Ders Planı / GIDA KATKI MADDELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi SİBEL KAHRAMAN
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi SİBEL KAHRAMAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini sağlamak
Dersin İçeriği Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri, gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler, sınıflandırılmaları (Antioksidanlar, asit düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, renklendiriciler, tatlandırıcılar, şelat ajanları, lezzet vericiler)

Haftalık Ders Konuları

1Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonları
22 Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler
3Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri
4Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları
5Antioksidanlar
6Asitliği düzenleyiciler
7Emülgatörler
8Ara sınav
9Gamlar
10Koruyucular
11Lezzet arttırıcılar, Tatlandırıcılar
12Renklendiriciler
13Şelat ajanları
14Diğerleri (Hacim arttırıcılar, topaklanmayı önleyiciler, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericiler, sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlar)

Kaynaklar

1-Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, “Gıda Katkı Maddeleri”, 2009