Ders Planı / SÜT VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. NURAY CAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Kaliteli ve sağlıklı süt ve süt mamulleri üretimi için gerekli analizlerin uygulanması ve sonuç çıkarılması hususunda bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriği Teknolojik işlemlere uygun kalitede sütün belirlenmesi, hileli ve hastalıklı sütlerin kısa sürede tespit edilebilmesi, kaliteli süt mamullerinin üretilmesi için gerekli duyusal, fiziksel, ve kimyasal analiz yöntemlerinin belirlenmesi.

Haftalık Ders Konuları

1Süt ve Ürünlerine Giriş
2SÜT ÇEŞİTLERİ VE HİLELER
3Nem ve Kuru Madde Tayini
4Süt ve ürünlerinde asitlik tayini
5Sütte Özgül Ağırlık Tayini
6Süt ve ürünlerinde pH tayini
7Analiz sonuçları ile ilgili hesaplamalar
8ARASINAV
9Hile yapılan sütlerin belirlenmesi
10Hile yapılan sütlerin belirlenmesi
11Yoğurt analizleri
12Peynir analizleri
13Süt ve ürünlerinde kül tayini
14Süt ve ürünlerinde yağ tayini

Kaynaklar

1-Süt ve Mamulleri Analiz Yöntemleri ? Prof. Dr. Mustafa Metin, Doç. Dr. Gül Figen ÖZTÜRK
2- İlgili TSE Standartları