Bölüm Başkanının Mesajı

SEVGİLİ ÖĞRENCİLER

İnşaat mühendisliği insanların ihtiyaç duyduğu önemli mesleklerin başında gelmektedir. İnsanların varoluşundan bugüne değin barınma, ulaşım, su temini gibi problemler ile yüz yüze bulunmaktadır. Bu problemlerin çözümü inşaat mühendisliğinin çalışma alanına girmektedir. Mezunlarımız;  konut yapıları, okul, hastane, karayolları, demiryolları, tünel, köprü, baraj, taşkın koruma seddeleri, havaalanı, limanlar, su temini, atık suların uzaklaştırılma sistemleri, endüstri yapılarının planlanması, yenilenebilir enerji santralleri projelendirilmesi ve yapımı ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası alanlarda istihdam edilebilmektedirler. Mesleğimiz insanların temel ihtiyaçlarına çözüm ürettiği için tıp mesleği gibi kutsal bir meslektir.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde İnşaat Mühendisliği Bölümü 2012 yılında faaliyetlerine başlamış genç ve dinamik bir bölüm olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Vakıf üniversiteleri arasında Tübitak tarafından yapılan değerlendirmede Bölümüzün konumu en ön sırada bulunmaktadır. Bölümümüzde meslek dersleri konularında tecrübeli öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir. Bölümümüzde iki araştırma görevlisi, 350'den fazla lisans öğrencisi, 55 yüksek lisans ve 3 doktora öğrencisi bulunmaktadır. Bölümdeki akademik çalışmalarla kazanılmış eğitim-öğretim deneyimleri, öğrencileri inşaat mühendisliği mesleğinde liderliğe hazırlama fırsatı sunar. Alınan eğitim ile öğrenciler yaşam alanlarımızın tasarımını yeni bilgiler ve yenilikçi çözümler ile planlama fırsatı bulur, inşa edilmiş ve doğal ortamların sürdürülebilir ve geleceğe yönelik gelişimini sağlarlar.

Öğretim ve araştırma için; Yapı-Deprem, Hidrolik, Geoteknik ve Yapı Malzemesi laboratuvarları, tüm öğrenciler için uygulamalı deneyim için fırsatlar sağlayan, ülkemizdeki en donanımlı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akredite olan nadir laboratuvarlar arasında bulunmaktadır. Diğer taraftan bölümümüzün eğitim öğretim faaliyetleri de Uluslararası bir kurum olan Müdek tarafından akredite edilmekte ve mezunlarımızın diplomaları birçok ülkede denkliğe sahip bulunmaktadır.

Bölümümüzün lisans ve lisansüstü öğrencilerine sunduğu imkân, fırsat ve güçlü yönlerimiz şu şekildedir:

  1. Depreme dayanıklı yapıların modellenmesi, sayısal analizi ve tasarımı.
  2. Deprem hasar tespit çalışmalarından kazanılan tecrübe ve hasarlı yapıların güçlendirilmesi.
  3. Zemin mühendisliğini ve dinamiğini ilgilendiren problemlerin sayısal analizi.
  4. Zemin davranışı ile ilgili saha ölçümleri ve laboratuvar deneyleri.
  5. Geoteknik problemlerin modellenmesinde ve analizinde kullanılan yazılımlar.
  6. Yapıların sismik performansının analizinde kullanılan yazılımlar.


Yukarıda belirtilen fırsatlar, imkânlar ve güçlü yönlerimizle birlikte öğrencilerimize; inşaat mühendisliğinin profesyonel uygulamalarına giriş ve gerekli temel bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaya, yenilikçi ve kaliteli fırsatları sağlamaya bölüm olarak görev edindik. Mezunlarımız, mesleğe başladıklarında karşılaşacakları çağdaş taleplerin yanı sıra gelecekte karşılaşabilecekleri teknik ve teknolojik zorluklara hazır olacaklardır. Günümüzde İnşaat mühendisi ve araştırmacı talebini; üretken, takım çalışmasına yatkın, iletişim becerisi yüksek, çevreye duyarlı, meslek etiğine sahip, donanımlı mühendisler yetiştirerek karşılayan bölümümüz, kalitesinden taviz vermeden daha iyiye uluşma gayretini sürdürmektedir.

 

Ulusal ve uluslararası sahalarda çalışan ve başarılar elde eden donanımlı İnşaat Mühendisleri yetiştirdiğimiz için son derece mutluyuz ve gelecek için daha da heyecanlıyız. İstanbul Aydın Üniversitesi'nde sahip olduğumuz meslek ve kalite programlarına duyduğumuz coşkuyu paylaşacağınızı umar aramıza yeni katılan öğrencilerimize huzurlu ve başarılı eğitim-öğretim süreci dilerim.

Prof.Dr. Zeki GÜNDÜZ

güncelleme: 11.8.2020 12:02