Sıkça Sorulan Sorular

Eğitim dili nedir?

İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2 program bulunmaktadır. Türkçe programın eğitim dili tamamen Türkçe’dir. İngilizce programda ilk 3 sene tamamen İngilizce olup 4. yılda başlayan klinik eğitimde hasta başı eğitimi Türkçe yapılmakla birlikte, dersler İngilizce-Türkçe devam etmektedir.

İngilizce program için dil yeterliliği nasıl belirlenir?
İngilizce düzeyi üniversitenin düzenlediği dil yeterlik sınav sonucuna veya ulusal ya da uluslararası geçerliliği olan (TOEFL, IELTS, CAE, CPE, KPDS, YDS, YÖKDİL vb.) sonucuna göre belirlenir. Dil yeterlik sınavında başarısız olan öğrenciler bir yıl süreli hazırlık sınavına alınır. Bu süre sonunda başarılı olan öğrenciler Tıp Fakültesi İngilizce Programı 1. sınıfa başlar. Başarısız olan öğrencilere 1 yıl daha ek süre verilir. Bu süre sonunda da başarısız olan öğrencilerin üniversite ile ilişikleri kesilir.

Türkçe programda eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler için dil şartı var mıdır?
Tıp Fakültesi Türkçe Programı eğitim dili Türkçedir. Bu programa kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe düzeyinin en az C1 olduğunu belgelemeleri gerekmektedir. Bu düzeyde Türkçe bildiğini belgeleyemeyen öğrenciler İstanbul Aydın Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan Türkçe Dil sınavına girmek zorundadır. Bu sınavda başarılı olamayan öğrenciler İstanbul Aydın Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Araştırma Merkezi'nde 1 yıl eğitim alırlar. Bu süre sonunda yapılan dil sınavında başarısız olan öğrencilere 1 yıl daha ek süre verilir. Bu süre sonunda da başarısız olan öğrencilerin üniversite ile ilişikleri kesilir.

Tıp Fakültesi'nin eğitim programı nasıldır?
İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Programı gelecekteki sağlık profesyonellerini yetiştirmek için tasarlanmış kapsamlı bir programdır. Bu eğitim, öğrencilere tıp biliminin temellerini, hastalıkların teşhis ve tedavi yöntemlerini, hasta bakımı ve sağlık yönetimi konularını kapsayan geniş bir bilgi ve beceri setini sunmayı amaçlar. Bu sebeple Tıp eğitimi Çekirdek Eğitim Programı (Core Curriculum) doğrultusunda uygulanmaktadır. Yaşamın en küçük birimi olan hücreleri oluşturan moleküllerden başlayarak kompleks sistemlere ve patolojilere kadar organizmadaki sistemleri bütünlük içinde ele alarak uygulanan bu programdan sonra öğrenciler klinik dönemde gerçek hastalarla iletişim kurabilmektedir. 4 ve 5. sınıflarda gerçekleştirilen Klinik Uygulamalı Derslerde öğrenciler, hastanelerde ve klinik ortamlarda gerçek hasta vakalarıyla doğrudan karşılaşır. Bu dönemde teorik bilgiler, klinik uygulamalarla birleştirilerek öğrencilerin hasta değerlendirmesi, tanı koyma ve tedavi planlama gibi becerilerini geliştirmeleri sağlanır. İntörnlük döneminde ise öğrenciler, bir yıl boyunca öğretim üyelerinin gözetiminde hastanede ve sahada hekimlik yapma imkanı elde ederek edindikleri bilgi ve becerileri tam anlamıyla uygulama şansına sahiptirler. Tıp eğitimi aynı zamanda araştırma, liderlik, takım çalışması ve sürekli mesleki gelişim gibi becerileri de teşvik eder. Öğrencilere bilimsel araştırma yapma, tıbbi literatürü inceleme ve güncel gelişmeleri takip etme yetenekleri kazandırılır. Ayrıca, hasta güvenliği, hasta hakları ve toplum sağlığı gibi konular da vurgulanarak öğrencilerin toplum odaklı tıp anlayışı benimsemeleri sağlanır.

Eğitim nerede gerçekleşmektedir?
İngilizce Hazırlık ve 3 yıl süren temel tıp bilimleri eğitimi İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Halit Aydın Florya Yerleşkesi’nde yürütülmektedir. 4. yıldan itibaren eğitim Florya Yerleşkesi yanındaki İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi’nde ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün yönlendirdiği diğer eğitim araştırma hastanelerinde (Başakşehir Çam ve Sakura EAH) devam etmektedir.

Yurtdışı eğitim olanakları ve Erasmus imkânı var mı?
Bütün öğrenciler için ilk yıllardan itibaren farklı eğitim kurumlarında yaz stajı ve laboratuvar çalışmaları olanakları araştırılmakta ve desteklenmektedir. Erasmus Değişim Programı kapsamında her yıl birçok Avrupa ülkesinden İstanbul Aydın Üniversitesi'ne öğrenciler gelmekte ve üniversite olarak anlaşmalı olduğumuz kurumlara öğrenci gönderilmektedir. Ayrıntılı bilgi için https://www.aydin.edu.tr/en-us/international/erasmus/Pages/index.aspx sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tıp Fakültesi için burs olanakları nelerdir?
Üniversitemize burslu olarak yerleştirilen öğrenciler dışındaki diğer öğrenciler de destek bursları ile ödüllendirilmektedir. Ayrıntılı bilgi için https://aday.aydin.edu.tr/burs-imkanlari/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin yurdu var mı? 
İstanbul Aydın Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu Luxury konseptiyle hazırlanan ve birbirinden farklı özelliklere sahip 11’i misafirhane olmak üzere toplam 265 odadan oluşmakta, 600 yerli ve yabancı öğrenciye eğitimleri süresince huzurlu, güvenli, rahat, eğlenceli, sıcak ve hijyenik bir ortam sağlamaktadır. Ayrıca kampüs çevresinde çok sayıda kız&erkek yurdu yer almaktadır. Ayrıntılı bilgi için https://aday.aydin.edu.tr/yurt-ve-konaklama/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tıp Fakültesi'ne başka bir kurumdan yatay geçiş mümkün mü?
2023-2024 Eğitim öğretim yılı güz dönemi yatay geçiş başvuru tarihleri YÖK tarafından açıklanacak takvim sonrası ilan edilecektir. Başvuru belgeleri ile birlikte üniversitemizin Florya Halit Aydın Kampüsü T Blok Yatay Geçiş Komisyonuna  gelerek başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler ve yatay geçiş şartlarını incelemek için https://www.aydin.edu.tr/tr-tr/ogrenciler/kayit-kabul/Pages/yatay-gecis.aspx sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Yurtdışı/yabancı öğrenci başvurusu için ne yapmam gerekir?
Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitemize başvurusu sırasında izlemesi gereken adımlar ve daha birçok bilgi için https://study.aydin.edu.tr/sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

güncelleme: 22.5.2023 17:03