Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. GÖKHAN GÖKDAĞ
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrenciye Endüstriyel Tasarımı alanında uzay organizasyonunda soyut düşünebilme; bu bağlamda işlev, strüktür, malzeme, teknoloji ve biçim arasındaki ilişkilerin araştırılarak, geometrik kuram ve teknikler ile fiziksel belirleyicilerin ürün tasarımında kullanılması konularında gereken bilgilerin örneklerle verilmesi; temel ilkelerin aktarılması ve sonuçta öğrenciye bütünü analiz edebilme ve sentezleyebilme yeteneğinin kazandırılmasıdır. Teknik bilgiler doğrultusunda ürün tasarımı yaparak; öğrencinin teknik detay çözümlemesi, ve çalışmanın prototip olarak modellenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Strüktür ile ilgili temel kavramlar, dayanım, dayanıklılık, malzeme, teknoloji, biçim ve strüktür ilişkisi; iskelet ve karma sistemler, bağlantı ve bağlantı elemanları, ışık, renk ve filtreler, Endüstri Ürünleri Tasarımı açısından aydınlatmanın önemi, aydınlatma aygıtlarında kullanılan lambalar, Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında ürün tasarımında strüktürel açıdan temel ilkeler.

Haftalık Ders Konuları

1Giriş, Tanımlar ve Temel Kavramlar, Endüstri Ürünleri Tasarımında aydınlatma.
2Işık, renk, filtreler, farklı ışıkların renkleri görmedeki etkisi, teknik bilgiler, Aydınlatmanın temel ilkeleri.
3Lambalar hakkında genel bilgiler, Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yapılan aydınlatma çalışmalarında kullanılan lambalar ve kullanılma sebepleri. Lambaların gücü, renksel geri verimi, ışık rengi, ömrü ve kullanım alanları hakkında bilgiler.
4Aydınlatmada IP sınıfları, aydınlatmada kullanılan teknolojiler, çağdaş aydınlatma tasarımları. Tasarımda malzeme seçiminin önemi, dayanım, biçim ve strüktür ilişkisi.
5Bağlantı ve bağlantı elemanları, tasarımda detay çözümleme, bağlantı elemanlarının çeşitleri ve kullanım alanları, standartlaşmanın önemi.
6Model yapımında malzeme seçimi, tasarım ile bütünlük algısı, teknik detay çözümleri, malzemenin işlenmesi ve tesviyesi.
7İskelet sistemleri, strüktür oluşturma, malzemenin birleşim detayları, bağlantı elemanlarının doğru kullanımı ve malzeme ile olan ilişkisi.
8Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yapılan çalışmaların ambalaj detaylarının önemi, lojistik, taşıma, koruma, sergileme ve pazarlama açısından ambalaj ile ürünün ilişkisi.
9Yarıyıl içi Sınavı -1 / ve Genel Değerlendirme.
10Endüstriyel Tasarımda kurulum ve sökme işlemlerinin önemi, kurulum kılavuzu hakkında genel bilgilendirme ve kurulum kılavuzunda önceliklerin belirlenmesi. Model çalışmaları üzerinden uygulamalı olarak kurulum çalışmalarının yapılması.
11Oturma birimi tasarımında dikkat edilmesi gereken ergonomik bilgiler, Endüstri Ürünleri Tasarımı alanındaki yapılmış örnekler.
12Düz, Katlanmış ve Eğrilikli Strüktürler ve Hareketli sistemlerin bağlantı elemanları ile malzemeye uygulanması.
13Strüktür oluşturma, kafes sistemleri, form giydirme konuları hakkında genel bilgiler ve model çalışmasına uyarlanması.
14Yapılan çalışmanın form, tasarım, malzeme kullanımı, bağlantı detayları, hareketli sistemler, biçim, strüktür ve işlevsel uygunluk kapsamında Genel Değerlendirmesi.

Kaynaklar

Bayülgen, C. (1993). Çağdaş strüktür sistemleri. Yıldız Teknik Üniversitesi.
Acar, İ. (1994). Teknoloji ve sanat (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).
Ersoy, H. Y. (2001). Kompozit malzeme. Literatür Yayınları.
Yener, N. (1982). Gelişim Süreci İçinde Malzeme, Yapım Yöntemi, Biçim İlişkisi. MS Ü., Yeterlilik Tezi, Fen Bil. Enst., s, 41.