Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. SERKAN GÖK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu derste; iş hayatında kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmıştır
Dersin İçeriği Üretim, Tüketim ve Yönetim modellerini aşarak sürekli gelişme (kaizen), müşteri odaklılık, önlemeye yönelik denetim, takım çalışması, proses yaklaşımı, eğitime önem verilmesi, toplam kalite yönetimi, mesleki standartlar.

Haftalık Ders Konuları

1Standardizasyonun Gelişim süreci, tanımı
2Standardizasyonun konusu , amaçları ve ilkeleri
3Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalar
4Türkiyede yapılan standart ve standardizasyon çalışmaları ile standardizasyonun çeşitleri
5Türk Standartları Enstitüsüve görevleri Türkiyede belgelendirme çeşitleri
6Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşları Ulusal ve uluslararası Metroloji, kalibrasyon çalışmaları.
7Kalitenin tanımı, kaliteyle ilgili kavramlar Kaliteyle ilgili kavramlar arasındaki ilişkiler
8Kalite yaklaşımları
9Ara Sınav
10Kalite ve verimlilik arasındaki ilişkiler Kalite maliyetleri ve riskleri
11Kalite güvencenin yararları Toplam kalite yönetimi
12Toplam kalite yönetimi
13Kalite yönetim sistemi
14ISO 9000 standartları Diğer standartlar

Kaynaklar

1- N. Kölük- İ. Dilsiz- C.S. Kartal. (2006). Meslek Yüksek Okulları İçin Kalite Güvencesi ve Standartları.