Kariyer Olanakları

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünün dört senelik lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilere Havacılık ve Uzay Mühendisi ünvanı verilmektedir. Bu ünvanı almaya hak kazanan öğrenciler hava ve uzay ortamında hareket eden her türlü aracın (sivil ve askeri uçaklar, roketler, füzeler, uydular, uzay araçları vs.) tasarımı ve geliştirilmesi, bakımı ve onarımı ve bu cihazların performansı ile ilgilenirler. 

Mezunlarımız özel ve devlete bağlıhavayolu şirketlerinde, uçak sanayiinde, makine ve kimya endüstrisinde Havacılık ve Uzay Mühendisi olarak çalışabilirler veya Yüksek Lisans ve Doktora eğitimine devam ederek geleceğin Havacılık ve Uzay Mühendislerini yetiştiren birer akademisyen olabilirler.


Havacılık ve Uzay mühendislerinin geleceğe yönelik çalışma konuları

Havacılık ve uzay mühendisliği alanında çığır açan birçok teknolojik gelişme ve yenilik, hava taşımacılığının artmasına neden olmuştur. Daha sessiz süpersonik uçakların tasarlanıp geliştirilmesine dahi başlanmıştır. Özel şirketlerin de dahil olduğu uzay yarışı, yenilikçi teknolojilerin gelişmesinin ivmelenmesine yol açmıştır. Bu gelişmeler, düşük karbon salınımıyla çevre dostu hava araçlarının ve yeşil itki sistemlerinin geliştirilmesine, otonom uçan araba ve hava araçlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Örneğin, zirai mücadelede dahi insansız hava araçları kullanılmaya başlanmıştır. Hava araçlarına yapay zekanın entegrasyonu, kompozit ve akıllı malzemeler ile birlikte eklemeli imalat teknolojilerinin kullanımı birçok alanda yer alacaktır. Aynı zamanda, uzay keşfinde yapay zeka destekli tam otonom uzay araçlarının ortaya çıkışına, asteroit madenciliğine, atıl uydu hizmetlerine, enerji toplama uydu sistemlerine, robotik ve insanlı gezegen keşfine benzer konular, kuşkusuz Havacılık ve Uzay Mühendisliğinin gelecekteki önemli konuları haline gelecektir.


güncelleme: 9.6.2023 17:04