KAR

Hande : Manolya Elmasrı

Cumhuriyetçi Kadın 1: Ezgi Kapanci

Cumhuriyetçi Kadın 2: Efna Çolak

Şair Kerim Alakuşoğlu (Ka), 12 yıllık siyasi sürgününden sonra annesinin vefatı sebebiyle İstanbul'a döner. Cumhuriyet gazetesindeki arkadaşına yaptığı ziyaret sırasında Kars'taki kızların intihar vakalarını araştırmak ve belediye seçimlerini takip etmek için birine ihtiyaç duyulduğunu öğrenir. Kars'ta yaşayan, gençlik yıllarından arkadaşlık ettiği İpek ile Muhtar'ın da orada olmasının etkisiyle Türkiye'nin kış şartlarının en sert geçtiği Kars'a Cumhuriyet gazetesi adına gitmeyi kabul eder. Kars'a geldikten sonra İpek'in babası olan Turgut Beyin oteline yerleşir. Kente bir yazar kişisinin gelmesi, o dönemde de bir seçim zamanı olması itibariyle kentin ileri gelen devlet adamları Ka' ya ulaşırlar ve esas olarak Kars'a neden geldiğini öğrenmeye çalışırlar. Ka'nın şehre geldiğini duyan bazı dinci kesimden insanlar da onu kendi saklandıkları köşelere çağırarak onunla görüşürler. Ka ise araştırmalarında intihar vakalarının sebeplerinin derinlerinde kızların okul, aşk, inanç değerlerinin içinde sıkışmışlıklarını fark eder. Bütün bu olaylar akabinde Muhtar'dan ayrılmış olan İpek'e karşı duyduğu aşk onun Kars'taki yaşamını etkiler. Ka, Kars'a geldiği gün üniversitede devletin getirdiği türban yasağını uygulayan bir öğretim üyesinin öldürmesine şahit olur. Bu şahit olduğu olay sonrasında Ka'yı, birbirini tetikleyen olaylar bekler. Ka ile aynı anda şehre gelen Sunay Zaim ve kumpanyası Millet Tiyatrosunda gösteri sergileyeceklerdir. Sunay Zaim, yoğun kar yağışı nedeniyle Kars'a gelen ve giden yolların üç günlüğüne kapanacağını öğrenir. Geçmiş yılların yaşattığı sıkıntıların hırsıyla, anlaştığı askeri komutanın başındaki arkadaşının da desteğiyle gösteri sırasında Kars şehrinde ihtilal ilan eder. Ka, kimi kesimler tarafından ateist, kimi kesimler tarafından da ajan olarak yaftalanırken, uzun yıllar şiirden uzak kalışının ardından Kars'taki karın sessizliği ona şiir yazdırır. İpek'le birleşmesinin önünde bulunan engelleri tek tek aşmaya çalışır. Bu üç günlük Kars şehrindeki tutsaklık, Ka'nın deyimiyle "Dünyanın Bittiği Yer"de, Ka şiiri, aşkı, ihaneti, fedakarlığı tadacaktır.

güncelleme: 8.7.2019 12:16