KURTARMA BAŞLANGIÇ TOPLANTISI: 14-15 Şubat 2017, Roma

RESCUE_Group1.jpg Avrupa'dan altı ve Güney Akdeniz ülkelerinden ( Ürdün, Lübnan ve Irak ) sekiz ortak, 14-15 Şubat 2017 tarihlerinde Roma UNIMED tesislerinde bir araya gelerek, RESCUE projesinin ( Ülkelerinde Mülteci Eğitim Desteği) başlangıcı için UNIMED tarafından koordine edilen bir toplantı düzenledi.

RESCUE, 15 Ekim 2016 – 14 Ekim 2019 döneminde Erasmus + Yüksek Öğrenimde Kapasite Geliştirme programı kapsamında ortak finansman için seçilen uluslararası bir işbirliği projesidir.

İki günlük etkinlik sırasında katılımcılar, misyonu mülteci öğrencilerin akademik eğitimlerine devam etmelerini destekleyen özel hizmetler yapılandırmak olan geçici birimler (Mülteci Öğrenci Operasyonel Destek Birimi – R-SOS) oluşturarak mülteci sorununa etkili bir yanıt yapılandırmada ortak ülke üniversitelerini nasıl destekleyeceklerini tartıştılar.

KoM'un yanı sıra UNIMED, 15 Şubat 2017'de Roma'da UNIMED tesislerinde Avrupa ve ODKA Bölgesindeki Mülteciler üzerine bir çalıştay düzenlediÇalıştayda UNESCO Kültürel Diplomasi, Yönetişim ve Eğitim Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Celal Nazım İrem bir sunum yaptı.

Etkinlik, ilgili paydaşlara Avrupa Yüksek Kurumlarında ve ODKA bölgesinde farklı deneyimlerden ve sahadan gelen seslerden yararlanarak mültecilerin durumu hakkında tartışma fırsatı verdi.

RESCUE Hakkında:

Bu teklife dahil olan ortak ülkeler, yani Lübnan, Ürdün ve Irak (aynı zamanda Türkiye ve Almanya gibi dahil olan bazı program ülkeleri), topraklarında bulunan çok sayıda mülteci nedeniyle çok kritik bir durum yaşıyor: bunların çoğu Suriye vatandaşlarıdır ve akademik müfredatlarına ara vermek zorunda kalan eski üniversite öğrencilerinin büyük bir yüzdesini içermektedir.

RESCUE'nun temel özel amacı, misyonu mültecileri öğrencilerin akademik eğitim yollarına devam etmelerini destekleyen belirli hizmetleri yapılandırmak olan geçici birimler (Mülteci Öğrenci Operasyonel Destek Birimi – R-SOS) oluşturarak, ortak ülke üniversitelerine bu soruna etkili bir yanıt oluşturmada yardımcı olmaktır. Hedef Üniversiteler tarafından gerçekleştirilen analiz, her birinin bu soruna karşı farklı yaklaşımları ve kısıtlamaları olduğunu göstermiştir, bu nedenle her birinde özel çözümler uygulanmalıdır.

R-SOS birimleri faaliyete geçtiğinde, sunacakları hizmetler, bazı durumlarda standart müfredata diğer tüm öğrencilerle aynı temelde erişmek, bazı durumlarda mülteci öğrencilerin akademik eğitim yollarına devam etmelerine yardımcı olmak, bazı durumlarda ise Onlara istihdam amaçları için yararlı olan temel beceri ve yetkinlikleri sağlayan özel eğitim kurslarını takip etmekti.

Bu nedenle, R-SOS birimlerinin kurulmasındaki beklenti, mülteci öğrencilerin mevcut durumunun iyileştirilmesine yardım etmek amacıyla, hem ev sahibi ülkelerde iş bulmalarının desteklemesi, hem de kriz sona erdikten sonra ana vatanlarına geri dönmeye hazırlanmalarına yardımcı olmasıdır.

Konsorsiyum Üyeleri

1. Sapienza University, Italy