri,
3Sınıflama ve Ayırma Makineleri , Karıştırma ve Kanşımlanıa Makineleri
4Sürekli İsı Aktarım Düzenleri
5Evaporatörler (Buharlaştırıcılar),
6Deaeratörler(Hava Çıkarıcılar), Deodorizatörler (Koku Alıcılar), Kondensörler(Yoğuşturucular),
7Haşlama Makineleri ve Ekipmanları, Pişirme veya Kavurma Makine ve Ekipmanları, Kızartma Makine ve Ekipmanları
8Işınlama (Soğuk Sterilizasyon) Teknik ve Tesisleri, Ohmik Isıtma Sistem ve Ekipmanları
9Arasınav
10Kurutma işlemi ve Dehidratörler
11Dehidrasyon Sistemleri
12Yüksek Basınç Makine ve Ekipmanları, Titreşimli Elektrik Alanı Uygulamaları
13Ambalaj Ve Ambalajlama Makineleri
14Sistem temizliği ve otomasyon, fabrika kuruluş teknikleri

Kaynaklar

1-GDA ENDÜSTRİ MAKİNELERİ Prof.Saldamlı Genişletilmiş 2 .baskı 563 sayfa. Basım Yılı:2004