Ders Planı / BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. GÜLAY AKBULUT
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Dersin amacı bitkisel yağ ekstraksiyonu ve rafinasyonunun temel ilkelerinin ve yağ üretim sürecinde kalite sağlama ve kontrol unsurlarının kavratılmasıdır. Yağ üretim sürecine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde teknolojik gelişmeler ve yağ endüstrisi sektörünün durumunun tanıtılması ile yağ teknolojisi süreçlerindeki temel işlemler uygulamalarının benimsetilmesi dersin amaçlarını oluşturmaktadır.
Dersin İçeriği Yağ kimyası, yağlarda bozunma reaksiyonları, yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, yağlı tohumlardan ham yağ üretimi, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ rafinasyonu, yağ modifikasyon teknikleri, bitkisel yağ sektörü, yağ teknolojisi alanında gelişmeler.

Haftalık Ders Konuları

1Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonları
2Yağlı tohum ve meyvelerin depolanması
3Ham yağ üretimi-ön işlemler
4Ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonu
5Yağ rafinasyonu-Degumming
6Yağ rafinasyonu-Nötralizasyon
7Yağ rafinasyoun-Renk Açma
8Arasınav
9Yağ Rafinasyonu-Deodorizasyon
10Zeytinyağı üretim teknolojisi
11Yağ Modifikasyon teknikleri-Hidrojenasyon, İnteresterifikasyon
12Yağ Modifikasyon Teknikleri-Fraksiyone Kristalizaston, Margarin Üretimi
13Bitkisel yağ sektörü
14Yağ teknolojisi alanında gelişmeler

Kaynaklar

1- Oils and fats in the Food İndustry 2.ed by Frank Gunstone