Ders Planı / AKIŞKANLAR MEKANİĞİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Uzaktan Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. AVNİ ÇAKICI
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Araş.Gör Tuğçe Ceyhan

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda proseslerini, proses kontrolünü ve cihaz kurulumunu hedef alarak öğrencilere akışkanlar mekaniğini ve gıda mühendisliğinde kullanımını tanıtmak ve temel kavramları ve problem çözüm tekniklerini oturtmak.
Dersin İçeriği Akışkan özellikleri, akışkan statiği, kinematiği, kontrol hacmi analizi, boyutsal analiz, akış sistemleri (boru akışı), güç-verimlilik hesaplamaları, sürtünme kayıpları, diferansiyel analizler (creeping akış, potansiyel akış ve sınır koşulları yaklaşımlarını içerecek şekilde).

Haftalık Ders Konuları

1Akışkanlar ve uygulamaları
2Sıvı akışları sınıflandırması ve Reynold sayısı
3Akışkan özellikleri: yoğunluk, viskozite, yoğunluk, yüzey gerilimi, kayma gerilimi
4Akışkan özellikleri: yoğunluk, viskozite, yoğunluk, yüzey gerilimi, kayma gerilimi
5Basınç ve akışkan statiği: Manometreler, barometreler, hidrostatik kuvvetler
6Akışkan dinamiği
7Kontrol hacmi, viskozite, kararlı hal akış
8Kararsız halde akış
9Ara sınav
10Korunum kanunları: kütle, momentum ve enerji denklemleri, kontrol hacmi ve Bernoulli denkliği
11Boru akışı, sürtünme kaybı, pompa seçimi, güç hesabı
12Akışkan kinematiği: Kabuk-momentum dengesi, ve laminer akışta hız profili
13Akışkanlarda akış ölçüm sistemleri
14Akışkanlar için karıştırıcılar, karışımlar ve güç gereksinimleri

Kaynaklar

1-Fluid Mechanics: Fundamentals and Applications, Y. A. Çengel and J. M. Cimbala, McGraw-Hill, New York, 2006
2-F. M. White, Fluid Mechanics, 5th ed., McGraw-Hill, New York (2003).