Ders Planı / SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Sütün sağımından itibaren tüm aşamalarda gıda kalite ve tüketici sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken hususlar ve sütün ürünlere dönüştürülmesindeki temel teknikler hakkında yeterli bilgiye sahip olmasını sağlamaktır
Dersin İçeriği Ders kapsamında sütün çiftlikten itibaren ürünlere dönüştürülünceye kadar olan aşamalar incelenir, süt ve süt ürünlerinin kalitesini etkileyecek uygulamalar ele alınır

Haftalık Ders Konuları

1Süt ve süt ürünlerinin tanımı. Fiziksel ve kimyasal özellikleri
2Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisi
3Çiğ sütün eldesi, muhafazası ve transportu. İşletmelerde sütün muayenesi ve kontrolü
4Sütlere uygulanan temel işlemler (seperasyon, homojenizasyon, pastorizasyon, yağ seperasyonu vs)
5Pastörize süt, kondanse süt, UHT süt ve süt tozu teknolojisi
6Yoğurt ve ayran teknolojisi
7Ara sınav
8Peynir teknolojisi
9Yerli ve yabancı peynir çeşitleri
10Krema ve tereyağ teknolojisi
11Dondurma ve diğer süt ürünleri teknolojisi
12Süt işletmelerinde hijyen (bina tasarım, iş akışı, alet-ekipman, personel vb)
13Süt işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon, hijyen kontrolleri
14Süt işletmelerinde kalite yönetim ve kalite güvence sistemleri

Kaynaklar

1-Bostan, K. Süt ve Ürünleri Teknolojisi. Ders Notu, 2012

2-Tekinşen,O.C., Tekinşen, K.K. Süt ve Süt Ürünleri. Temel Bilgiler, Teknoloji ve Kalite Kontrolü. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2005

3-Üçüncü,M. Süt Ve Mamulleri Teknolojisi Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri. İzmir, 2010