Ders Planı / GIDA ANALİZLERİ VE KATKI MADDELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi EKİN DİNÇEL KASAPOĞLU
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda maddelerinin üretiminde kullanılan katkı maddelerini tanıtmak; kullanım alanlarını ve fonksiyonlarını öğretmek; gıdalara ve sulara uygulanan başlıca analizleri öğretmek; temel analizleri yapabilecek beceriyi kazandırmak
Dersin İçeriği Katkı maddeleri tanımlanır ve sınıflandırılır. Her bir gruba ait katkı maddelerinin özellikleri, kullanım alanları, kullanım miktarları, kulanımını sınırlayacak durumlar hakkında bilgi verilir. Gıda maddelerine uygulanan temel ve özel analizler (duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik vb) teorik ve uygulamalı olarak öğretilir

Haftalık Ders Konuları

1Katkı maddelerinin tanımı, özellikleri, sınıflandırma Onaylama süreci, Yetkili Kuruluşlar, İlgili Yönetmelikler
2Renklendiriciler
3Koruyucular, Antioksidanlar, Asitliği Düzenleyiciler
4Emülgatörler, Gamlar, Kıvam arttırıcılar,Jelleştiriciler
5Lezzet maddeleri ve Lezzet Arttırıcılar; Tatlandırıcılar
6Topaklanmayı önleyiciler; Hacim Arttırıcılar ;İtici Gazlar; Un işleme Ajanları
7Köpürtme Ajanları; Köpürmeyi Önleyici Ajanlar, Şelat Ajanları; Stabilizörler; Nem Vericiler; Sıkılaştıncı Ajanlar; Parlatma Ajanları; Kabartma Ajanları
8Genel Laboratuvar Bilgisi, Gıda Maddelerinin Temel Kimyasal, Fiziksel, Fiziko- Kimyasal ve Duyusal Analizleri
9Süt ve Süt Ürünü Analizleri
10Un ve Unlu Mamül Analizleri; Tahıl analizleri; Baharat Analizleri
11Su analizleri; Alkollü ve Alkolsüz İçecek Analizleri; Yemeklik Yağ Analizleri
12Meyve-Sebze Ürünleri Analizleri; Konserve Analizleri
13Et ve Et Ürünleri Analizleri ; Yumurta Analizleri; Su Ürünleri Analizleri; Bal analizleri,
14Gıda maddelerinin mikrobiyolojik analizleri

Kaynaklar

1-Bostan,K. Katkı Maddeleri Ders Notları (2010)
2.Bostan,K. Gıda Analizleri Ugulama Klavuzu (2010)
3.Altuğ,T. Gıda Katkı Maddeleri (2009)