Ders Planı / TEMEL GIDA BİLGİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 6.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerin yiyecek ve içecekleri hazırlarken kullanacağı ham ve yardımcı maddelerin genel özelliklerini bilmelerini ve bu sayede yemek yapma becerilerine katkı sağlamaktır.
Dersin İçeriği Gıda bilimin temel ilkeleri, yiyecek ve içeceklerin sınıflandırılması, gıdaların genel özellikleri, gıdaların kimyasal kompozisyonu, gıdaların fiziksel özellikleri, gıdaların mikrobiyolojik özellikleri, mamül gıda maddelerinin gördüğü işlemler, gıda hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddeler, katkı maddeleri

Haftalık Ders Konuları

1Yiyecek ve içeceklerin sınıflandırılması ve genel özellikleri
2Et ve et ürünlerinin tanım ve özellikleri
3Süt ve süt ürünlerinin tanım ve özellikleri
4Kanatlı eti, yumurta ve ürünlerinin tanım ve özellikleri
5Su ürünlerinin tanım ve özellikleri
6Sebze ve sebze ürünlerinin tanım ve özellikleri Meyve ve meyve ürünlerinin genel özellikleri
7Tahıl ve tahıl ürünlerinin genel özellikleri, baklagiller
8Gazlı ve gazsız içecekler, alkollü içecekler, çay, kahve
9ARA SINAV
10Bitkisel yağlar
11Kakao ve şekerli ürünler
12Tuz, baharat ve lezzet vericiler, Katkı maddeleri
13Fonksiyonel gıda ve gıda bileşenleri, prebiyotikler, şifalı bitkiler, diyetetik gıdalar
14Gıda mevzuatı

Kaynaklar

Gıda Kimyası. Arsan Bilişli. Sidas Yayınları
Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Cem Karagözlü, Necati Akbulut. Sidas Yayınları