Ders Planı / GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER-II

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda işletmelerinde sıkça karşılaşılabilecek üretim sistemlerinin prensiplerini, gerekli hesaplama tekniklerini öğretmek,öğrencileri ekipman dizaynı yapabilecek düzeye getirmek.
Dersin İçeriği Isı ve kütle transferleri, buharlaştırma, kurutma, dondurma ve depolama işlemlerinin temelleri, hesaplamaları, ve bu işlemler için uygulamaları kapsamaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Gıdaların kurutulma nedenleri
2Gıdaların Kurutma Turlerı
3Gadaların kurutulmasında Enerjı denklıkleri
4Phychromatıc Chart ın gıda kurutulmasında kullanılması
5Gıdaların Kurutulmasında kullanılan türleri
6Gıdaların Depolanması
7Ara sınav
8Gıdaların depolanmasına etkı eden faktorler
9Gıdaların Depolanmasında Sıcaklık rutubet, Işık, Koku gıbı etkenlerın etkısı
10Gıdaların depollanmasında Raf ömürlerinin belirlenmesi
11Gıdaların Düşük sıcaklıkta depolanması ve soğuk hava depolarının çalışma prensıplerının açıklanması
12yaş meyve ve sebzelerın depolanması
13Yaş meyve ve sebzelerın solunumu kontrollu atmosfer ortamında gıdaların depolanması
14Kontrollu atmospher kosullarında depolanan urunlerın ne kadar surede ortam CO2 degıştırme hesaplamlarının yapılması

Kaynaklar

Geankoplis, C. J., “Transport Processes and Seperation Process Principles", 4th Edition, Prentice Hall, New jersey, (2003)
Brennan, J.G., Butters, J.R. and Cowell, N.D., “Food Engineering Operations”, Elsevier Applied Science, London, (1990).